Čo je lykopén a aké sú jeho účinky? Spoznaj tento silný antioxidant!

Čo je lykopén a aké sú jeho účinky? Spoznaj tento silný antioxidant!

Viete, čo sú antioxidanty? Pre človeka predstavuje antioxidant látku, ktorá napomáha v organizme neutralizovať škodlivé voľné radikály, chrániť bunky pred oxidačným stresom a následne predchádzať oxidačnému poškodeniu. Mnoho rôznorodých antioxidantov vieme svojmu telu doplniť pomocou stravy. Napríklad i známy vitamín C plní funkciu antioxidantu, rovnako tak vitamín E či selén. Antioxidačné pôsobenie však majú aj rôznorodé organické farbivá, napríklad farbivá rastlín, húb a rias. Do tejto skupiny radíme i takzvaný lykopén. Čo by sme o ňom mali vedieť? 

Čo je lykopén?

Lykopén predstavuje rastlinné farbivo patriace medzi karotenoidy. Konkrétne ho radíme do skupiny karoténov, ktorá zahŕňa aj pomerne známy betakarotén. Karotény vo všeobecnosti označujú červené alebo oranžové farbivá bežne sa vyskytujúce v rôznych rastlinných tkanivách. Konkrétne lykopén je vo vode nerozpustný pigment prevažne červenej farby, vďaka ktorému majú mnohé rôznorodé plody práve červenkasté sfarbenie. Čo je však dôležitejšie, lykopén má silné antioxidačné vlastnosti. Často je radený medzi vôbec najsilnejšie známe antioxidanty.

Ľudský organizmus nie je schopný túto látku produkovať, získava ju len z potravy. Lykopén ako taký však našiel rôznorodé uplatnenie vo viacerých priemyselných odvetviach. Využíva sa napríklad v kozmetickom a farmaceutickom priemysle, ale aj v potravinárstve. Používaný je ako bezpečné prírodné potravinárske farbivo pod označením E160d. Červenú farbu dodáva rôznym pokrmom, napríklad omáčkam, polievkam, cukrovinkám a podobne. 

Odporúčame: Vírus HIV – ako sa prenáša a aké sú typické príznaky infekcie?

paradajky

Zdroj: Shutterstock®

Lykopén a jeho účinky

Najväčším benefitom červeného lykopénu je jeho antioxidačné pôsobenie. Ako silný antioxidant v tele bojuje s voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodzovať bunky a spôsobovať ich rýchlejšie starnutie alebo podnecovať rozvoj viacerých civilizačných ochorení, vrátane srdcovo-cievnych chorôb či rakoviny. Vďaka svojim účinkom lykopén preventívne pôsobí proti vzniku týchto ochorení. Najčastejšie sa hovorí práve o jeho protinádorovom pôsobení. Lykopén napomáha znižovať riziko rozvoja viacerých druhov rakoviny, najmä nádorov prostaty, prsníkov, pľúc i kože a žalúdka. 

Tento karotenoid sa ukazuje nielen ako dobrý pomocník v prevencii týchto závažných ochorení, ale rovnako sa uplatňuje aj ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych rakovinových ochorení. Pri niektorých typoch nádorov (najmä nádorov prsníka a prostaty) totiž vykazuje schopnosť brzdiť rast rakovinových buniek, svojím pôsobením tiež napomáha obmedzovať šírenie metastáz do okolitých tkanív. 

Lykopénu sú pripisované i ďalšie účinky:

  • prispieva k prevencii ochorení srdca a ciev,

  • má priaznivý vplyv na hladiny cholesterolu (znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu), 
  • podporuje zdravie očí a pomáha chrániť zrak (spomaľuje rozvoj šedého zákalu či makulárnej degenerácie),
  • podporuje zdravie prostaty a má priaznivý vplyv na reprodukčnú funkciu u mužov,
  • prispieva k ochrane kože pred UV žiarením,
  • zmierňuje škodlivé účinky konzumácie alkoholu. 

Lykopén v potravinách

Ako sme spomenuli vyššie, naše telo vie lykopén získať iba zvonka, teda napríklad stravou. Identifikovať pritom zdroje lykopénu nie je zvlášť náročné. Tento karotenoid v určitej miere nájdeme prakticky vo všetkých ovocných a zeleninových plodoch červenej farby, prípadne v plodoch podobných odtieňov, najmä v sýtoružovej farbe. K úplne najlepším zdrojom lykopénu patria paradajky a produkty vyrobené z týchto typicky červených plodov (napr. paradajkové pyré, sušené paradajky a podobne). Dokonca aj pre farmaceutické účely sa neraz používajú práve špeciálne šľachtené rajčiaky s ešte vyšším obsahom lykopénu.  

Medzi ďalšie zdroje lykopénu patrí:

  • červená kapusta,

  • mrkva (najmä červené odrody),
  • guava,
  • vodný melón,
  • papája,
  • ružový grapefruit,
  • červené pomaranče,
  • červená paprika,
  • šípky.

Odporúčame: Ako sa môže prejaviť nadbytok vitamínov? Pozor na hypervitaminózu!

účinky lykopénu

Zdroj: Shutterstock®

Vplyv tepelnej úpravy potravín na obsah lykopénu

Pri tepelnej úprave, napríklad pri varení vo vode či pečení, dochádza v mnohých prípadoch k znehodnocovaniu viacerých živín, respektíve k znižovaniu ich množstva. Platí to napríklad aj pre vitamín C, ktorý sa pri varení vo vode z potraviny, takpovediac, v určitom množstve stráca. Ako je tomu v prípade lykopénu? Množstvo tohto karotenoidu, na rozdiel od mnohých iných živín, v dôsledku tepelnej úpravy v potravine alebo jedle neklesá.

V prípade lykopénu je práve naopak vítané, ak strava s obsahom potravinových zdrojov tejto látky prejde tepelnou úpravou. Pri vyšších teplotách sa totiž lykopén uvoľňuje a v ľudskom tele je oveľa ľahšie vstrebateľný. Tepelne upravené paradajky, napríklad vo forme paradajkového pretlaku, teda obsahujú oveľa viac dostupného a využiteľného lykopénu ako čerstvé surové paradajky. Zároveň platí, že paradajky by mali byť nešúpané, najviac karotenoidu sa totiž ukrýva v šupke.

Navyše, lykopén nie je rozpustný vo vode, ale v tukoch, preto netreba pri tepelnej úprave paradajok zabúdať ani na nejaký zdroj tuku, napríklad olivový olej. Podobne to platí aj pre mrkvu a betakarotén, ktorý patrí do rovnakej skupiny ako lykopén. Viac betakaroténu, z ktorého si naše telo tvorí vitamín A, získame z tepelne upravenej mrkvy. 

Lykopén v doplnkoch stravy

Okrem stravy možno telu doplniť lykopén aj výživovými doplnkami z lekárne. Tie sú obvykle vo forme kapsúl s obsahom paradajkového koncentrátu, pričom predstavujú pre telo dobre vstrebateľný zdroj lykopénu. Výživové doplnky s obsahom spomínaného karotenoidu je možné užívať v rámci prevencie vyššie spomínaných zdravotných problémov, aj ako podporný prostriedok pri liečbe ochorení.

Užívanie doplnkov stravy s lykopénom je však vždy vhodné konzultovať s lekárom. Môžu totiž ovplyvňovať účinok niektorých liekov, napríklad liekov na riedenie krvi či znižovanie krvného tlaku. Tieto doplnky stravy rovnako nie sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy ani deti. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje nedostatok kyseliny listovej? Toto sú časté príznaky!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní