Dvanástnikový vred: Správna liečba zahŕňa i zmenu životosprávy

Dvanástnikový vred: Správna liečba zahŕňa i zmenu životosprávy

Pojem peptické vredy označuje výskyt vredov v niektorej z viacerých častí tráviacej sústavy, obvykle však v tej, pre ktorú je bežné kyslé prostredie. Môže ísť o vred v žalúdku, ktorý tiež nazývame gastrický vred. Nepríjemný vred sa tiež niekedy objavuje aj na pažeráku, častejšie však v oblasti dvanástnika. V dnešnom článku sa bližšie pozrieme práve na dvanástnikové vredy, ktoré sa môžu prejavovať nielen bolesťou. Ktoré príznaky neignorovať a ako postupovať v prípade liečby?

Dvanástnik a dvanástnikové vredy

Dvanástnik, odborne duodénum, predstavuje prvú časť tenkého čreva. Ide o najširší a zároveň najkratší podkovito zahnutý začiatočný úsek tenkého čreva, ktorý je pomerne málo pohyblivý. Nasleduje hneď za žalúdkom a meria 12 palcov (približne 25 až 30 cm), z čoho je odvodený i jeho názov. V žliazkach dvanástnika sa tvoria tráviace šťavy, ktoré spolu s pankreatickou šťavou i žlčou napomáhajú ďalej tráviť čiastočne natrávenú potravu. Následne sa potrava posúva do ďalších častí tráviacej sústavy. 

Dvanástnikový vred, odborne nazývaný aj duodenálny vred, predstavuje vred na sliznici prvej časti tenkého čreva, čiže na sliznici dvanástnika. Ide o zápalové ochorenie, ktoré je charakteristické poškodením sliznice dvanástnika, respektíve prítomnosťou nekrotického defektu na sliznici dvanástnika. Poškodenie sliznice môže byť spočiatku len povrchové, postupne však môže vred prenikať aj hlbšie, v prípade komplikácií dokonca môže dôjsť k jeho perforácii, čiže prasknutiu. Pri opakovanom výskyte vredov, či už na dvanástniku alebo aj žalúdku, sa zvykne hovoriť o takzvanej vredovej chorobe. 

Odporúčame: Cholecystitída – aké príznaky poukazujú na vážny problém so žlčníkom?

dvanástnik

Zdroj: Shutterstock®

Prečo vzniká dvanástnikový vred?

Dvanástnikové vredy môžu vznikať z rôznorodých príčin. Mnohé faktory môžu narúšať ochrannú vrstvu sliznice dvanástnika. Následným pôsobením tráviacich štiav a kyselín, ktoré sú prirodzenou súčasťou tráviaceho traktu, môže dôjsť k poškodeniu oslabenej sliznice dvanástnika. Najčastejšie pritom vznik dvanástnikových vredov súvisí s infekciou spôsobenou baktériou Helicobacter pylori. Táto baktéria sa usádza primárne v žalúdku a dvanástniku a môže byť pôvodcom zápalov a viacerých zdravotných ťažkostí. 

Medzi ďalšie rizikové faktory dvanástnikových vredov patrí:

  • nadmerné užívanie protizápalových liekov pro bolesti (ako je napr. ibuprofen),

  • fajčenie,
  • zvýšená konzumácia alkoholu,
  • dlhodobý stres,
  • pravidelný príjem kofeínu (napr. vo forme kávy).

Aké majú dvanástnikové vredy príznaky?

Dvanástnikový vred nemusí na seba dlhodobo upozorňovať žiadnymi príznakmi. U nemalého percenta pacientov prebieha ochorenie dlhšiu dobu bezpríznakovo, prípadne sú prítomné len menšie nešpecifické symptómy. Najcharakteristickejším príznakom vredu na dvanástniku je však primárne bolesť, čo platí aj pre žalúdočný vred. Bolesť možno najčastejšie pociťovať v oblasti nadbruška zhruba v strede tesne pod hrudným košom, prípadne mierne smerom doprava, teda v okolí žalúdka. 

Vred na dvanástniku a žalúdku možno obvykle odlíšiť tým, kedy sa bolesť dostavuje. Žalúdočné vredy sa prejavujú bolesťou spravidla bezprostredne po jedle, prípadne sa bolesť po jedle ešte zhoršuje. Naopak, pri dvanástnikovom vrede sú bolesti prítomné až niekoľko hodín po jedle, teda sa objavujú nalačno. Po príjme potravy bolesť v prípade vredu na dvanástniku práveže neraz ustupuje. 

Dvanástnikový vred sa môže ďalej prejavovať aj nasledovne:

  • nechutenstvo, 

  • nevoľnosti a pocity na zvracanie,
  • zvracanie s prímesou krvi,
  • pálenie záhy,
  • nafukovanie, 
  • pocity plnosti,
  • krv v stolici (veľmi tmavá stolica).

Odporúčame: Aké sú príznaky Huntingtonovej choroby? Poznajte odpovede na dôležité otázky!

diagnostika dvanástnikového vredu

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika dvanástnikového vredu

Pri výskyte symptómov poukazujúcich na dvanástnikový vred určite konzultujte zdravotný stav s lekárom. Ten môže nariadiť vykonanie potrebných vyšetrení, ktoré odhalia príčiny ťažkostí. Lekár sleduje prítomné klinické príznaky, ďalej môže nariadiť krvné testy či vyšetrenie stolice alebo dychový test na preukázanie infekcie helikobakterom. Pre potvrdenie prítomnosti vredu na dvanástniku je spravidla potrebné endoskopické vyšetrenie, respektíve takzvaná gastroskopia.

Pri tomto vyšetrení lekár cez ústnu dutinu zavádza pacientovi hadicový nástroj vybavený malou kamerou, vďaka ktorému si môže dôkladne prezrieť sliznicu tráviaceho traktu, a to konkrétne pažeráka, žalúdka a dvanástnika. Týmto vyšetrením možno odhaliť rôzne zmeny na slizniciach tráviacich orgánov, taktiež môže počas neho lekár odobrať vzorky pre ďalšie vyšetrenie, prípadne môže podľa potreby zastaviť krvácanie z vredu.

Liečba vredov na dvanástniku

Ak vredy súvisia s baktériou H. pylori, obvykle sa v rámci liečby nasadzujú pacientovi viaceré antibiotiká. Okrem toho sa tiež uplatňujú lieky na zníženie množstva kyseliny v žalúdku, a to napríklad zo skupiny tzv. antacíd, čo sú lieky neutralizujúce kyselinu chlorovodíkovú v žalúdku. Rôzne druhy medikamentov sa uplatňujú aj pri liečbe vredov z iných príčin. Okrem liekov však majú v rámci liečby značný význam aj rôzne režimové opatrenia. Vhodné je obmedziť alkohol a cigarety, tiež kávu a niektoré rizikové liečivá. Odporúča sa dodržiavať pokojový režim a upraviť spôsob stravovania. 

Liečbu dvanástnikových vredov neradno podceňovať. Pri neliečení totiž môže dôjsť k rozvoju viacerých komplikácií. Dôjsť môže napríklad k prasknutiu vredu a následne k zápalu pobrušnice, čo je potenciálne život ohrozujúci stav. Prasknutý vred je obvykle potrebné riešiť chirurgickým zákrokom. Upozorní na seba zvyčajne náhlou a ostrou bolesťou brucha, stuhnutosťou brušnej steny a citlivosťou na dotyk v oblasti nadbruška. 

Dvanástnikové vredy a diéta

Ako sme spomenuli vyššie, v rámci liečby obvykle lekár nariaďuje aj dodržiavanie určitej diéty. Zmena stravy by mala zahŕňať hlavne vyradenie určitých rizikových potravín z jedálnička, a to najmä potravín, jedál a nápojov, ktoré zvyšujú vylučovanie žalúdočných štiav. Strava by mala byť pravidelná a skôr striedma, čiže sa odporúča konzumovať menšie porcie jedla viackrát denne. Pri problémoch s vredmi jedzte pomaly a potravu dobre prežúvajte. 

Jedlá by mali byť pripravované šetrným spôsobom, najmä na pare a na vode, mastné a vyprážané pokrmy či údené jedlá nie sú vhodné. Rovnako je potrebné dávať pozor pri dochucovaní jedál, rôzne koreniny môžu pôsobiť značne dráždivo, čiže sa odporúča menej soliť a menej koreniť. Nevhodné sú pikantné pokrmy, rovnako veľmi horúce jedlá. 

Rizikové potraviny, ktoré nie sú spravidla vhodné pri problémoch s vredmi:

  • tučné mäso a údeniny, mäsové konzervy,

  • nakladaná zelenina,
  • nadúvajúca zelenina (napr. kel, kapusta),
  • strukoviny,
  • kysnuté cesto, tiež lístkové,
  • veľmi kyslé potraviny,
  • biele pečivo,
  • sýtené nápoje, tiež ľadové nápoje,
  • káva a alkohol,
  • ostré koreniny a dochucovadlá (napr. aj sójová omáčka).

Odporúčame: Zaspíte aj počas vášnivého rozhovoru? Toto sú príznaky narkolepsie!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní