Ako si udržať cievy zdravé? Táto látka pomáha pri kŕčových žilách i praskaní cievok

Ako si udržať cievy zdravé? Táto látka pomáha pri kŕčových žilách i praskaní cievok

Trápia vás kŕčové žily alebo iné cievne problémy? Máme pre vás tip na prospešnú látku! Počuli ste už o látke zvanej rutín a jej účinkoch na ľudský organizmus? Tento flavonoid má v prvom rade blahodarný vplyv na kardiovaskulárny, čiže srdcovo-cievny systém človeka. 

Dobrou správou je, že sa nachádza vo viacerých prírodných zdrojoch, a tak ho môžeme telu bez problémov doplniť. V nasledujúcom článku si povieme, aké sú účinky rutínu a ktoré potraviny s jeho obsahom sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička! Aké benefity prináša užívanie rutínu?

Čo je rutín?

Rutín je glykozid rastlinného pôvodu, ktorý radíme medzi flavonoidy charakteristické svojimi antioxidačnými účinkami. Rutín je čiastočne rozpustný vo vode a má svetložltú farbu. Objavený bol v listoch rastliny zvanej ruta voňavá, a to ešte v roku 1842. Jeho zdrojom sú však i viaceré ovocné či zeleninové druhy.

Zdravotné účinky rutínu

A aké má rutín účinky?

  • Táto látka napomáha znižovať nadmernú priepustnosť krvných kapilár a podporuje pevnosť aj pružnosť ciev.
  • Má priaznivý vplyv na krvný obeh.
  • Predstavuje prevenciu pred mnohými zdravotnými problémami, ktoré súvisia s obehovou sústavou človeka.
  • Tento bioflavonoid rastlinného pôvodu preventívne chráni pred praskaním ciev, častým krvácaním z nosa alebo ďasien.
  • Znižuje riziko tvorby krvných zrazenín.
  • Taktiež bojuje proti rozvoju kŕčových žíl. Má priaznivý vplyv, aj ak sú prítomné príznaky kŕčových žíl. 

V tele s touto látkou spolupracuje vitamín C, vďaka čomu sa účinky oboch látok podporujú. Pre rutín sú však charakteristické aj antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že napomáha ochraňovať organizmus pred škodlivými vplyvmi voľných radikálov. Má aj výrazné protizápalové vlastnosti.

Pozri aj: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!

pohánka

Zdroj: Shutterstock®

Pridanie rutínu do stravy – aký je najlepší zdroj?

Snáď najznámejším zdrojom rutínu je pohánka, i keď množstvo cenného flavonoidu v rastline záleží od konkrétnej odrody. Semená, ktoré sú u mnohých osôb súčasťou ich zdravej stravy, sú na rutín o niečo chudobnejšie. Sú však bohaté na rôzne vitamíny, minerály, aminokyseliny, živiny.

Naopak lepším zdrojom sú listy a kvety bylinky. Ak potrebujete svoje cievy poriadne podporiť, najlepšie je zaobstarať si sušenú vňať pohánky jedlej. Narazíte na ňu v lekárňach, na internete či v predajniach so sušenými bylinkami.

Zápar z tejto byliny priaznivo ovplyvňuje nielen pevnosť ciev, ale aj dobrú hladinu cholesterolu i krvného tlaku.

Pozri aj: Ako pripraviť domáci púpavový med? Objavte jeho jedinečné účinky!

moruša

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie prírodné produkty obsahujúce rutín

Okrem známej pohánky sú však dostupné aj mnohé ovocné druhy, ktoré organizmu doplnia rutín. Príkladom sú viaceré bobuľové plody, a to vrátane chutných moruší, čučoriedok, višní, černíc, čiernych ríbezlí alebo čerešní. Tieto bobule sú prevenciou nielen pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, ale aj onkologickými chorobami.

Rovnako podporujú činnosť mozgu a spomaľujú proces starnutia. Zdrojom spomínaného flavonoidu sú aj osviežujúce citrusy, ako sú citróny, grepy či limetky. Najviac rutínu sa však nachádza v ich kôre. Tú môžete teda s radosťou pridávať do dezertov, múčnikov či nápojov. Samozrejme, kôru používajte len z plodov bez chemického ošetrenia.

Spomínané prírodné flavonoidy nám dokážu nakoniec doplniť aj jablká. Toto chutné ovocie však nešúpte, ale rovno chrumkajte! Najviac rutínu sa totiž ukrýva, podobne ako pri citrusoch, v ich šupke. Ďalšími ovocnými zdrojmi rutínu sú broskyne či banány.

V ktorej zelenine nájdeme rutín?

Aj medzi rozličnými druhmi zeleniny môžeme nájsť slušné zdroje rutínu. Do jedálnička neváhajte zaradiť napríklad špargľu, a to najmä teraz na jar. Sezóna tejto chutnej a veľmi zdravej zeleniny je totižto veľmi krátka.

Pritom špargľa ukrýva nielen rutín, ale aj luteín, kyselinu pantoténovú či vlákninu. A ktoré ďalšie zeleninové druhy nám môžu doplniť spomínaný prírodný glykozid? Nájsť ho môžeme v rajčinových šupkách, čiernych olivách či dokonca v cukete.

Odporúčame: Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva? Tieto faktory by sme mali poznať!

špargľa

Zdroj: Shutterstock®

Kedy zvýšiť príjem rutínu?

Zvýšenie príjmu rutínu môže byť užitočné v niekoľkých situáciách, najmä keď čelíte zdravotným stavom alebo rizikám, kde sa preukázali jeho priaznivé účinky. Môže ísť o tieto prípady:

  • Máte problémy s cirkuláciou alebo kardiovaskulárnym zdravím: Vzhľadom na jeho vlastnosti zlepšujúce cirkuláciu a posilňujúce cievy môže byť rutín obzvlášť užitočný pre ľudí s rizikom srdcových ochorení alebo cievnych problémov.
  • Trpíte chronickým zápalom alebo autoimunitnými ochoreniami: Jeho protizápalové účinky môžu pomôcť zmierniť symptómy spojené s chronickými zápalovými stavmi.
  • Ste vystavení vysokému množstvu oxidatívneho stresu: Ako silný antioxidant môže rutín pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.
  • Máte problémy so zrážanlivosťou krvi alebo zvýšené riziko trombózy: Rutín môže pomôcť znižovať riziko tvorby krvných zrazenín vďaka svojim vlastnostiam, ktoré obmedzujú zhlukovanie krvných doštičiek.

Rutín vo forme výživových doplnkov

Doplnky stravy s obsahom rutínu môžu slúžiť ako prevencia, prírodná liečba i podpora liečby zdravotného problému (napr. prírodná liečba kŕčových žíl). Tieto doplnky sú dostupné v rôznych formách, vrátane tabliet, kapsúl a práškov.

Hoci rutín je vo všeobecnosti považovaný za bezpečný, pred začatím užívania doplnkov by ste sa mali poradiť s lekárom, najmä ak užívate iné lieky, máte zdravotné problémy či v prípade tehotenstva. Pri užívaní takýchto doplnkov stravy vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Je možné predávkovať sa rutínom?

V prípade užívania doplnkov stravy s rutínom vo veľkom množstve sa môžu dostaviť tráviace problémy (bolesti brucha, zvracanie) či bolesti hlavy. Predávkovanie zvyšuje riziko alergických reakcií či nežiaducej interakcie s inými užívanými liekmi. Preto dávkovanie vždy dodržiavajte. 

Článok aktualizovaný 21.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní