Objavte účinky čiernej reďkovky! Ako si z nej pripraviť liečivú šťavu či sirup proti kašľu?

Objavte účinky čiernej reďkovky! Ako si z nej pripraviť liečivú šťavu či sirup proti kašľu?

Čierna reďkovka nemá v našich jedálničkoch až také pevné miesto, ako jej o niečo známejšia sestra červenej farby. To je však rozhodne veľká chyba! Môžeme totiž povedať, že svojimi liečivými účinkami aj obsahom telu prospešných látok ju hravo dobehne. 

Aké účinky môžeme pripísať čiernej reďkovke? Aké látky obsahuje a kedy sa ju rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička? Aké sú účinky reďkovky na trávenie? Má nejaké nežiaduce účinky? Zistite všetko dôležité v článku!

Čierna reďkovka – nutričné hodnoty

Reďkev siata čierna (Raphanus sativus var. niger) v sebe ukrýva napríklad horčičné silice, vďaka ktorým má nielen výraznú pikantnú chuť, ale aj pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Táto zelenina je ďalej plná vitamínov aj minerálnych látok. Doplní vám niektoré z vitamínov skupiny B a rovnako je bohatá na vitamín C. 

Okrem toho čierna reďkovka obsahuje železo, horčík, vápnik či draslík. Taktiež obsahuje mnohé fytoncídne látky, vďaka ktorým má antibiotické účinky. Je veľmi účinným bojovníkom proti mnohým mikroorganizmom.

Čierna reďkovka:

  • obsahuje asi 35 kalórií na 100 gramov,

  • má vysoký obsah vody, okolo 93-95 %,
  • poskytuje približne 1,6 gramov vlákniny (na 100 g),
  • obsahuje približne 25 mg vitamínu C na 100 g,
  • obsahuje okolo 233 mg draslíka na 100 g.

Pozri aj: Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

vplyv čiernej reďkovky na organizmus

Zdroj: Shutterstock®

Čierna reďkovka pomáha pri tráviacich ťažkostiach

Čierna reďkovka a jej účinky sú známe už celé tisícročia. Na začiatku musíme spomenúť jej blahodarný vplyv na proces trávenia. Zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav a podporuje správnu činnosť žalúdka, žlčníka i pečene. Rovnako priaznivo vplýva na metabolické procesy v tele.

Pri jej pravidelnej konzumácii môže dopomôcť k pravidelnému vyprázdňovaniu či odstráneniu zažívacích problémov, napríklad plynatosti. Táto reďkovka však v tele zaháji aj kompletné prečistenie celého tráviaceho traktu. Toxíny a nečistoty odstraňuje najmä z našej pečene. Do jedálnička je ju vhodné zaradiť aj pri nedostatočnej činnosti tohto orgánu.

Ďalšie účinky čiernej reďkovky:

  • vplýva na odvodnenie tela a čistenie močových ciest,
  • stimuluje produkciu žlče, čo pomáha pri trávení a absorpcii tukov.
  • pozitívne ovplyvňuje nervový systém človeka,
  • napomáha z tela odstraňovať cholesterol,
  • posilňuje imunitu,
  • podporuje udržiavanie zdravého krvného tlaku,
  • antioxidanty v čiernej reďkovke bojujú s voľnými radikálmi,
  • tradične sa používa ako domáci liek na liečbu respiračných problémov,
  • môže prispieť k zlepšeniu zdravia a vzhľadu pokožky. 

Odporúčame: Je používanie alobalu škodlivé? Tu je celá pravda o hliníku!

čierna reďkovka s medom

Zdroj: Shutterstock®

Čierna reďkovka ako účinný domáci liek proti kašľu

Koreň čiernej farby blahodarne vplýva aj na dýchaciu sústavu človeka. Dokáže byť nápomocná pri liečbe viacerých respiračných ťažkostí. Už od nepamäti je táto zelenina akýmsi prírodným liekom na kašeľ. Jej použitie je vhodné pri zahlienení priedušiek, zachrípnutí, chrípke či nádche. Čierna reďkovka je účinná pri bakteriálnych infekciách dýchacích ciest.

Práve vďaka spomínaným fytoncídnym látkam pomáhať v tele eliminovať baktérie. Pri ochorení ju nakrájajte na tenšie kolieska alebo nastrúhajte a oslaďte medom. Tento prírodný liek môžete podať i deťom.

Domáci sirup proti kašľu z čiernej reďkovky

Z medu a čiernej reďkovky si však môžete vytvoriť aj skvelý domáci sirup proti kašľu. Z vrchnej časti väčšej reďkovky kúsok zrežte a do dužiny vyrežte hlbšiu jamku. Do nej nalejte 2 až 3 polievkové lyžice kvalitného medu. Otvor prikryte zrezanou časťou reďkovky. 

Buľvu následne položte na tanierik s trochou vody a nechajte odstáť aspoň 4 až 5 hodín. Pripravený sirup môžete po malých lyžičkách užívať až 6-krát denne. Deťom podávajte polovičné dávky. Tento tradičný recept s čiernou reďkovkou prinesie úľavu od spomínaných ťažkostí už do dvoch dní.

Odporúčame: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

použitie čiernej reďkovky

Zdroj: Shutterstock®

Prírodná šťava z čiernej reďkovky

Čierna guľatá reďkovka sa dá použiť rozličnými spôsobmi. Ideálne je ju konzumovať v surovom stave. Predstavuje tak účinného bojovníka proti baktériám, ktoré sa nachádzajú v ústnej dutine či na jazyku. Zdravie však dokáže výrazne podporiť aj šťava z čiernej reďkovky. Tú si môžete zaobstarať v lekárňach a internetových či kamenných predajniach so zdravými potravinami.

Pripraviť si ju však môžete aj v pohodlí domova, a to odšťavením čiernych reďkoviek. Prípadne ich tiež môžete nastrúhať a šťavu z nich jednoducho vylisovať. Takto pripravenú šťavu však vždy konzumujte čerstvú. V chladničke ju nechávajte len zopár dní. Počas zdravotných problémov si doprajte okolo 20 ml reďkovkovej šťavy 1 až 2 razy denne.

Ak vám prekáža jej chuť, konzumujte ju spolu s medom. Tento prírodný liek si doprajte pri tráviacich ťažkostiach, infekciách močových alebo dýchacích ciest či nedostatočnej funkcii pečene. Šťava z čiernej reďkovky sa neodporúča užívať tehotným ženám a osobám so žalúdočnými vredmi.

Riziká a vedľajšie účinky konzumácie čiernej reďkovky

Aj keď čierna reďkovka je známa svojimi zdravotnými prínosmi, jej konzumácia môže priniesť aj potenciálne riziká a vedľajšie účinky pre niektoré osoby alebo pri nadmernej konzumácii. U niektorých ľudí môže konzumácia čiernej reďkovky, najmä vo veľkých množstvách, spôsobiť tráviace ťažkosti, ako nadúvanie, plynatosť alebo žalúdočné kŕče, a to kvôli jej vysokému obsahu vlákniny a ostrému chuťovému profilu.

Ľudia s existujúcimi problémami so žlčníkom alebo žlčovými kameňmi by mali byť pri konzumácii čiernej reďkovky opatrní, pretože môže stimulovať žlčovú produkciu a vyvolať žlčníkové koliky alebo iné problémy. Tiež ľudia s hypotyreózou alebo inými poruchami štítnej žľazy by mali pred začlenením čiernej reďkovky do svojej stravy konzultovať s lekárom.

Článok aktualizovaný 5.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní