Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!

Počítanie kalórií je minulosťou - TOTO je účinnejší spôsob chudnutia!
  • 08.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Počítánie kalórií je proces sledovania a zaznamenávania množstva kalórií, ktoré prijímame prostredníctvom stravy. Kalórie sú mernou jednotkou energie a predstavujú množstvo energie, ktorú organizmus získava z potravy.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo niektorí ľudia sledujú svoj príjem kalórií. Najčastejším dôvodom je chudnutie. Ak chcete schudnúť, musíte si vytvoriť kalorický deficit tým, že prijmete menej kalórií, ako je váš denný energetický výdaj.

Tipy na počítanie kalórií

Počítanie kalórií sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Tu sú niektoré základné kroky:

  • Vypočítajte si svoj denný energetický výdaj - váš denný energetický výdaj je množstvo kalórií, ktoré organizmus potrebuje na udržanie svojej súčasnej váhy. Existuje niekoľko online kalkulačiek, ktoré vám môžu pomôcť ho vypočítať na základe veku, pohlavia, hmotnosti, výšky a úrovne aktivity.
  • Sledujte svoj príjem kalórií - existuje veľa mobilných aplikácií a webových stránok, ktoré vám umožnia sledovať a zaznamenávať príjem kalórií. Môžete zaznamenávať všetko jedlo a nápoje, ktoré konzumujete, a získavať presnú predstavu o tom, koľko kalórií denne prijímate.
  • Upravte svoju stravu - po sledovaní príjmu kalórií môžete urobiť úpravy v strave, aby ste dosiahli svoje ciele. Ak chcete schudnúť, budete musieť prijímať menej kalórií, ako je váš denný energetický výdaj, aby ste si vytvorili kalorický deficit. Ak sa chcete udržať na súčasnej váhe, budete potrebovať rovnaký príjem kalórií ako je váš denný energetický výdaj.

Je dôležité si však uvedomiť, že počítanie kalórií je pomerne presný spôsob dosiahnutia tvojich cieľov, ale nie je pre každého nevyhnutný. Je dôležité mať vyváženú stravu a zdravý denný režim, a nie iba zameriavať sa len na počet kalórií.

Počítanie kalórií a chudnutie

Počítanie kalórií môže mať veľký vplyv na chudnutie, pretože chudnutie je založené na nerovnováhe medzi príjmom a výdajom kalórií.

Keby sme prijímali viac kalórií, ako spaľujeme, naberáme na váhe, no ak prijímame menej kalórií, ako spotrebujeme, chudneme.

  • Počítanie kalórií vám umožňuje sledovať, koľko kalórií denne konzumujete a zisťovať, či ste v kalorickom deficite alebo kalorickom prebytku.
  • Týmto spôsobom môžete kontrolovať, ako veľa kalórií denne spotrebujete a prispôsobiť svoju stravu tak, aby ste dosiahli želaný cieľ - chudnúť.

Neprehliadnite: Tajomstvo úspešného chudnutia po pôrode odhalené!

Kalorický deficit

Ak chcete schudnúť, musíte si vytvoriť kalorický deficit. To znamená, že by ste mali konzumovať menej kalórií, ako spálite. Počítanie kalórií vám umožňuje merateľne a presne sledovať, koľko kalórií spotrebujete a koľko ich konzumujete.

Je však dôležité mať na pamäti, že kvalita potravín je rovnako dôležitá ako samotné počítanie kalórií. Môžete jesť len málo kalórií a stále sa necítiť plné alebo vyvážené, ak vaša strava obsahuje hlavne nezdravé potraviny s nízkou výživovou hodnotou.

Chudnutie ako proces a zmena životného štýlu

Pre úspešné chudnutie je preto dôležité mať vyvážený prístup k stravovaniu. Vypracovanie rozumného plánu stravovania, ktorý obsahuje dostatok živín, zdravých tukov, bielkovín a sacharidov, je kľúčom k dlhodobému úspechu.

Počítanie kalórií môže byť užitočným nástrojom pri chudnutí, ale je dôležité dbať aj na iné aspekty zdravého životného štýlu, ako je:

  • pravidelná fyzická aktivita a
  • vyvážená strava.

Odporúčame aj: Zázračná protizápalová diéta: Prekonajte zápal a dosiahnite optimálne zdravie!

Pôst verzus počítanie kalórií - čo je lepšie?

Pri pôste sa jedlo konzumuje iba počas určitého obdobia, a potom nasleduje obdobie pôstu, kedy sa nekoná žiadne jedlo. Pôst môže pomáhať znížiť príjem kalórií a podporiť chudnutie tým, že podporí spaľovanie tukov.

Počítanie kalórií je metóda, kde sledujete množstvo kalórií, ktoré konzumujete denne.

Tým, že sledujete príjem kalórií, môžete mať lepší prehľad o tom, čo a koľko jete.

  • Počítanie kalórií vám umožňuje kontrolovať váš energetický príjem a vytvoriť kalorický deficit, ktorý je potrebný na dosiahnutie chudnutia.
  • Znamená to, že jete menej kalórií, než spotrebujete, aby sa telo začalo spoliehať na tukové zásoby pre energiu a postupne chudlo.

Aj keď môže existovať nejaký súvis medzi pôstom a počítaním kalórií (napríklad niektoré formy pôstu môžu obmedziť kalórie prijaté počas jedla), sú to samostatné metódy, ktoré môžete použiť na dosiahnutie svojich cieľov chudnutia.

Každá z týchto metód má svoje výhody a nevýhody, a je dôležité si vybrať tú, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám a preferenciám.

Tip pre vás: Najlepšie cviky s fitloptou: Získajte dokonalú postavu jednoduchým spôsobom

Tajomstvom je prerušovaný pôst!

Prerušovaný pôst je životný štýl, ktorý zahŕňa cyklické obdobia pôstu a jedlom. Je to prístup k stravovaniu, ktorý sa zameriava na obdobie pôstu a následné obdobie konzumácie jedla. Podstatou prerušovaného pôstu je zmena medzi obdobím stravovania a obdobím nejedenia.

Existuje niekoľko rôznych metód prerušovaného pôstu, vrátane 16:8 metódy, 5:2 metódy či metódy jedného hlavného jedla denne.

  • 16:8 metóda - zahŕňa obdobie 16 hodín pôstu a 8 hodín konzumácie jedla. Počas 16 hodín nejete nič okrem vody a/nebo nízkokalorických nápojov. Potom máte 8 hodín, počas ktorých môžete jesť svoje jedlá.
  • 5:2 metóda - spočíva v tom, že počas 5 dní v týždni sa stravujete normálne, ale v piatok a v sobotu obmedzíte kalorický príjem na 500-600 kcal. Toto je forma pôstu, pretože počas týchto dvoch dní príjem kalórií je veľmi nízky.

Prerušovaný pôst má mnoho potenciálnych výhod pre zdravie, vrátane chudnutia, zlepšenia metabolizmu, redukcie zápalov, zlepšenia kognitívnych funkcií a podobne.

  • Avšak, zatiaľ čo môže byť účinný pre niektorých ľudí, nie je vhodný pre každého.
  • Je dôležité konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom pred začatím akejkoľvek formy prerušovaného pôstu, najmä ak máte zdravotné problémy alebo ste tehotná/ dojčíte.

Koniec počítania kalórií?

Na University of Chicago vedci zistili, že pôst je na chudnutie účinnejší ako starostlivo naplánovaná diéta a počítanie kalórií. Na základe svojho výskumu dokonca zistili, že pôst medzi 12:00 a 20:00 prispieva k najväčšiemu úbytku hmotnosti.

Tak čo poviete, vyskúšate to aj vy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní