Poznáte účinky kombuchy? Skúste jej domácu prípravu!

Poznáte účinky kombuchy? Skúste jej domácu prípravu!

Zahrnúť do svojho jedálnička probiotické potraviny je veľmi dôležité. Doplnia nášmu telu cenné probiotiká, čiže prospešné baktérie, ktoré majú priaznivý vplyv na trávenie, činnosť čriev aj imunitu. Snáď najznámejšími zdrojmi probiotík sú rôzne mliečne výrobky, napríklad jogurty, bryndza, acidofilné mlieko či kefír. Probiotiká tiež nájdeme v tempehu či kyslej kapuste a celkovo vo fermentovanej zelenine. Dobrým zdrojom je však i takzvaná kombucha, z ktorej možno pripraviť nápoj plný prospešných látok. Čo to kombucha je, aké sú jej účinky a ako si z nej nápoj pripraviť doma?

Čo je kombucha

Kombucha, respektíve kombuča, je u nás tiež prezývaná čajová huba. Ide v podstate o spoločenstvo kvasiniek a rôznych mikroorganizmov prirodzene žijúcich v symbióze. Táto rôsolovitá hmota, ktorá má vzhľad akejsi mokrej huby, je vytvorená masívnym objemom kvasiniek, ako sú napríklad Acetobacter, Brettanomyces, Torulaspora a mnohé ďalšie. Pôvod kombuchy nie je presne známy, no možno ho hľadať na východe Ázie, v Číne alebo v Japonsku. V týchto oblastiach bola kombucha už oddávna využívaná ako prírodné ľudové liečivo. Napríklad Číňania z nej už pred 2000 rokmi pripravovali ozdravujúci nápoj a podľa povesti ju ešte v starej Číne uctievali ako dar od bohov. Spomínaná je však aj v japonských či ruských povestiach. Do Európy sa dostala cez Rusko až v 20. storočí.

Odporúčame: Ako používať bórovú vodu? Pomôže pri viacerých problémoch!

čajová huba

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú účinky kombuchy?

Z kombuchy sa tradične pripravuje primárne nápoj, respektíve čaj. Počas kvasného procesu, teda fermentácie, pri výrobe tohto nápoja prebieha mnoho chemických reakcií, pričom sa vytvárajú viaceré prospešné látky pre zdravie človeka. Kvasinky v kombuche spotrebúvajú cukor, respektíve menia jednoduché cukry a do čaju sú následne uvoľňované cenné látky. Kombuchový nápoj predstavuje zdroj viacerých vitamínov skupiny B, vrátane vitamínu B12, ďalej vitamínov C a K. V čaji tiež nájdeme viaceré minerálne látky a stopové prvky (železo, draslík, zinok), antioxidanty a, samozrejme, prospešné baktérie. 

Kombuchový čaj má vďaka svojmu zloženiu blahodarný vplyv v prvom rade na funkciu imunitného systému. Môže pomôcť s podporou obranyschopnosti voči bakteriálnym a vírusovým infekciám. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Vďaka obsahu cenných probiotík priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru a proces trávenia. Kombucha podporuje látkovú premenu a proces odstraňovania škodlivín z tela. Taktiež dodáva a zvyšuje energiu, zlepšuje fyzickú výkonnosť a potláča únavu, posilňuje aktivitu mozgu a celkovo má vplyv aj na zdravie nervového systému. Kombuche je tiež pripisovaná schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čo je prospešné pre kardiovaskulárny systém. 

Odporúčame: Aké sú príznaky infarktu? Toto sú jasné signály!

príprava kombuchy

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť fermentovaný nápoj doma?

Kombuchu vo forme fermentovaného nápoja je možné zohnať aj v obchodoch, lekárni či na internete. No nie je vôbec problém pripraviť si vlastný čaj doma. Vzhľad či chuť takéhoto kombuchového nápoja závisí od viacerých faktorov, napríklad od druhu použitého čaju, množstva pridaného cukru aj dĺžky kvasenia. Chuť býva vo všeobecnosti mierne sladkastá až sladkokyslá, farba žltkastá alebo červenkastá. Nápoj je tiež spravidla jemne perlivý. A ako si ho pripraviť doma?

Ingrediencie: kombuchová kultúra (zoženiete na internete či v obchodoch so zdravou výživou), 2 l vody, 150 g kryštálového cukru, 8 – 10 g sypaného čaju (napríklad zeleného alebo čierneho)

Postup: Do vriacej vody pridáme cukor a počkáme, kým sa rozpustí. Následne pridáme čaj, necháme lúhovať 10 minút. Po jeho vybratí necháme výluh vychladnúť na izbovú teplotu. Pripravený čaj prelejeme do sklenenej nádoby (napríklad väčšieho pohára na zaváranie). Do nádoby na hladinu čaju následne položíme kombuchovú kultúru svetlejšou stranou nahor. Nádobu prikryjeme plátnom. Pohár odložíme na miesto s izbovou teplotou (nad 20 °C), kam nedopadajú priame slnečné lúče. Následne necháme kvasiť približne 5 až 7 dní, pokojne však aj o pár dní dlhšie. Hotový nápoj môžete rozliať do menších sklenených fliaš, uzavrieť a uskladniť v chladničke maximálne jeden mesiac. Nápoj si môžete dochutiť napríklad kúskami ovocia. Kombuchový čaj je vhodné dopriať si hneď ráno nalačno, a to 200 ml v rámci prevencie.

Odporúčame: Ako sa prejavuje gingivitída? Hlavné príznaky zápalu neignorujte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní