Biolampa a jej účinky – pri ktorých zdravotných problémoch pomôže?

Biolampa a jej účinky – pri ktorých zdravotných problémoch pomôže?

Skúšali ste už niekedy na vlastnej koži účinky infralampy? Tento prístroj vyžarujúci infračervené lúče býva dnes aj bežne v domácnosti využívaný na rôzne liečebné účely. Infralampa, ktorá je založená na princípe liečby svetlom, môže byť nápomocná pri bolestiach pohybového aparátu, ako aj v období rekonvalescencie po športových úrazoch či operáciách kostí, svalov i šliach. Pomáha tlmiť bolesti, taktiež podporuje hojenie rán.

V rámci fototerapie (svetloterapia, svetloliečba, helioterapia), čiže liečby svetlom, sa však uplatňuje i ďalší prístroj, a to takzvaná biolampa. Pri ktorých zdravotných problémoch pomôžu lampy s polarizovaným svetlom a ktoré časti teda sa dajú polarizovaným svetlom ošetrovať?

Aký je mechanizmus fototerapie biolampy a ako používať liečebnú lampu? Je možné ošetrovať cez oblečenie alebo nie, prípadne je potrebné dodržiavať nejaké iné zásady?

Liečebná lampa s polarizovaným svetlom

Biolampa je prístroj vyžarujúci polarizované svetlo, ktorý sa využíva v rámci fototerapie, teda liečby svetlom. Polarizované svetlo z biolámp má vďaka polarizácii schopnosť prenikať do hlbších štruktúr tkanív, obvykle do hĺbky 4,5 až 6 cm pod kožu.

Polarizáciou svetla a jeho vplyvom dochádza v prvom rade k zvýšeniu teploty tkanív, no svetlo z biolampy nepôsobí len ako zdroj povrchového tela. Po jeho prieniku a absorpcii dochádza k podpore biochemických reakcií a procesov v bunkách a tkanivách.

Biolampa a polarizované svetlo

Polarizované svetlo vyvoláva významné fotochemické zmeny v tkanivách, stimuluje bunky zvnútra a podporuje zdravý vývoj a regeneráciu bunkových štruktúr. Terapia svetlom s použitím biolampy je zameraná na aktiváciu samoliečebnej schopnosti ľudského organizmu.

Svetlo z tohto prístroja pôsobí na viacerých úrovniach, a to subbunkovej, bunkovej, na úrovni tkanív a prakticky i celého organizmu. Polarizované svetlo pomáha ovplyvňovať takmer každú časť ľudského tela. 

Odporúčame: Čo ovplyvňuje zdravý spánok? Záleží na tom, v akej polohe spíme?

účinky biolampy

Zdroj: Shutterstock®

Indikácie biolampy – prípady použitia biolampy

Biolampy s polarizovaným svetlom majú tri základné účinky, a to analgetický (potlačenie bolesti), protizápalový a biostimulačný (podpora zdravého vývoja buniek a obnovy poškodených tkanív). Okrem toho napomáhajú aktivovať tvorbu kolagénu, stimulujú lymfatický systém, zlepšujú metabolické procesy a podporujú produkciu T-lymfocytov, vďaka čomu je stimulovaná imunita.

Vďaka svojím účinkom sa uplatňujú pri liečbe širokého spektra rôznorodých ochorení a zdravotných problémov. Mnoho odvetví čerpá z pozitívnych účinkov svetelnej terapie. Biolampy a liečebné účinky svetla sú využívané napríklad pri fyzioterapiách a rehabilitáciách a v mnohých odboroch, ako je dermatológia, kozmetika, ortopédia aj reumatológia. Polarizované svetlo má priaznivý vplyv na časti pohybového aparátu i pokožku. 

Aké má biolampa účinky:

  • zmierňuje svalové napätie, opuchy, bolesť pohybového aparátu i únavu nôh,
  • po aplikácii polarizovaného svetla  sa zlepšuje stav zapálených šliach, svalov a kĺbov,
  • pomáha pri kožných problémoch – využíva sa na liečbu akné, ekzémov, popálenín, celulitídy,
  • biolampa a hojenie rán – podporuje hojenie rán, napr. pooperačných a poúrazových jaziev, popálenín, dekubitov (preležanín),
  • pomáha pri stomatologických ťažkostiach a problémoch v ústnej dutine, ako je bolesť zubov, zápaly ďasien, afty,
  • liečebná lampa s polarizovaným svetlom podporuje hojenie herpesu, pásového oparu či vredov predkolenia,
  • používa sa pri liečbe reumy, dny či artritídy (u menšieho percenta pacientov však môže dôjsť k prechodnému miernemu zvýšeniu bolestivosti v ošetrovanej oblasti),
  • ošetrenie polarizovaným svetlom zmierňuje migrénu aj menštruačné bolesti,
  • tento terapeutický prístroj má priaznivý vplyv na kŕčové žily,
  • svetelná stimulácia buniek biolapmou podporuje omladenie pleti, zlepšuje jej štruktúru a pružnosť,
  • bojuje s pigmentovými škvrnami a vráskami,
  • známych je mnoho ďalších účinkov ošetrenia biolampou – uplatňuje sa pri ďalších zdravotných problémoch, ako sú poruchy erekcie aj laktácie, hemoroidy, zápaly prsníkov pri kojení, vypadávanie vlasov, plesňové ochorenia či žalúdočné vredy.

Farby biolampy – účinky farebných filtrov

Lampy s polarizovaným svetlom sú dnes pre domáce použitie bežne dostupné na internete aj v špecializovaných predajniach so zdravotníckymi pomôckami, a to v rôznych veľkostiach a tvaroch. S biolampami pritom možno používať aj farebné filtre, ktoré sú priamo súčasťou balenia prístroja, alebo je ich možné zvlášť dokúpiť.

Sú určené na takzvanú kolorterapiu, čo je farebná svetelná terapia. Kolorterapia pomocou polarizovaného svetla je pomerne mladou technikou, no jej základy tvorí prastará indická metóda farieb čakry. V rámci kolorterapie sa využíva spravidla 7 filtrov rôznych farieb, ktoré by mali zodpovedať 7 základným čakrám človeka.

Každá farba je charakteristická určitou vlnovou dĺžkou a prináša určitú dávku energie. Voľbou vhodného filtra sa pri ožarovaní stimuluje určitý samoliečebný proces tela. V skratke povedané, konkrétny farebný filter napomáha vždy pri odlišných zdravotných problémoch. 

Použitie farebných filtrov:

  • žltý filter – predstavuje základný filter vhodný na všeobecné použitie, konkrétne je však nápomocný hlavne pri problémoch s tráviacou sústavou (zažívacie ťažkosti, nevoľnosť), odporúča sa ním svietiť pod rebrá,

  • červený filter – má spravidla najväčší biostimulačný účinok, najviac sa využíva v spodnej časti tela, a to napr. pri poruchách hrubého čreva, kŕčových žilách, boľavých kĺboch, hemoroidoch, problémoch s prostatou aj vaječníkmi,
  • oranžový filter – najvhodnejší je na použitie v oblasti podbruška, uplatňuje sa pri liečbe ochorení obličiek a močového mechúra, gynekologických problémoch, ochoreniach semenníkov, ale aj na uvoľnenie kŕčových stavov,​
  • zelený filter – svetlo v tejto upokojujúcej farbe podporuje udržiavanie psychickej a fyzickej rovnováhy, uplatňuje sa v oblasti hrudníka, pomáha pri zápaloch dýchacích ciest, astme, alergiách aj ochoreniach srdca, 
  • modrý filter – podporuje liečbu zápalových stavov, svieti sa ním spravidla na oblasť krku po hrudník, pri použití znižuje pulz, eliminuje bolesti krčnej chrbtice, bojuje so stresom (upokojuje nervový systém) a poruchami spánku,
  • fialový filter – často je používaný v oblasti hlavy, napomáha zmierňovať bolesti hlavy, uplatňuje sa pri astme, schizofrénii, stimuluje nervový systém,
  • ružový filter – využíva sa predovšetkým v oblasti pohlavných orgánov, zvyšuje pohlavnú túžbu, pomáha pri problémoch s erekciou, okrem toho uvoľňuje duševné napätie.

Odporúčame: 9 zlozvykov, ktorými si ničíme zuby: Čo nerobiť, aby nám vydržali do staroby?

použitie biolampy

Zdroj: Shutterstock®

Ako biolampu používať?

Domáce použitie biolampy nie je zvlášť náročné. Terapia svetlom s použitím biolampy spočíva, v jednoduchosti povedané, v osvecovaní daných partií tela. Konkrétny spôsob použitia sa však môže trochu líšiť v závislosti od zdravotného problému, ako aj od typu prístroja. Odlišná môže byť napríklad dĺžka nasvecovania, taktiež je potrebné voliť správny filter.

Práve preto je najdôležitejšie vždy sledovať návod na použitie, ktorý je dostupný v balení prístroja. Správne použitie podľa inštrukcií výrobcu zabezpečí vysokú účinnosť prístroja. Vo všeobecnosti sa však odporúča pri používaní prístroja dodržiavať niekoľko pár základných zásad. Pokožka, ktorú sa chystáme prístrojom nasvecovať, musí byť čistá (bez make-upu a rôznych kozmetických prípravkov) a nekrytá.

Pri aplikácii v oblasti tváre a očí je potrebné mať oči zavreté. Aplikačná vzdialenosť, teda vzdialenosť medzi sklom lampy a ošetrovaným povrchom pokožky, by mala byť vo väčšine prípadov do 5 cm. Väčšia vzdialenosť zdroja svetla od ošetrovaného miesta účinnosť lampy znižuje, preto je v takomto prípade potrebné predĺžiť dobu liečby.

V návode prístroja je už možné nájsť, ako dlho a ako často miesto nasvecovať pri rôznych problémoch. Dôležité je však myslieť na to, že prístroj je potrebné používať dlhšiu dobu. Pri použití môže pacient zakrátko pociťovať napríklad úľavu od bolesti či zmiernenie svalovej horúčky, no väčší účinok sa spravidla nedostaví ihneď.

Má biolampa nežiaduce účinky?

Liečba biolampou je bezpečná metóda na domácu podporu liečby rôznych zdravotných problémov. Preukázané neboli prakticky žiadne priame vedľajšie účinky polarizovaného svetla na organizmus, a to ani pri pravidelnom a dlhodobom používaní biolampy. To však neznamená, že prístroj je vhodný pre každého.

Známych je niekoľko kontraindikácií použitia biolampy, teda prípadov, pri ktorých použitie tohto prístroja nie je vhodné alebo možné. Práve preto je vždy na mieste konzultovať použitie biolampy pri konkrétnom zdravotnom probléme s lekárom. Akékoľvek otázky ohľadom používania biolampy je vhodné smerovať na odborníka.

Kontraindikácie biolampy – kedy sa použitie neodporúča:

  • pri epilepsii (kvôli riziku vyvolania epileptického záchvatu),
  • u tehotných žien, spravidla v prvej polovici tehotenstva, neodporúča sa hlavne svietiť na oblasť brucha (v neskorších štádiách je vhodné konzultovať použitie s lekárom),
  • na ošetrenie jaziev priamo po zákroku alebo úraze (ošetrované jazvy by nemali byť úplne čerstvé),
  • počas liečby zhubných nádorov,
  • pri akútnej infekcii, ktorá je sprevádzaná vysokou horúčkou,
  • liečba polarizovaným svetlom sa neodporúča ani po podaní liečiva s fotosenzibilujúcou látkou, teda liekov zvyšujúcich citlivosť na svetlo.

Článok aktualizovaný 16.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní