Ako používať bórovú vodu? Pomôže pri viacerých problémoch!

Ako používať bórovú vodu? Pomôže pri viacerých problémoch!

Poznáte bórovú vodu? Reč je o 2 – 3 % vodnom roztoku kyseliny boritej. Samotná kyselina boritá (kyselina trihydrogenboritá alebo H3BO3) predstavuje anorganickú kyselinu. Ide o bielu kryštalickú látku, ktorá má v prirodzenej forme spravidla vzhľad bezfarebných až bielych kryštálikov či prášku.

Kyselina boritá má antibakteriálne a protiplesňové účinky a našla rôznorodé uplatnenie, napríklad v kozmetike, aj ako konzervačný prostriedok či insekticíd, tiež na znižovanie horľavosti dreva. Je rozpustná vo vode a vo forme vodného roztoku pôsobí ako veľmi slabá kyselina.

Jej slabý vodný roztok, známy ako bórová voda (Solutio acidi borici 3%), poľahky nájdeme v každej lekárni za pár drobných. Bórová voda je určená výhradne na vonkajšie použitie a vhodná je napríklad na povrchovú dezinfekciu kože. Je charakteristická miernymi protizápalovými účinkami. Vďaka obsahu kyseliny boritej spomaľuje množenie baktérií a plesní. Pri používaní v stanovených množstvách sa pritom vyznačuje dobrou lokálnou znášanlivosťou. V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, prečo sa oplatí mať bórovú vodu vždy doma v lekárničke.

Odporúčame: Ako funguje elektronický recept? Aké prináša výhody?

dezinfekcia rán

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Použitie bórovej vody na pokožku

Bórová voda môže byť v prvom rade dobrým pomocníkom pri rôznych kožných problémoch. Je skvelá najmä na dezinfekciu menších rán, ale aj ošetrenie iných problematických miest na pokožke (akné, ekzém, drobné popáleniny). Pokožku je vhodné ošetrovať 1 až 3 razy denne na prečistenie a zabránenie šírenia zápalu.

Bórová voda a akné

Pomôže napríklad aj pri zapálených vyrážkach. Skúste ich pravidelne potierať bórovou vodou, čím podporíte liečbu zápalu. Pleť so sklonom k tvorbe akné môžete pravidelne oplachovať spomínaným roztokom. Na ošetrenie veľkých plôch zapálenej alebo poranenej kože a slizníc sa však bórová voda neodporúča. Rovnako ju neaplikujeme na otvorené rany!

Bórová voda na vlasy

Bórovú vodu je vhodné používať aj na ošetrenie vlasovej pokožky. Hlavne pri problémoch, ako sú lupiny či vypadávanie vlasov. Bórovú vodu môžete pri týchto problémoch použiť na oplachovanie vlasov alebo ju priamo votrieť do pokožky a nechať pôsobiť aspoň 10 minút. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje anorexia a čo ju spôsobuje? Odhaľte dôležité fakty!

očná infekcia

Zdroj: Shutterstock®

Pomoc pri problémoch s očami

Bórová voda môže byť nápomocná aj pri očných infekciách. V prípade problémov so zápalmi očí či nepríjemným jačmeňom skúste obklady s bórovou vodou. Čistú gázu namočte do roztoku a dvakrát denne prikladajte na zatvorené oko aspoň na 10 minút.

Bórová voda a ušné infekcie

Taktiež môžete po bórovej vode siahnuť pri ušných infekciách. Ak vás trápi bolestivý zápal, namočte do roztoku kúsok vaty a opatrne ho vložte do ucha tak, aby sa vám dal následne ľahko vytiahnuť. Taktiež môžete do bórovej vody namočiť vatovú tyčinku a len veľmi zľahka a opatrne prečistiť prístupné časti ucha.

Bude vás zaujímať: Elektronické aplikácie na time manažment: Využi svoj čas efektívne!

zápach z nôh

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Bórová voda a zápach nôh či mykózy

Bórovú vodu je možné používať mnohými ďalšími spôsobmi. Ak vás trápi napríklad výrazný zápach nôh či mykóza na nohách alebo nechtoch, pridajte bórovú vodu do lavóra s vodou a nohám pravidelne doprajte 15-minútový kúpeľ. Bórová voda ničí baktérie spôsobujúce zápach, ako aj plesne.

Bórová voda a gynekologické problémy

Pri vaginálnej mykóze pridajte bórovú vodu do vane s vodou a doprajte si sedací kúpeľ.

Bórová voda a domáci maznáčikovia

Roztok kyseliny boritej z lekárne sa nemusíte obávať použiť ani na vašich domácich miláčikov. Namočte vatový tampón do bórovej vody a ošetrite podľa potreby okolie rany či zapáleného a slziaceho oka. 

Bórová voda a deti, tehotné a dojčiace ženy

Ak si nie ste istý vhodnosťou použitia bórovej vody pri konkrétnom zdravotnom probléme alebo máte ďalšie otázky, určite je vhodné sa obrátiť na lekárnika či lekára a dodržovať ich pokyny. Vo všeobecnosti je bórová voda vhodná pre deti od 10 rokov a je ju možné používať aj v období tehotenstva a dojčenia v prípade dodržiavania odporúčaných nariadení. 

Aktualizovaný článok: 22.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní