Listová zelenina je vítanou súčasťou každého jedálnička. Je zdravá, plná cenných látok a jednotlivé druhy, ktoré do tejto kategórie radíme, sú chuťovo rozmanité. Predstavuje dokonalý základ pre chutný šalát či zdravú prílohu k mäsu. Máte radšej hlávkový šalát, špenát či čakanku?
A čo taká rukola? Práve na tohto zástupcu listovej zeleniny sme sa bližšie pozreli aj v nasledujúcom článku. Rukola pochádza z Apeninského poloostrova a charakteristická je svojimi listami, ktoré sa podobajú na listy púpavy. Nezameniteľná je aj jej ostrejšia, tak trochu korenistá chuť. Vypestovať si ju môžete v záhrade aj interiéri. Zistite, prečo jesť rukolu pravidelne a ako pôsobí na náš organizmus!
Obsah vitamínov a minerálov v rukole
- vitamín A,
- vitamín B,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamín K,
- draslík,
- vápnik, fosfor,
- horčík,
- sodík,
- železo,
- zinok,
- mangán,
- selén,
- meď.
Rukola má na 100 g len niečo málo cez 23 kalórií. Obsahuje 0,75 g tukov, 4 g sacharidov, 2,9 g vlákniny a 2,5 g bielkovín. Obsahuje tiež omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
1. Odstraňuje z tela toxíny
Rukola má v prvom rade výrazné detoxikačné vlastnosti. Vďaka jej pravidelnej konzumácii podporíte vnútornú očistu tela od rozličných škodlivín a prispejete tak k zníženiu rizika vzniku mnohých zdravotných problémov. Okrem toho rukola pôsobí aj protizápalovo a napomáha ochraňovať bunky tela pred škodlivými účinkami voľných radikálov.
Pozri aj: Všetko je inak! Je 10 000 krokov denne realita či mýtus?
2. Podporuje stav ciev a srdca
Vo svojom jedálničku by rukolu mali mať zaradenú aj tí, ktorých trápi vysoký cholesterol. Táto listová zelenina má okrem toho blahodarný vplyv aj na hladinu krvného tlaku. Dokonca prispieva k prečisťovaniu ciev. Podporuje tak dobrý stav srdca i ciev a funkciu prakticky celého kardiovaskulárneho systému. Konzumáciou týchto chutných zelených lístkov môžete prispieť k zníženiu rizika vzniku rôznych ochorení srdcovo-cievnej sústavy.
3. Obsahuje mnohé minerály aj vitamíny
Rukola je veľmi výživnou rastlinkou. Má skutočne minimum kalórií a z veľkej časti je tvorená len vodou. Telu však dodá poriadnu dávku vlákniny aj bielkovín. Okrem toho je zdrojom dôležitého vitamínu K aj mnohých vitamínov skupiny B. Ukrýva sa v nej aj draslík, fosfor, železo, selén, horčík či luteín. Dokonca vie telu ponúknuť slušné množstvo betakaroténu.
Bude ťa zaujímať
4. Odstraňuje tráviace ťažkosti
Ak vás trápia rozličné tráviace ťažkosti, zaraďte do jedálnička práve rukolu. Tá má blahodarný vplyv na proces trávenia, a to vďaka vláknine aj mnohým ďalším látkam, ktoré obsahuje. Pravidelne si ju doprajte, ak vás trápi nepravidelné vyprázdňovanie či plynatosť. Rukola okrem toho prečisťuje tráviaci trak a napomáha zrýchľovať metabolizmus, čiže je efektívnou pomocou aj pri chudnutí.
5. Podporuje krvotvorbu
Spomínaná listová zelenina má pozitívny vplyv na čistotu krvi a okrem toho výrazne zlepšuje krvotvorbu. Pre tento proces je nevyhnutné napríklad i železo, ktorého zdrojom je aj chutná rukola. Táto zelenina je navyše bohatá na vitamín K, ktorý má zase význam pri procese zrážania krvi. Navyše podporuje rýchlejšie hojenie rán aj správnu funkciu pečene.
Bude ťa zaujímať
6. Posilňuje imunitu
Rukola taktiež posilňuje obranyschopnosť, a to aj vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Práve vitamín C je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému a odolnosť organizmu voči infekciám. Taktiež podporuje vstrebávanie železa a tvorbu kolagénu. Ak vás trápi oslabená imunita, neváhajte pridávať rukolu do čerstvých šalátov, cestovín či k mäsu alebo rybám.
7. Zbavuje telo nadbytočnej vody
Ak vás trápi nadmerné zadržiavanie vody v organizme, rukola je tou správnou pomocníčkou. V tomto smere sa ju skutočne oplatí zaradiť do jedálnička. Napomáha odvodňovať z tela nadbytočnú vodu a zároveň prispieva k prečisteniu obličiek a močových ciev. Okrem toho rukola dokonca údajne pôsobí aj ako prírodné afrodiziakum.
Odporúčame: Prírodný liek na ochorenia tráviacej sústavy? Poznáme účinného pomocníka!
Aktualizovaný článok: 16.4.2023