Registrácia Prihlásenie

Čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva? Tieto faktory by sme mali poznať!


Hrubé črevo predstavuje časť našej tráviacej sústavy. Ide o pokračovanie tenkého čreva s dĺžkou asi 1,5 metra a najväčšou hrúbkou do 8 centimetrov. Tento orgán má viacero dôležitých funkcií. Do hrubého čreva sa dostávajú z tenkého čreva nestrávené zvyšky potravy. V týchto miestach dochádza k zahusťovaniu ich obsahu pôsobením rozličných baktérií, vstrebávaniu vody, solí aj vitamínov a následne i tvorbe pevnej stolice.

V súvislosti s týmto dôležitým orgánom tráviacej sústavy sa môže vyskytnúť viacero zdravotných problémov, a to od hnačky či zápchy až po vážnejšie ochorenia, akými sú napríklad Crohnova choroba alebo obávaná rakovina hrubého čreva. Práve posledné menované ochorenie patrí medzi najčastejšie sa vyskytujúce zhubné ochorenia vôbec, a to hlavne vo vyspelejších krajinách. Dnes je známych niekoľko rizikových faktorov, ktoré majú vplyv a môžu sa podieľať na rozvoji tohto ochorenia. Ktoré to sú? To sa dozviete v nasledujúcom článku!

Pozri aj: Aké sú účinky kurkumy? Toto je 5 dôvodov, prečo jej povedať áno!

vyšetrenie rodinnej anamnézy

Zdroj: Shutterstock®

1. Genetika

Na rozvoj celého radu chorôb a zdravotných problémov má vplyv v prvom rade genetika, čo je v podstate nami neovplyvniteľný faktor. Niektoré ochorenia sú priamo dedičné. Pri iných sa zvyšuje riziko rozvoja choroby, ak je už známy jej výskyt v rodinnej anamnéze. Jedinec, u ktorého sa v rodine rakovina hrubého čreva už raz alebo viackrát vyskytla, má vyššie riziko vzniku tohto zdravotného problému. Samozrejme, toto ochorenie sa môže rozvinúť aj u osôb, ktoré tento druh rakoviny v rodinnej anamnéze nemajú. Ďalším neovplyvniteľným faktorom je aj vek. Viac ohrozené sú osoby staršie ako 50 rokov. V súčasnosti však táto hranica stále viac klesá.

2. Zlá strava

V súčasnej dobe pretrváva názor, že jedným z najvýznamnejších faktorov, ktoré majú skutočne veľký vplyv na rozvoj menovaného ochorenia, je životný štýl a stravovanie. Zvyšovať riziko vzniku rakoviny hrubého čreva môže strava chudobná na vlákninu aj rôzne vitamíny, napríklad kyselinu listovú. Rizikový je i nadmerný príjem tukov a nasýtených mastných kyselín či pričastá konzumácia červeného mäsa. Pre prevenciu by mala byť strava pestrá a obsahovať všetky dôležité živiny. Vhodná je konzumácia ovocia a zeleniny, celozrnných potravín či rýb, ktoré sú zdrojom zdravých tukov.  

nedostatok pohybu

Zdroj: Shutterstock®

3. Nedostatok pohybu

Ako sme spomenuli vyššie, nielen strava, ale aj celkový životný štýl môže mať vplyv na rozvoj rakoviny hrubého hrubého čreva. Za rizikový faktor preto považujeme aj nedostatok pohybu a celkovo sedavý spôsob života. Pozor by si preto mali dávať napríklad osoby so sedavým zamestnaním. Pre zdravie celého organizmu je dôležité udržiavať telo v pohybe. Pravidelne plávajte, behajte alebo sa venujte iným pohybovým aktivitám. Pozor si však dávajte aj na nadmerný stres!

4. Brušná obezita

I nadváha alebo obezita majú vplyv na rozvoj rozličných ochorení a rakovina hrubého čreva nie je výnimkou. Riziková je pritom najmä takzvaná brušná obezita, čiže nadmerné ukladanie tuku v oblasti brucha. Zvýšeným rizikom výskytu menovaného ochorenia sú ohrození muži s pásom väčším ako 102 cm a ženy s pásom väčším ako 88 cm. Práve vhodná strava a dostatok pohybu, ktoré sme spomínali vyššie, sú pre zdravie jedinca veľmi dôležité a môžu človeku pomôcť vyhnúť sa problémom s vyššou váhou, a tým aj ďalším zdravotným problémom.

zápcha

Zdroj: Shutterstock®

5. Dlhodobé ochorenia tráviaceho traktu

Posledným faktorom, ktorý súvisí s rozvojom rakoviny hrubého čreva, sú aj rozličné iné ochorenia tráviaceho traktu, najmä tie dlhodobé. Nepodceňujte preto liečbu akýchkoľvek zdravotných problémov, a to napríklad i zápchy či rôznych lokálnych zápalov v čreve. Prispievať k vzniku daného ochorenia môžu aj iné choroby, napríklad cukrovka 2. typu.  

Odporúčame: Ako doplniť telu energiu? Tieto potraviny to zvládnu na jednotku!


Návrat hore
Autor článku

2 komentáre

Dušan Varga 01.06.19 10:20

DV
karma
105.00

Ďakujem za článok. Je dobré vedieť o prevencii.

  • 0
Odpovedať

Jana Tonhauserová 01.06.19 10:50

karma
102.00

Poučný článok, starajme sa o svoje zdravie ,kým nie je neskoro a hlavne po 50 - tke chodiť pravidelne každé dva roky na test

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Čo všetko o spermiách musíš vedieť, ak (ne)chceš otehotnieť?!
LIEČBA

Čo všetko o spermiách musíš vedieť, ak (ne)chceš otehotnieť?!

  • 6
  • 0
  • 24.05.2019
Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách
AKO SCHUDNÚŤ

Viac bielkovín = viac svalov?! Tu sú najväčšie mýty o bielkovinách

  • 42
  • 0
  • 06.09.2019
Všetko o vitamíne D: Stačí sa naozaj len opaľovať!?
LIEČBA

Všetko o vitamíne D: Stačí sa naozaj len opaľovať!?

  • 55
  • 0
  • 28.06.2019