KVÍZ: Obľúbené kuchynské bylinky – spoznáte ich všetky?

KVÍZ: Obľúbené kuchynské bylinky – spoznáte ich všetky?

Pod pojmom bylinky si môžeme predstaviť nielen liečivé byliny, ktoré nájdeme v prírode, ako je napríklad hluchavka, rumanček, pŕhľava, repík či alchemilka, ale aj bylinky, ktoré bežne pestujeme doma, či v záhrade, ako je napríklad bazalka, mäta, rozmarín, či fenikel. Bylinkám z oboch kategórií by sme mohli pripísať rôznorodé priaznivé účinky na ľudské zdravie. Kým však tie prvé chodíme zberať hlavne pre ich vlastnosti a možnosť využitia v rámci tradičnej ľudovej medicíny, tie doma pestované dobre poslúžia aj v kuchyni pri varení. V čerstvom aj sušenom stave sú využívané ako koreniny a dochucovadlá. Po ktorých bylinkách najčastejšie pri varení siahate vy?

V záhrade, na balkóne aj celoročne v kuchyni

Rôzne bylinky predstavujú spravidla rastliny nenáročné na pestovanie. Vo väčšine prípadov potrebujú dostatok nepriameho slnka a hlavne veľa vody. Mnohé bylinky môžeme pestovať v záhrade či na balkóne, ale prakticky celoročne ich môžeme mať i poruke v kuchyni. Veď, čo je lepšie, ako si pri varení odtrhnúť lístky čerstvej bazalky alebo vetvičku rozmarínu z vlastnej úrody? S mätou či medovkou šup do letných limonád, rozmarín k pečeným zemiakom a ligurček do polievky. Ako dobre bežné kuchynské bylinky poznáte vy? Viete ich poľahky rozpoznať i z obrázka? Overte si svoj prehľad v našom kvíze! Dávajte pozor, mnohé bylinky sa totiž na seba skutočne podobajú.

Náš ďalší kvíz: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!

  • Kvíz: Kuchynské bylinky

  • 1 / 10

Ktorú bylinku môžeme vidieť na obrázku?

Ktorú bylinku môžeme vidieť na obrázku?

  • vavrín pravý
  • palina dračia
  • šalvia lekárska
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní