Prírodné diuretiká: Toto sú najlepšie potraviny na odvodnenie organizmu!

Prírodné diuretiká: Toto sú najlepšie potraviny na odvodnenie organizmu!

Zavodnenie organizmu je stav, pri ktorom dochádza k nadmernému hromadeniu vody v tkanivách, dutinách či celkovo obehovom systéme. Za zadržiavaním vody v organizme pritom môže stáť množstvo rozličných príčin. Dôvodom môže byť nedostatok pohybu a sedavý spôsob života človeka aj nezdravá strava. S týmto problémom sa však často stretávajú napríklad i tehotné ženy.

Na zavodnený organizmus môže človeka upozorniť rýchlejší nárast váhy, nafúknuté brucho, opuchy dolných či horných končatín aj nadmerné potenie. Ako však tento problém riešiť? Okrem liekov existuje aj množstvo prírodných diuretík, čiže látok s močopudnými účinkami, ktoré podporia vylučovanie vody z tela. Medzi ne radíme aj týchto skvelých pomocníkov!

1. Koreňová zelenina

Medzi najlepšie potraviny, ktoré účinne vplývajú na odstránenie nadbytočnej vody z organizmu radíme v prvom rade rozličné druhy koreňovej zeleniny. Do jedálnička dozaista zaraďte veľa mrkvy, zeleru aj petržlenu. Koreňová zelenina je navyše bohatá na flavonoidy aj antioxidanty a doplní vám celý rad cenných minerálov aj vitamínov. Mrkva je zdrojom draslíka aj betakaroténu a petržlen v sebe zase ukrýva vitamín C či mangán. 

Pozri aj: Objavte účinky čiernej reďkovky! Ako si z nej pripraviť liečivú šťavu či sirup proti kašľu?

uhorka

Zdroj: Shutterstock®

2. Uhorka

Ak vás trápi problém so zadržiavaním vody v organizme, vo vašom jedálničku by nemala chýbať ani šalátová uhorka, ktorá patrí medzi najlepšie prírodné diuretiká. Táto zelenina je totižto z veľkej časti tvorená len vodou a podporuje vylučovanie odpadových látok z tela prostredníctvom moču. Práve dostatočná hydratácia organizmu je pri opakovaných problémoch so zadržiavaním vody v tele kľúčová.

Hromadeniu vody totiž nezabránite tým, že obmedzíte jej prísun. To môže navodiť presne opačný efekt. Telo totiž na nedostatok vody zvykne zareagovať tak, že aj jej malé prijaté množstvo si uloží do zásoby na horšie časy. Voda navyše dokáže z tela vyplaviť nahromadený sodík, ktorý býva niekedy príčinou jej ukladania. 

3. Paradajky

Ďalším prírodným diuretikom sú aj paradajky. Tieto chutné červené plody majú nielen močopudný účinok, ale sú tiež zdrojom antioxidantov, vlákniny či fosforu i draslíka. Okrem toho obsahujú aj vzácny lykopén, ktorý prispieva k ochrane tela pred rakovinou. A to sú skutočne nemalé dôvody na to, aby ste si na zdravých paradajkách pochutnávali pravidelne!

Odporúčame: Pochrumkajte si na ňom! Toto sú dôvody, prečo jesť stopkový zeler

špargľa

Zdroj: Shutterstock®

4. Špargľa

A čo taká špargľa? Na túto zeleninu sa často zabúda a na našich tanieroch sa objavuje len zriedka. A to je veľká škoda! Špargľa totižto účinne odvodňuje a prečisťuje močové cesty i obličky. Pôsobí antisepticky a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.

Hoci je skutočne nízkokalorická (v priemere 20 kcal na 100 g porciu) a z veľkej časti je tvorená len vodou, ani zďaleka nie je chudobná na rozličné živiny a dôležité látky. Obsahuje bielkoviny aj vlákninu a rovnako vám doplní obrovské množstvo draslíka, luteínu, fosforu, kyseliny listovej či vitamínu C.

5. Melón

Dobrým pomocníkom v boji proti zavodnenému organizmu je aj melón. Ten je opäť plný vody, taktiež pôsobí silno močopudne a je veľmi účinný pri odstraňovaní nadbytočnej vody z tela. Nápomocný môže byť aj pri obličkových kameňoch. Okrem toho je plný antioxidantov a dokonca podporuje odkyslenie organizmu. Sladučká červená dyňa vám navyše doplní vápnik, vlákninu, vitamín C, draslík aj horčík. Neváhajte sa preto do nej schuti zahryznúť!

brusnice

Zdroj: Shutterstock®

6. Brusnice

Medzi potraviny vplývajúce na odvodnenie organizmu radíme aj malé chutné brusnice. Tieto červenkasté bobule majú močopudný účinok, prečisťujú močové cesty, pôsobia antisepticky a výrazne podporujú imunitný systém človeka. Dokonca podporujú dobrý stav ciev. Sú zdrojom draslíka, fosforu, horčíka, vitamínu C aj kyseliny listovej. Ďalšími druhmi ovocia, ktoré podporujú reguláciu vody v organizme, sú aj ananás, čierne ríbezle či hrozno.

7. Bylinné čaje

Odvodnenie organizmu môžete podporiť nielen vhodným zložením jedálnička, ale aj dobre zvoleným pitným režimom. S nadbytočnou vodou v organizme si totižto hravo poradia aj mnohé bylinky. A tých je skutočne neúrekom, preto spomenieme aspoň tie najznámejšie. Medzi najlepšie bylinné čaje, ktoré vám pomôžu s odvodnením sú žihľavový, púpavový aj prasličkový čaj.

Rovnako si môžete pripraviť nápoj zo skorocelu či brezy previsnutej. Nakoniec môžeme spomenúť ešte zelený čaj, ktorý podporuje produkciu moču aj odstraňovanie zadržiavaných tekutín z tela spolu s toxínmi. 

Užitočné tipy na boj s nadmerným zadržiavaním vody v tele:

  • dodržiavajte dostatočný pitný režim – ak si telo zadržiava vodu, nezlepšíte to tým, že mu ju odopriete, to môže stav ešte zhoršiť,
  • znížte v strave podiel soli – potraviny s vysokým obsahom soli môžu podporovať zadržiavanie vody v tele,
  • udržujte telo v pohybe – cvičenie je skvelý spôsob, ako odviesť z tela viac vody, a to napríklad aj potením, 
  • nepodceňujte dostatok kvalitného spánku – počas spánku sa telo regeneruje, spánok prispieva k hormonálnej rovnováhe, ktorá má následne vplyv aj na hospodárenie tela s vodou,
  • upravte svoju telesnú hmotnosť – u jedincov s nadváhou a obezitou sa častejšie vyskytuje problém so zadržiavaním vody,
  • vyskúšajte masáže – mnohé druhy masáží podporujú cirkuláciu krvi a lymfy, čo má priaznivý vplyv aj na reguláciu množstva vody v tele. 

Aktualizovaný článok: 26.4.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní