Vybočený palec na nohe: Ako zmierniť sprievodné ťažkosti haluxov?

Vybočený palec na nohe: Ako zmierniť sprievodné ťažkosti haluxov?

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že vybočený palec na nohe predstavuje predovšetkým estetický problém. Človeku však môže spôsobiť nemalé ťažkosti. Čo všetko môže na rozvoj tohto nepríjemného zdravotného problému vplývať? Ako zmierniť sprievodné ťažkosti alebo natrvalo odstrániť daný problém? 

Trápi vás Hallux valgus?

Vybočený palec predstavuje štrukturálnu deformitu kĺba palca na nohe, ktorá je charakteristická vykrivením palca navonok od stredu tela a vybočením prvej záprstnej kosti smerom dnu. Niekedy býva táto deformita tak výrazná, že palec postupne prekryje vedľajší prst alebo sa pod druhý prst podsunie. Odborne tento zdravotný problém nazývame Hallux valgus, alebo skrátene halux. Haluxy radíme medzi najčastejšie sa vyskytujúce deformity prednej časti nohy. Môžu byť súčasťou rozsiahlejšej patologickej prestavby celého chodidla s ďalšími pridruženými deformitami, napríklad deformitami menších prstov na nohe.

Odporúčame: Cholecystitída – aké príznaky poukazujú na vážny problém so žlčníkom?

Hallux valgus

Zdroj: Shutterstock®

Aké ťažkosti môžu vybočený palec sprevádzať?

Ochorenie Hallux valgus môže sprevádzať niekoľko charakteristických prejavov. Typickým príznakom je viditeľná zmena polohy palca na nohe, respektíve jeho vybočenie. Vybočenie palca môže byť len málo výrazné, pričom nemusí človeku spôsobovať takmer žiadne iné ťažkosti. U iných pacientov sa však môžu objavovať aj závažnejšie formy tohto ochorenia, ktoré sú neraz sprevádzané dlhodobými ťažkosťami. Platí pritom, že toto ochorenie zvykne progredovať. Na začiatku zvykne problém pripomínať otlak či mozoľ.

Postupne sa pridávajú ďalšie ťažkosti. Čím viac palec tlačí na ostatné prsty, tým viac sa deformuje predná časť chodidla, dochádza tiež k poklesu klenby chodidla. Tlak na kĺb palca spôsobuje jeho hrubnutie a zväčšenie smerom do vonkajšej strany. 

Halux môžu postupne sprevádzať nasledujúce ťažkosti:

  • bolesť a citlivosť na boku chodidla,

  • zhoršujúce sa bolesti pri nosení obuvi,
  • bolesť v polovici chodidla,
  • opuch a začervenanie v postihnutom mieste,
  • problém s obúvaním, neskôr neschopnosť nosiť normálu obuv,
  • pocity tesnej obuvi,
  • neskôr kladivkové prsty.

Aké sú príčiny vybočených palcov?

Problémy s vybočeným palcom vznikajú z niekoľkých známych príčin, i keď spravidla sa na rozvoji podieľajú vždy viaceré vonkajšie a vnútorné faktory. Haluxy sa často rozvíjajú v prvom rade na genetickom podklade. Viac ohrození sú jedinci, u ktorých sa v rodine toto ochorenie už vyskytlo. Jedinec môže zdediť napríklad predpoklad pre väčšiu pohyblivosť kĺbov či väzivovú slabosť, čo môže byť rizikovým faktorom pre vznik haluxu. Avšak rolu ani zďaleka nezohráva iba genetika. Haluxy tiež častejšie vznikajú u jedincov s plochými nohami či skrátenými šľachami.

K ďalším rizikovým faktorom patrí:

  • nosenie nevhodnej obuvi (tesné topánky, topánky s vysokým opätkom, topánky so špicatou prednou časťou),

  • ženské pohlavie (haluxy sú častejšie u žien, na čo má pravdepodobne vplyv výber obuvi),
  • vyšší vek (ochorenie je častejšie u žien nad 40 rokov a starších mužov, objaviť sa však môže aj v období dospievania),
  • nevhodné preťažovanie nôh (napr. dlhodobé státie, statická záťaž na jedno chodidlo),
  • úrazy nôh,
  • nedostatok pohybu,
  • iné ochorenia, napr. reumatoidná artritída. 

Možnosti liečby haluxov

V súčasnosti sú dostupné viaceré možnosti riešenia nepríjemného problému s vybočeným palcom. Chodidlo by mal v každom prípade vždy skontrolovať lekár, respektíve ortopéd, ktorý navrhne vhodný spôsob liečby. Liečba je buď konzervatívna, alebo chirurgická. V bežných prípadoch sa na začiatku pristupuje ku konzervatívnej liečbe, ktorá je zameraná na zmiernenie sprievodných symptómov ochorenia a zlepšenie zdravotného stavu pacienta. V rámci konzervatívnej liečby sa uplatňuje nosenie ortopedickej obuvi, fyzioterapia, masáže a cvičenia. Dobrým pomocníkom bývajú rôzne ortopedické pomôcky, napríklad dlahy, bandáže alebo korektory na palec, ktoré pomáhajú udržiavať jeho správnu pozíciu.

Sú bežne dostupné aj na internete či v lekárňach, výber je však vždy vhodné konzultovať s odborníkom. Okrem toho sa pri liečbe haluxov uplatňuje aj tejpovanie, pri bolestiach tiež pomáhajú analgetiká, prípadne sa podľa potreby podávajú aj kortikoidové injekcie. Pri podcenení liečby, alebo aj v prípade, že nie je liečba úplne účinná, môže dôjsť k rozvoju závažnejších deformít. Ak pacientovi v takomto prípade spôsobuje vybočený palce veľké ťažkosti, pristupuje sa obvykle k chirurgickému riešeniu. Halux je možné napraviť rôznymi operačnými technikami, ktoré majú zabezpečiť správne postavenie kostí a kĺbov prednej časti nohy. 

Odporúčame: Je Alzheimerova choroba dedičná? Zistite, aké sú jej hlavné prejavy!

liečba vybočeného palca

Zdroj: Shutterstock®

Je možné haluxom predísť?

I keď na vznik haluxov má vplyv aj genetika, ktorú viac-menej nie je možné zvrátiť, stále má význam dodržiavať určité preventívne opatrenia. Prevencia pomáha znížiť riziko rozvoja daného problému, rovnako môže u pacientov s vybočeným palcom znižovať riziko zhoršenia stavu a rozvoja vážnejších komplikácií, a teda i riziko potreby operácie. V rámci prevencie je najdôležitejšie myslieť na nosenie vhodnej obuvi.

Obuv by nemala byť na vysokom podpätku a nemala by byť príliš tesná. V špičke topánky by mali mať všetky prsty dostatok priestoru. V prípade obutia topánok na vysokých opätkoch je potrebné sa vyhýbať ich dlhému (celodennému) noseniu. Vhodné je nosiť v topánkach kvalitné ortopedické vložky, ktoré rovnomerne rozložia tlak v chodidle. Nohám je tiež dôležité dopriať dostatok oddychu, no zároveň je súčasťou prevencie haluxov aj pravidelný pohyb, ktorý udržuje kosti, kĺby a svaly pevné a odolné. 

Cvik na vybočený palec

Pri začínajúcom probléme s vybočeným palcom sú veľmi nápomocné rôzne cviky. Skúsiť môžete i nasledujúci cvik s gumičkou. Väčšiu elastickú gumičku upevnite o palce na nohách. Následne striedavo ťahajte nohy od seba a zase k sebe tak, aby ste vždy v oboch palcoch cítili ťah. Tento cvik cvičte minútu, následne si oddýchnite 15 minút a pokojne niekoľkokrát zopakujte. 

Odporúčame: 9 zlozvykov, ktorými si ničíme zuby: Čo nerobiť, aby nám vydržali do staroby?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní