Čím zahnať chuť na jedlo pred spánkom? Tieto jedlá sú istota!

Čím zahnať chuť na jedlo pred spánkom? Tieto jedlá sú istota!

Občas sa to stáva každému z nás. Tesne predtým, než si ľahneme do postele nás prepadne vlčí hlad alebo zvláštne chute na sladké, slané či pikantné. 

Pravdou však je, že mnohé potraviny a jedlá pred nočným odpočinkom dokážu uškodiť a takpovediac nám ukradnúť pokojný spánok. A kvalitný spánok, ako veľmi dobre vieme, potrebuje každý jeden človek, nedostatok spánku sa spája s mnohými problémami.

Aj preto vám prinášame zoznam potravín, ktoré si môžete pokojne dopriať vtedy, keď vás prepadne chuť na jedlo pred spánkom. Viete, ktoré nočné jedlo dokáže zdravo uspokojiť hlad? Aké jedlo pred spaním je najlepšie?

Na fast food zabudnite, ak chcete kvalitný spánok

Asi nebude prekvapením pre nikoho z vás ak rovno na úvod prezradíme, že na tomto zozname sa nebude nachádzať fast food, polotovary ani nezdravé tuky či sacharidy. Nezdravé jedlá pred spánkom sú hotovou pohromou. 

Pred spánkom by sme ďalej nemali piť alkohol ani kofeínové nápoje a vyhýbať by sme sa mali napríklad aj čokoláde (aj iné sladké jedlá), presoleným pochutinám, pikantným jedlám či sušenému ovociu, ktoré často považujeme za zdravé. Ani celozrnné cestoviny nie sú na večer najideálnejšie, keďže telu dodajú veľa energie, ktorú pred spánkom úplne nepotrebuje.

Predspánková diéta, ak to tak môžeme nazvať, by sa mala striktne dodržiavať a organizmus by sme nemali zaťažovať ničím ťažkým. Jesť by sme v podstate nemali vôbec nič, a to minimálne tri hodiny predtým, než sa uložíme do postele. Ale čo ak vám jednoducho škvŕka v bruchu a predspánkovú hladovku proste neviete dodržať?

Odporúčame: Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!

prečo nejesť fast food

Zdroj: Shutterstock®

Jedlá vhodné pred spánkom

Pre tento prípad našťastie existujú alternatívy jedál, ktoré si môžeme pred spánkom dopriať s pokojným svedomím a vedomím, že náš nočný spánok nepadne za obeť. Práve naopak. Všetky jedlá a nápoje, ktoré nájdete v našej galérii, z vedeckého hľadiska vďaka svojmu zloženiu prispievajú k zdravému spánku. 

1. Určité druhy orechov

Pocit sýtosti pred spánkom môžu zabezpečiť oriešky. Orechy sú zdrojom zdravých tukov a tiež mnohých ďalších dôležitých vitamínov aj minerálov. Sú preto kľúčové pre udržiavanie zdravého životného štýlu. Čo sa dobrého spánku týka, výnimočné sú najmä mandle a vlašské orechy.

Mandle sú zdrojom melatonínu, čo je hormón spánku a obsahujú aj hojné množstvo horčíka, ktorý prispieva k uvoľneniu svalov a spomaleniu mysle.

Podobne sú na tom aj vlašské orechy, ktoré obsahujú zdravé tuky vyvolávajúce produkciu serotonínu, čo je hormón dobrej nálady a pokoja, a tiež aj melatonínu. Za hrsť mandlí či vlašských orechov môže priniesť pokojnú a prespatú noc.

2. Biela ryža

Biela ryža je pre mnohých strašiak a niečo, čo obsahuje priveľa sacharidov. Je pravdou, že iné druhy ryže, napríklad čierna či červená ryža, obsahujú viac antioxidantov a zdraviu prospešných látok, no biela ryža je zrejme zasa vhodnejšia na konzumáciu pred spánkom.

Niektoré štúdie tvrdia, že je tomu tak pre jej vysoký glykemický index a konzumovať by sa mala asi hodinu pred spánkom. Samozrejme, ak od nej očakávame zlepšenie kvality nášho spánku. Pozor, s bielou ryžou to nepreháňajte. Neobsahuje príliš veľa dobrej vlákniny a ani dôležitých živín.

3. Kivi

Mnoho ľudí si pred spánkom rado dopraje ovocný tanier. Ukázalo sa, že pred spaním by sa malo jesť iba kivi, vďaka ktorému podľa štúdií zaspíme rýchlejšie a predĺži sa aj to, koľko spíme. Prečo je to tak? Kiwi totižto pozitívne vplýva na spánok vďaka serotonínu, ale aj vďaka antioxidantom. Ak sa pýtate, koľko kivi pred spánkom zjesť, doprajte si tak jedno až dve.

Inšpiruj sa: TOP dôvody, prečo jesť čakanku: Prečo si zamilovať jej horkastú chuť?

4. Niektoré čaje a nápoje

Ak si skutočne nechcete dopriať neskoré jedlo, vyskúšajte čaj. Čajíčkarov určite poteší aj to, že spánok zlepšujú aj niektoré druhy čajov. Kamilkový čaj napríklad obsahuje určité antioxidanty, ktoré podporujú spavosť a redukujú spánkové problémy, menovite nespavosť.

Spavosť podporuje aj čaj z mučenky, ktorý má rovnako ako kamilkový čaj upokojujúce účinky a ukázalo sa, že dokáže i zlepšiť celkovú kvalitu spánku.

Podľa vedcov sa k nápojom vhodným na pitie pred spaním radí aj šťava z čerešní s vysokým obsahom melatonínu. Niektoré bylinky dokonca napomáhajú znížiť chuť na jedlo a sú skvelé na potlačenie chuti na sladké alebo iné maškrty.

5.Tvaroh alebo grécky jogurt

Tieto mliečne výrobky sú bohaté na vápnik a obsahujú proteíny (bielkoviny), ktoré môžu pomôcť stabilizovať hladinu cukru v krvi počas noci. Sú dobrým zdrojom spomínaného tryptofánu. Dobre zasýtia, zaženú najväčší hlad a nemusia sa ich pred spánkom báť konzumovať ani osoby na diéte.

6. Chudé mäso

Na záver niečo pre mäsožravcov. Ak si pred spánkom nedokážete dopriať čisto rastlinnú potravu, máme dobrú správu. Pred spánkom je vhodné chudé morčacie mäsko, ktoré údajne podporuje únavu v súvislosti s obsahom aminokyseliny tryptofán.

7. Ryby

Kvalitu spánku by mala podporiť aj konzumácia rýb, najmä tých tučnejších. Patrí sem losos, ale aj makrela. Ryby sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny aj vitamín D. Tieto látky sú dôležité pre reguláciu sérotonínu. 

Článok aktualizovaný 25.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní