Sacha Inchi olej a jeho účinky – čo dokáže olej z peruánskych orieškov?

Sacha Inchi olej a jeho účinky – čo dokáže olej z peruánskych orieškov?

Poznáte Sacha Inchi či takzvané peruánske orechy? Práve o tejto pomerne neznámej rastlinke a jej plodoch bude reč i v nasledujúcom článku. Z plodov Sacha Inchi sa totiž vyrába jedinečný olej určený na vonkajšie aj vnútorné použitie. Vďaka jedinečným vlastnostiam pomôže zdraviu i kráse. Čo v sebe ukrýva Sacha Inchi olej a prečo sa ho rozhodne oplatí vyskúšať?

Poznáte Sacha Inchi?

Pod názvom Sacha Inchi je všeobecne známa rastlina Plukenetia volubilis. Ide o juhoamerickú viacročnú popínavú a čiastočne zdrevnatenú rastlinu, dorastajúcu do výšky 2 m. Jej domovinu možno hľadať v oblastiach Amazónie, a to hlavne v amazonských pralesoch v Peru. Vyskytuje sa však aj v Kolumbii, Bolívii či Ekvádore. V súčasnosti je rastlina Sacha Inchi dokonca pestovaná aj mimo Južnej Ameriky, a to napríklad v tropických oblastiach Ázie. 

Charakteristická je srdiečkovitými listami a drobnými bielymi kvetmi. Plody majú tvar hviezdy, pričom počas dozrievania menia svoju farbu zo sýto zelenej na tmavohnedú až čiernu. Dozreté plody sú zberané a následne sušené. Získavajú sa z nich oválne semená hnedej farby, ktoré sú často nazývané ako peruánske orechy. V každom plode sa obvykle ukýva 4 až 6 semien. Semená sú určené na konzumáciu, či už surové, alebo pražené aj varené. Už oddávna tvorili súčasť jedálnička miestneho obyvateľstva. 

Odporúčame: Suché a popraskané päty uberajú na kráse! Ako im predísť?

Plukenetia volubilis

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie Sacha Inchi oleja

Semená Sacha Inchi majú skutočne jedinečné zloženie s vysokým obsahom mnohých živín. To platí aj pre olej, ktorý je z orechov lisovaný za studena, čím sa uchováva vysoký podiel cenných látok. Keďže ide o olej, v zložení, pochopiteľne, nájdeme prevažne tuky. Olej Sacha Inchi je však jedinečný tým, že vyše 90 % tukov tvoria dôležité mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré sú nevyhnutné pre správnu funkciu ľudského organizmu. Reč je o cenných omega-3 (cez 48 %), omega-6 (cez 36 %) a dokonca aj omega-9 mastných kyselinách.

Oleju z peruánskych orechov sa tak zložením vyrovná len máloktorý olej. Väčšina z iných rastlinných olejov obsahuje v priemere 15 % nenasýtených mastných kyselín. Okrem toho Sacha Inchi olej obsahuje viaceré látky s antioxidačnými účinkami, ako napríklad vitamín E a v malom množstve aj vitamín A. V zložení nájdeme aj jód dôležitý pre správnu funkciu štátnej žľazy. 

Sacha Inchi olej a jeho účinky

Olej zo semien Sacha Inchi je vo všeobecnosti ľahko stráviteľný a dobre vstrebateľný. Je vhodný pre rôzne vekové kategórie, a to od najmenších detí po seniorov. Ak lekár neurčí inak, vhodný je dokonca pre tehotné ženy, pre ktoré môže byť zdrojom cenných látok nevyhnutných pre správny vývoj plodu, najmä jeho nervového systému. Olej je určený na vonkajšie i vnútorné použitie, pričom má rôznorodé vlastnosti. 

Pre telo je v prvom rade zdrojom zdravých tukov, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť mozgu, nervového systému, ale aj srdca a celej kardiovaskulárnej sústavy. Nedostatok tukov v strave sa môže prejaviť rôznymi zdravotnými problémami, ako je suchá pokožka, psychické ťažkosti, problémy s cholesterolom a u žien aj poruchy menštruačného cyklu. 

Účinky Sacha Inchi oleja:

  • reguluje hladiny cholesterolu v krvi,
  • posilňuje srdce a ochraňuje mozog,
  • priaznivo vplýva na stav ciev,
  • podporuje krvný tlak,
  • prispieva k prevencii srdcovo-cievnych ochorení,
  • vďaka antioxidantom spomaľuje procesy starnutia v organizme, 
  • reguluje očný tlak a podporuje ostrosť videnia,
  • preventívne pôsobí proti zápche,
  • pomáha v prípade hormonálnych problémov u žien,
  • pôsobí protizápalovo (preto je odporúčaný pri zápalových ochoreniach, ako sú reumatické ochorenia či zápaly v tráviacom trakte),
  • vykazuje pozitívne výsledky u detí s ADHD poruchou,
  • priaznivo pôsobí na pokožku postihnutú ochoreniami, napr. lupienkou či ekzémom,
  • hydratuje pokožku a pomáha v nej udržiavať vlhkosť,
  • podporuje dobrú kvalitu vlasov,
  • posilňuje nechty.

Odporúčame: Je Alzheimerova choroba dedičná? Zistite, aké sú jej hlavné prejavy!

orechy Sacha Inchi

Zdroj: Shutterstock®

Vnútorné použitie Sacha Inchi oleja

Olej Sacha Inchi možno v prvom rade užívať vnútorne, a to spravidla ako výživový doplnok. Nejde o klasický olej, ktorý možno využívať v kuchyni pri varení. Kvalitný Sacha Inchi olej je totižto lisovaný za studena, obvykle pri teplote do 40 °C, čo umožňuje zachovanie prirodzeného množstva významných látok. Práve preto nie je vhodný na použitie pri tepelnej úprave potravín, pri vysokých teplotách totiž rýchlo dôjde k znehodnoteniu dôležitých látok. Olej z peruánskych orechov je možné pridávať priamo do jedla, napríklad do šalátov, jogurtov, polievok, raňajkových kaší a podobne.

Obvykle sa odporúča konzumovať 1 až 2 ČL oleja denne. Sacha Inchi olej možno užívať v rámci prevencie, ako aj na podporu liečby vyššie spomínaných zdravotných problémov. Môže pomáhať zlepšovať zdravotný stav pri demencii či Alzheimerovej chorobe, depresiách, psychickom vyčerpaní, migrénach, vysokom cholesterole, zápaloch kĺbov, hyperaktivite u detí či hormonálnych ťažkostiach u žien. Sledovaný je tiež jeho podporný účinok pri liečbe nádorových ochorení. 

Sacha Inchi olej na pokožku, pleť i vlasy

Pri vonkajšom použití ma Sacha Inchi olej priaznivý vplyv na stav pokožky, ale aj vlasov a nechtov. Olejom z peruánskych olejov možno nahradiť pleťový krém, telové mlieko i masážny olej. Pokožku zvonka vďaka obsahu nenasýtených kyselín hydratuje a dlhodobo v nej udržiava vlhkosť. Je vhodný pre suchú aj veľmi citlivú pokožku. Po nanesení na kožu sa rýchlo vstrebáva a nenecháva na nej nepríjemný mastný film. Olej Sacha Inchi skvelo ošetruje aj zrelú pleť s vráskami. Rovnako ho možno použiť na ošetrenie svrbiacej pokožky či pokožky nadmerne vystavenej slnečným lúčom. 

Olej má však čo ponúknuť i vlasom. Pomáha veľmi suchým, zničeným i polámaným vlasom, podporuje ich výživu a regeneráciu, zanecháva ich hebké a lesklé. Odporúča sa ho skúsiť aj pri probléme s nadmerným vypadávaním vlasov. Olej môžete v pár kvapkách pridať priamo do šampónu alebo kondicionéra pri umývaní vlasov. Taktiež môžete olej vmasírovať do pokožky hlavy, nechať pôsobiť a následne dôkladne zmyť. Pravidelná aplikácia oleja na nechty zase posilní ich pevnosť a pružnosť. 

Odporúčame: Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní