TOP dôvody, prečo jesť čakanku: Prečo si zamilovať jej horkastú chuť?

TOP dôvody, prečo jesť čakanku: Prečo si zamilovať jej horkastú chuť?

Keď sa povie čakanka, každý si ako prvé spomenie pravdepodobne na bylinu s krásnymi modrými kvietkami, ktorá je hojne rozšírená na lúkach či v okolí ľudských obydlí. Ide o liečivú bylinku, z ktorej sa využíva koreň i kvitnúca vňať. V dnešnom článku sa však zameriame na jej akýsi poddruh, respektíve odrodu, a to čakanku šalátovú, nazývanú tiež hlávkovú. Tá sa konzumuje ako bežné druhy listovej zeleniny a je tradičnou súčasťou holandskej, francúzskej či talianskej kuchyne. Existuje v rôznych kultivaroch. Šalátová čakanka môže byť biela, so zelenými či fialkovými končekmi, môže mať guľatý či oválny tvar. A prečo ju zaradiť do jedálnička? To sa dozviete v nasledujúcom článku!.

Má len minimum kalórií

Šalátová čakanka je skutočne nízkokalorická potravina. Na stogramovú porciu obsahuje len okolo 20 kalórií. Z veľkej časti je tvorená len vodou a neobsahuje prakticky žiaden tuk. Je tak vítanou súčasťou nielen zdravého jedálnička, ale aj stravy zameranej na redukciu váhy. Má celkom príjemne horkastú chuť, vďaka čomu rýchlo ozvláštni každý pokrm. Šalátová čakanka má chrumkavé listy a je vhodná do studenej kuchyne, no neublíži jej ani tepelná úprava. Na internete je veľké množstvo chutných a zdravých pokrmov z tejto listovej zeleniny. Je skvelou ingredienciou do rozličných šalátov. Hodí sa k syrom, vlašským orechom i ovociu, napríklad hruškách či hrozienkach. Vyskúšať ju tiež môžete zapiecť so šunkou a syrom.

Odporúčame: Aké sú účinky gaštanov na naše zdravie? Oplatí sa im povedať áno!

šalátová čakanka

Zdroj: Shutterstock®

Je bohatá na vitamíny skupiny B

I keď sme spomenuli, že čakanka má len minimum kalórií, neznamená to, že nie je výživná. Ukrýva sa v nej mnoho telu prospešných a dôležitých živín a látok. V menšom množstve obsahuje bielkoviny a sacharidy. Charakteristická je hlavne obsahom viacerých vitamínov skupiny B. Ukrýva napríklad tiamín, niacín, kyselinu listovú či pyridoxín i ďalšie. V chrumkavých listoch čakanky nájdeme aj vitamíny C, E a K. Z minerálnych látok a stopových prvkov sú bohaté napríklad na draslík, vápnik, mangán, železo i meď. 

Je prospešná pre trávenie

Listová čakanka má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na činnosť viacerých systémov v ľudskom tele. Ako prvé môžeme spomenúť jej blahodarné pôsobenie na tráviaci trakt a funkcie trávenia. Čakanka, podobne ako iné druhy listovej zeleniny, je veľmi bohatá na vlákninu. Vláknina je dôležitá súčasť našej stravy. Ide o zmes nestráviteľných sacharidov. Delíme ju na rozpustnú a nerozpustnú. Prvá zmienená okrem iného predstavuje živiny pre dôležité črevné baktérie, nerozpustná zase urýchľuje prechod potravy črevami. Konzumáciou čakanky je tak možné podporiť pravidelné vyprázdňovanie a znížiť riziko problémov so zápchou, čo tiež znižuje riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva a konečníka

čakankový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje pečeň

Čakanka napomáha v tele podporovať činnosť tráviacich orgánov nielen vďaka vláknine, ale aj ďalším látkam, hlavne rozličným glykozidom či horčinám. Vďaka svojmu zloženiu podporuje i činnosť pečene, pankreasu a žlčníka. Má priaznivý vplyv na vylučovanie žlče i tráviacich štiav. Okrem toho pôsobí detoxikačne. Čakanku tiež radíme medzi prírodné diuretiká. To znamená, že z tela napomáha odvádzať prebytočnú vodu, čím podporuje i prečistenie močových ciest. Táto listová zelenina má rovnako priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Je vhodnou súčasťou jedálnička pri cukrovke 2. typu. 

Posilňuje imunitu

Ako posledné môžeme tiež spomenúť, že čakanka má priaznivý vplyv aj na imunitný systém a jeho činnosť. Obsahuje totižto pomerne slušnú dávku vitamínu C, ktorý je okrem iného nesmierne dôležitý pre dobrú obranyschopnosť a ochranu organizmu pred vírusovými a infekčnými ochoreniami. V stogramovej porcii nájdeme v priemere okolo 24 mg tejto látky, čo je približne tretina z odporúčaného denného množstva. Čakanka pôsobí vďaka svojmu zloženiu antibioticky aj antisepticky, podporuje krvotvorbu a zdravie kostí.

Odporúčame: TOP recepty z tekvíc: Aké dobroty pripraviť z rôznych druhov tekvíc?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní