Ako sa prejavujú pľúcne chlamýdie? Ako sa môže človek nakaziť?

Ako sa prejavujú pľúcne chlamýdie? Ako sa môže človek nakaziť?

Keď sa povie chlamýdie, každému ako prvé prídu na um pravdepodobne pohlavne prenosné ochorenia. Chlamýdie sú bežne radené medzi baktérie. Možno ich však označiť hlavne za vnútrobunkové patogény, respektíve nepohyblivé malé (veľkosťou podobné väčším vírusom) mikroorganizmy parazitujúce vnútri buniek. 

Spôsobujú vážne ochorenia ľudí a zvierat. Rozšírený je druh Chlamydia trachomatis, ktorý je prenášaný primárne pohlavným stykom a spôsobuje ochorenia močovopohlavného traktu. 

Existujú však aj rôzne druhy chlamýdií, ktoré môžu napadať rôzne časti tela. Vyskytujú sa aj chlamýdie v hrdle alebo chlamýdie v oku, niektoré tiež spôsobujú respiračné ochorenia. Ako sa môže človek nakaziť pľúcnymi chlamýdiami? Aké komplikácie môžu spôsobiť? Ako odhaliť pľúcne chlamýdie a ako sa liečia pľúcne chlamýdie?

Čo sú pľúcne chlamýdie?

Pojmom pľúcne chlamýdie môžeme označiť infekčné ochorenie dýchacej sústavy, respektíve samotné mikroorganizmy vyvolávajúce infekcie horných a dolných dýchacích ciest z rodu chlamýdia, latinsky Chlamydia.

Pôvodcom ochorenia je v tomto prípade spravidla druh Chlamydia pneumoniae, ktorý patrí k najrozšírenejším druhom chlamýdií v ľudskej populácii. Chlamýdie sú len jedny z mála baktérií, ktoré existujú a množia sa vo vnútri bunky (pretože si nevedia produkovať energiu), čím sa odlišujú od iných baktérií.

V napadnutej bunke sa množia, následne ju usmrtia, zničia a postupne napádajú ďalšie bunky v okolí. Konkrétne pľúcne chlamýdie napádajú bunky dýchacích ciest, čo súvisí s následným rozvojom rôznych zdravotných problémov.

Pre zaujímavosť môžeme ešte spomenúť, že zriedkavo môže byť pôvodcom infekcie v tele aj ďalší druh chlamýdií, a to Chlamydia psittaci, ktoré sa na človeka môžu preniesť z vtákov. U ľudí tieto chlamýdie môžu spôsobiť atypický zápal pľúc

Odporúčame: Ako sa prejavuje anorexia a čo ju spôsobuje? Odhaľte dôležité fakty!

prejavy chlamýdiovej infekcie

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa pľúcne chlamýdie prenášajú?

Chlamydia pneumoniae sa prenáša najčastejšie kvapôčkami (kvapôčková infekcia), ktoré chorý jedinec uvoľňuje do ovzdušia pri kašľaní či kýchaní, tiež slinami, napríklad pri bozkávaní. Väčšie riziko môžu pľúcne chlamýdie predstavovať pre staršie osoby, tehotné ženy či jedincov s oslabenou imunitou.

Aké majú pľúcne chlamýdie príznaky?

Infekcia pľúcnymi chlamýdiami môže prebehnúť aj bez akýchkoľvek príznakov. Veľkú rolu v tomto prípade zohráva aj imunitný systém. Niekedy chlamýdie len pretrvávajú v organizme, nespôsobujú ťažkosti a iba čakajú na vhodnú príležitosť, napríklad na oslabenie imunity.

Inkubačný čas, teda čas od vstupu nákazy do organizmu po prepuknutie choroby, je pri pľúcnych chlamýdiách niekoľko dní až niekoľko týždňov. V priemere to býva 10 až 14 dní. Príznaky ochorenia sú podobné prejavom chrípky či iných respiračných zápalových ochorení.

  • Objaviť sa môže zvýšená telesná teplota až vysoké horúčky, pretrvávajúci dusivý a suchý kašeľ a chrapot.
  • Pľúcne chlamýdie bežne vyvolávajú aj zápaly hrtana, mandlí či prínosových dutín. 
  • Chorého môže trápiť dlhodobý a výrazný pocit únavy a celková vyčerpanosť, tiež bolesti hlavy, kĺbov aj bolesť v krku.
  • Dostaviť sa môže niekedy zimnica, dýchavičnosť, pocity tlaku na hrudníku.
  • Pľúcne chlamýdie tiež môžu spôsobiť zápal priedušiek, vo vážnejších prípadoch aj pneumóniu, čiže zápal pľúc. 

Odporúčame: Poznáte účinky kombuchy? Skúste jej domácu prípravu!

liečba chlamýdiovej infekcie

Zdroj: Shutterstock®

Chronické pľúcne chlamýdie

Chronická infekcia pľúcnymi chlamýdiami, spôsobená baktériou Chlamydia pneumoniae, predstavuje dlhodobý zápalový stav dýchacích ciest, ktorý môže mať vážne dôsledky pre postihnutého jedinca. Chronická fáza infekcie sa môže rozvinúť, ak sa akútne infekcie neliečia alebo sú liečené neadekvátne.

Chronická infekcia môže spôsobovať opakované alebo pretrvávajúce respiračné príznaky, vrátane chronického kašľa, ťažkostí s dýchaním, bolesti hrdla a únavy. Tieto symptómy môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života a denné fungovanie.

Dlhodobý zápal spôsobený chronickou infekciou môže viesť aj k poškodeniu pľúcneho tkaniva a zníženej funkčnosti pľúc. To zvyšuje riziko vzniku chronických pľúcnych ochorení, ako je napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc.

Ako sa diagnostikujú pľúcne chlamýdie?

Pri podozrení na chlamýdiovú infekciu v dýchacom systéme sa pre potvrdenie z krvi zisťujú špecifické protilátky, prípadne sa robia ďalšie potrebné vyšetrenia, napríklad RTG pľúc či odber hlienu pre následnú kultiváciu a potvrdenie prítomnosti chlamýdií.

Ako na liečbu chlamýdiovej infekcie?

Liečba pľúcnych chlamýdií využíva hlavne antibiotiká. Antibiotická liečba je obvykle dlhotrvajúca – 2 až 3 týždne, vo vážnych prípadoch i oveľa dlhšie. V niektorých prípadoch sa antibiotikami nepodarí infekciu úplne preliečiť. Príznaky sú prevažne potlačené, no chlamýdie naďalej zostávajú v tele. Môže teda dôjsť k opätovnému návratu ochorenia.

Pri liečbe sú tiež využívané liečivá na tlmenie sprievodných príznakov, napríklad tablety na bolesť v krku či sirupy alebo kvapky na dráždivý kašeľ. V procese liečby, ale aj prevencie, má pritom veľký význam hlavne imunita a silná odolnosť organizmu, preto je potrebné hlavne posilňovanie činnosti imunitného systému.

Uplatňuje sa tiež pokoj na lôžku, zdravá strava a čerstvý vzduch, hospitalizácia nie je pri bežnom priebehu choroby spravidla nutná.

Odporúčame: TOP 7 dôvodov, prečo jesť rukolu: Podporte ňou svoje zdravie aj vy!

Neliečené pľúcne chlamýdie

Dostatočné preliečenie ochorenia je veľmi dôležité, pľúcne chlamýdie totiž môžu pri dlhodobom pretrvávaní zvyšovať riziko rozvoja ďalších ťažkostí, rizikové sú pre jedincov s astmou či inými chronickými ochoreniami dýchacích ciest. 

Ako sme spomenuli vyššie následkom môže byť chronická chlamýdiová infekcia. Neliečená infekcia môže viesť k dlhotrvajúcim alebo opakujúcim sa respiračným problémom, vrátane chronického kašľa, dlhotrvajúcej bronchitídy a ťažkostí s dýchaním. Bakteriálna infekcia sa tiež môže šíriť a spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, ako sú infekcie uší, hrdla, prínosových dutín.

Zanedbávanie liečby alebo neúplné liečebné režimy môžu dokonca prispieť k vývoju odolnosti voči antibiotikám, čo môže sťažiť liečbu tejto a iných bakteriálnych infekcií v budúcnosti.

Článok aktualizovaný 12.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní