9 zlozvykov, ktorými si ničíme zuby: Čo nerobiť, aby nám vydržali do staroby?

9 zlozvykov, ktorými si ničíme zuby: Čo nerobiť, aby nám vydržali do staroby?

Zuby by nám v ideálnom prípade mali slúžiť celý život, preto sa o ne musíme náležite starať. Samozrejme, dnes sú dostupné rôzne moderné metódy a technológie na riešenie problémov so zubami, no oprava pokazených zubov či nahradenie tých stratených novým umelým chrupom zvyčajne vôbec nie je lacnou záležitosťou.

A tak najlepšie urobíme, ak sa budeme dostatočne starať o tie zuby, ktoré už máme. Neraz im však môžeme vedome i nevedomky škodiť rôznymi zlozvykmi, ktorých sa nevieme zbaviť. Obľubujete napríklad zubami všetko obhrýzať, alebo si nedávate pozor na to, či dýchate nosom alebo ústami? Zistite, čo všetko môže poškodzovať naše zuby!

Nečistíme zuby dostatočne

Samozrejme, tou najväčšou hrozbou pre naše zuby a celú ústnu dutinu je nedostatočná hygiena. Často sa možno stretnúť s tvrdením, že za stav našich zubov je zodpovedná najmä genetika a keď má človek, takpovediac, zlý chrup v rodine, veľa s tým už neurobí. To je však len mýtus. Dedičný môže byť napríklad tvar zubov, ich prirodzená farba či poloha, zubné kazy rozhodne nie. 

Hlavne zlá starostlivosť o zuby dopomáha k usádzaniu zubného povlaku a neskôr k rozvoju kazu, tiež ďalších problémov, ako je zápach z úst a rôzne zápaly a infekcie v ústnej dutine. Svojim zubom škodíme, ak vynechávame čo i len jedno z dvoch odporúčaných čistení denne, ak skracujeme dĺžku čistenia, aj ak nedávame dôraz na správnu techniku čistenia zubov (napríklad kefkou nadmerne tlačíme). 

Odporúčame: Vírus HIV – ako sa prenáša a aké sú typické príznaky infekcie?

medzizubné kefky

Zdroj: Shutterstock®

Nepoužívame medzizubné kefky

Medzizubné kefky sa nepredávajú len tak pre nič za nič. Ich nepoužívanie rovnako môžeme označiť za nedostatok v rámci ústnej hygieny. Medzizubné kefky totiž dokážu vyčistiť aj priestory, kam sa bežná zubná kefka nedostane. To je dôvod, pre ktorý sa ich rozhodne oplatí používať. Rôzne usadené nečistoty medzi zubami totiž môžu ľahko podporovať rozvoj zubných kazov či zápachu z úst. Medzizubné priestory sú z hľadiska tvorby kazov najrizikovejšie, najviac kazov sa tvorí práve v týchto miestach. 

Často pijeme sladené nápoje a ovocné šťavy

Je všeobecne známe, že naše zuby sa nekamarátia s cukrom. Biely cukor, ale aj iné sladidlá majú výrazný vplyv na zvýšenú kazovosť zubov. Zubný kaz je väčšinou výsledkom činností baktérií živiacich sa práve cukrom. Ak v našom pitnom režime prevažujú práve rôzne sladené nápoje s vysokým obsahom cukrov, z dlhodobého hľadiska si koledujeme o nemalé problémy. 

Rizikové pre naše zuby sú však rôznorodé ovocné šťavy a limonády (najmä z citrusových plodov), hoci i doma pripravené z čerstvého ovocia. Aj keď sú plné cenných vitamínov, stále sú i zdrojom kyselín, ktoré nemajú na zubnú sklovinu práve najlepší vplyv. Ak chceme minimalizovať mieru poškodenia skloviny rôznymi ovocnými nápojmi, odporúča sa piť tieto nápoje cez slamku alebo si po ich konzumácii vypláchnuť ústa čistou vodou (prípadne ich priamo zapiť vodou). 

Fajčíme

Škodlivý vplyv cigariet na zdravie človeka je rovnako všetkým dobre známy. I napriek tomu sa tohto zlozvyku stále nevie zbaviť nemalé percento populácie. Fajčenie je významným rizikovým faktorom rakoviny pľúc i viacerých kardiovaskulárnych ochorení. Cigaretový dym je zmesou najrôznorodejších chemikálií a toxických látok, ktoré poškodzujú sliznice v ústach. Pri fajčení sa znižuje vylučovanie slín, ktoré plnia okrem iného aj ochrannú funkciu. Výsledkom je vyššie riziko tvorby zubného povlaku a kameňa, nepekné škvrny na zuboch a vyššia náchylnosť ďasien na infekcie. 

Používame zuby na to, na čo nie sú určené

Hlavnou funkciou našich zubov je spracovanie potravy, okrem toho sa podieľajú aj na tvorbe reči a zvukov. Mnohí ich však neváhajú používať aj na kadečo iné, napríklad nimi nahrádzajú nožničky alebo otvárače či iné nástroje. A hoci sú naše zuby poriadne tvrdé, nemáme ich na to, aby sme nimi otvárali plastové alebo v horšom prípade kovové obaly, silno zatiahnuté vrchnáky na fľašiach, neotvorené pistácie či dávali dole visačky z oblečenia a podobne. Takéto nešetrné zaobchádzanie oslabuje chrup, poškodzuje sklovinu a v horšom prípade hrozí odštiepenie zo zuba. 

Odporúčame: Modré svetlo – kedy je pre nás škodlivé a ako sa pred ním chrániť?

poškodené zuby

Zdroj: Shutterstock®

Chrúmeme veľmi tvrdé potraviny alebo predmety

Podobne môžu naše zuby poškodiť aj rôzne tvrdé potraviny. Áno, naše zuby sú určené na spracovanie potravy, no napríklad tvrdé cukríky boli vyrobené na cmúľanie, nie na chrúmanie. Podobne svojím zubom škodíme chrúmaním kociek ľadu, lízaniek či nevypukaných zrniek kukurice. Raz nebude mať niektorý z našich zubov šťastie a my si z neho takýmto nešetrným zaobchádzaním odlomíme alebo ho praskneme.

Rovnako to platí v prípade chrúmania a hryzenia predmetov, ktoré do úst ani nepatria, ako sú perá, ceruzky, štuplíky od fliaš, ale napríklad aj nechty. Nemožno zabúdať na to, že tento zlozvyk je rizikový i z hľadiska prenosu rôznych baktérií do ústnej dutiny. 

Škrípeme zubami

I škrípanie zubami je jeden zo zlozvykov, z ktorého nie sú naše zuby dvakrát nadšené. Ľudia pritom veľmi často škrípu zubami i nevedomky počas spánku. Tento problém odborne nazývame bruxizmus. Ide o škrípanie a nadmerné zatínanie zubov spôsobené zvýšeným zatínaním žuvacích svalov. Rozvoj tohto problému neraz súvisí i s psychickými ťažkosťami, napríklad nadmerným stresom.

Negatívnym dôsledkom bruxizmu je okrem iného preťažovanie zubov, nadmerné obrusovanie žuvacích plôšok a poškodzovanie dentínu. O vhodnom riešení problému so škrípaním zubov sa môžete poradiť s lekárom. Nápomocné môžu byť napríklad rôzne nočné chrániče na zuby. 

Dýchame ústami

Za ideálnych podmienok by sme vždy mali dýchať primárne nosom, ústa nie sú na to až tak dobre uspôsobené. Človek je nútený dýchať ústami hlavne v prípadoch, kedy existuje v dýchacích cestách nejaká prekážka, no môže ísť aj o zlozvyk. Je však potrebné myslieť na to, že dýchanie ústami je rizikové z viacerých dôvodov. Dýchanie ústami vysušuje sliznicu úst, čo zvyšuje riziko rozvoja zubného kazu.

Ešte vážnejšie následky môže spôsobiť u malých detí, a to rôzne anomálie v stavbe čeľusti. Ak dieťa dýcha so zatvorenými ústami, jazyk je opretý o horné podnebie a tento tlak pomáha formovať chrup do tvaru písmena U. Ak však dieťa dýcha otvorenými ústami, jazyk sa drží v spodnej časti úst, čiže nevyvíja tlak na horné podnebie, čo následne negatívne ovplyvňuje vývoj chrupu a tvar čeľuste (výsledkom je chrup v tvare písmena V). Aj problém s dýchaním ústami je preto potrebné riešiť s odborníkom. 

Umývame si zuby hneď po jedle

Zubná sklovina je krátko po jedle oslabená a mäkšia, respektíve na ňu vplývajú viaceré negatívne činitele, ako napríklad kyseliny z jedla. Ak si zuby pravidelne čistíme bezprostredne po raňajkách, na sklovine sa ľahšie môžu vytvárať mikrobrázdy, čo z dlhodobého hľadiska môže viesť k väčšiemu poškodeniu. Rizikové je hlavne čistenie zubov priamo po kyslých pokrmoch. Vtedy sa odporúča počkať aspoň 30 minút.

Odporúčame: Metóda Oil Pulling: Kokosová kúra so zaujímavými účinkami?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní