Ako často z hlivy ustricovej varievate vo svojej kuchyni? V našich končinách by sme medzi najčastejšie využívané huby mohli zaradiť pravdepodobne šampiňóny, ak teda nerátame vlastnoručne nazbierané huby z lesa. Ale aj hliva je mnohými obľúbená a navyše ju poľahky zoženieme prakticky vo všetkých väčších obchodoch s potravinami. Z tejto drevokaznej huby s latinským názvom Pleurotus ostreatus sa dá pripraviť množstvo dobrôt, napríklad aj hlivová polievka či hlivový guláš. Taktiež je hlivu možné použiť na prípravu omáčok k cestovinám alebo mäsu, alebo pridať do zapekaných pokrmov.
A prečo je v našich jedálničkoch hliva viac než vítaná a mali by sme z nej variť pravidelne? Hlivu môžeme zaradiť medzi takzvané medicinálne huby, respektíve huby s rôznymi priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Do tejto kategórie môžeme zaradiť napríklad i pomerne známe huby shiitake či reishi. Vráťme sa však späť k hlive. Hliva ustricová je známym posilňovačom imunity, preto je tiež bežnou súčasťou doplnkov stravy na podporu obranyschopnosti. Hliva rovnako pozitívne vplýva na cholesterol a je plná dôležitých živín. Ak chcete touto chutnou hubou podporiť svoje zdravie, pripraviť si z nej môžete napríklad aj rizoto podľa receptu nižšie. Verte, že jeho chuť vás nesklame.
Odporúčame: Poznáte bylinu prezývanú kozia noha? Jej účinky sa vám zapáčia!
Budeme potrebovať:
- 250 g hlivy ustricovej
- 250 g ryže (arborio alebo carnaroli)
- 0,5 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 2 menšie cibule
- 1 dcl bieleho vína
- 100 g parmezánu
- 1 PL masla (voliteľné)
- olivový olej
- soľ a mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Cibuľu si nadrobno nakrájame a na väčšej panvici s trochou olivového oleja ju opražíme.
- Pridáme k nej ryžu a ešte chvíľku restujeme. Následne zmes podlejeme vínom a čakáme, kým sa nám odparí.
- Potom začneme postupne prilievať vývar tak, aby bola ryža vždy ponorená.
- Medzitým si na menšej panvičke orestujeme na olivovom oleji na rezance nakrájanú hlivu ustricovú. Pridáme podľa chuti soľ a korenie, jemne podlejeme vodou a do zmäknutia podusíme.
- Keď je ryža mäkká a všetok vývar sa odparil, osolíme, okoreníme a primiešame hlivu.
- Taktiež pridáme nastrúhaný parmezán, podľa chuti aj lyžicu masla.
- Dôkladne premiešame a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť!