Omega-9 mastné kyseliny – potrebujeme ich k svojmu životu?

Omega-9 mastné kyseliny – potrebujeme ich k svojmu životu?

Mastné kyseliny predstavujú kyseliny viazané v tukoch, ktoré sa delia na základe viacerých kritérií, a to napríklad podľa dĺžky reťazca, nasýtenia, ale aj na základe toho, či si ich ľudské telo vie alebo nevie vytvoriť. Mnohé mastné kyseliny sú pritom pre život človeka nevyhnutné. Najčastejšie počúvame o dôležitosti omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sú esenciálne, čo znamená, že si ich naše telo nevie samo vyprodukovať a musí ich prijímať v strave. Existujú však i takzvané omega-9 mastné kyseliny. Sú rovnako dôležité? Čo by sme o nich mali vedieť?

Čo sú omega-9 mastné kyseliny?

Pojmom omega-9 mastné kyseliny označujeme skupinu prevažne mononenasýtených mastných kyselín. Označenie nenasýtené pritom znamená, že ide o zlúčeniny s dvojitými väzbami v reťazci a predpona mono- naznačuje, že v týchto zlúčeninách nájdeme presne jednu dvojitú väzbu. Číslo v názve omega-9, podobne ako pri omega-3 a omega-6 mastných kyselinách, označuje umiestnenie tejto dvojitej väzby, ktorá sa v tomto prípade nachádza konkrétne na deviatom atóme uhlíka z metylového konca uhlíkového reťazca.

Mononenasýtené tuky, podobne ako polynenasýtené (omega-3 a omega-6), sú neoddeliteľnou súčasťou ľudskej stravy. Zároveň však platí, že kým polynenasýtené mastné kyseliny sú prevažne esenciálne, teda ich telo nevie produkovať a musí ich prijímať stravou, omega-9 ako mononenasýtené mastné kyseliny sú neesenciálne, čo znamená, že telo si ich dokáže vytvoriť aj samo.

Medzi omega-9 patria nasledujúce zlúčeniny:

  • kyselina olejová – najrozšírenejšia a najvýznamnejšia, ostatné majú vo výžive skôr minimálny význam,
  • kyselina eruková,
  • kyselina nervonová.

Odporúčame: Syndróm bieleho plášťa – ako sa môže prejaviť chorobný strach z lekárov?

kyselina olejová

Zdroj: Shutterstock®

Omega-9 a ich účinky

V súvislosti s účinkami omega-9 mastných kyselín sa hovorí predovšetkým o účinkoch samotnej kyseliny olejovej, keďže ide o najrozšírenejšiu a pre človeka najvýznamnejšiu mononenasýtenú mastnú kyselinu. Kyselina olejová je radená medzi najzdravšie zdroje tukov v strave, navyše si ju naše telo i prirodzene vytvára. Táto zlúčenina má viacero priaznivých účinkov na zdravie človeka. V prvom rade má blahodarný vplyv na srdcovo-cievny systém a krvný obeh, pričom preventívne pôsobí proti kardiovaskulárnym chorobám. 

Preukázateľne napomáha znižovať hladinu škodlivého LDL cholesterolu. Vďaka svojmu pôsobeniu znižuje riziko aterosklerózy, ako aj mŕtvice. Zlepšuje citlivosť na inzulín, vďaka čomu aj prispieva k prevencii diabetu 2. typu. Okrem toho má táto omega-9 mastná kyselina priaznivý vplyv na funkciu imunitného systému či metabolizmus, zrak, mozog, stav kože a tvorbu bunkových membrán. Ide aj o zdroj energie.  

Ako získať omega-9 mastné kyseliny zo stravy?

Naše telo nie je úplne odkázané na príjem omega-9 a teda kyseliny olejovej zo stravy, keďže ide o neesenciálnu mastnú kyselinu. Je však potrebné zmieniť, že produkcia je podmienená dostatočným prijímaním esenciálnych omega-3 a omega-6 mastných kyselín stravou. Ak by telu chýbali tieto nenasýtené tuky, nemalo by si z čoho tvoriť ani omega-9. Tieto mastné kyseliny skrátka navzájom spolupracujú. 

Strava bohatá na omega-9 a kyselinu olejovú má však zároveň priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu aj mieru citlivosti na inzulín a prispieva k prevencii viacerých ochorení. Preto by sme mali vedieť, v ktorých potravinách tieto živiny nájdeme. Medzi najvýznamnejšie zdroje kyseliny olejovej patrí:

  • olivový olej (až okolo 70 % jeho množstva tvorí práve kyselina olejová),
  • olivy,
  • avokádo,
  • repkový, slnečnicový aj arašidový olej,
  • lieskovce, mandle, kešu orechy a vlašské orechy, ako aj rastlinné oleje z týchto orechov
  • hroznový olej,
  • sezam a sezamový olej,
  • iné olejnaté semená,
  • masť.

Odporúčame: Echinacea purpurea – prírodný pomocník nielen pre imunitu. Aké sú jej účinky?

zdroje kyseliny olejovej

Zdroj: Shutterstock®

Doplnky stravy s omega-9

Omega-9 mastné kyseliny či konkrétne kyselinu olejovú nájdeme aj v doplnkoch stravy. Obvykle sa však stretávame s doplnkami, ktoré ponúkajú celý komplex nenasýtených mastných kyselín, a teda omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny vo vyváženom optimálnom pomere. Optimálny prísun spomenutých mastných kyselín má priaznivý vplyv na činnosť srdca aj mozgu, hladinu cholesterolu, zrak aj pokožku. Užívanie doplnkov stravy, ktoré by nikdy nemali nahrádzať pestrú a vyváženú stravu, je zároveň vždy vhodné konzultovať s odborníkom.

Ďalšie využitie kyseliny olejovej

Na záver môžeme ešte spomenúť, že kyselina olejová nie je len zložkou našej stravy. Táto zlúčenina našla i rôznorodé uplatnenie. Pre svoje účinky sa vo farmaceutickom priemysle využíva napríklad priamo v niektorých liečivách na zníženie cholesterolu či proti cievnym ochoreniam. Uplatnenie našla i v kozmetickom priemysle. Pre svoje antioxidačné vlastnosti a priaznivý vplyv na kvalitu kože sa používa pri výrobe krémov, pleťových masiek, sér, ale aj mydiel. Pleťové prípravky s vyšším zastúpením kyseliny olejovej sú skvelou voľbou pre suchšiu, zrelú, ale aj citlivú leť. 

Odporúčame: Akútne alebo chronické zlyhanie obličiek – ktoré príznaky neignorovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní