KVÍZ: Alternatívna medicína – máte znalosti i v tejto oblasti?

KVÍZ: Alternatívna medicína – máte znalosti i v tejto oblasti?

Možnosti súčasnej medicíny sú skutočne rozsiahle a obdivuhodné. Samozrejme, medicína ani dnes nepozná liek na každé ochorenie. Mnoho chorobných stavov, ale aj funkcií ľudského tela je pre ňu dodnes, takpovediac, úplnou záhadou a v mnohých prípadoch je úplne bezradná. Zároveň však platí, že od počiatkov odbornejších medicínskych postupov ušlo lekárstvo ďalekú cestu, a to, čo bolo v minulosti nemožné, už dnes nie je.

Pod medicínu ako celok pritom radíme viaceré medicínske vedy, špeciálne medicínske odbory či diagnostické odbory. K základným vedám patrí napríklad anatómia, cytológia, genetika či patológia. K špeciálnym medicínskym odborom, s ktorými sa napríklad môžeme stretávať priamo v nemocničnom a zdravotníckom prostredí, môžeme priradiť všeobecnú chirurgiu, pediatriu, ortopédiu, kardiológiu, onkológiu a mnohé ďalšie. 

Čo je alternatívna medicína?

Oproti klasickej medicíne tú však máme aj takzvanú alternatívnu medicínu, ktorej počiatky rovnako môžeme hľadať ďaleko v minulosti. Ide o súbor rôznorodých liečebných metód a postupov, ktoré majú predstavovať alternatívu ku klasickej medicíne. Niektoré postupy a metódy sú i vedecky overené, iné naopak nie, mnohé sú dokonca odbornou verejnosťou aj odsudzované. Liečbu alternatívnou medicínou je preto potrebné vždy poriadne zvážiť. Neraz sa však využíva aj ako doplnková liečba k tej klasickej. 

I v rámci alternatívnej medicíny rozlišujeme viaceré podkategórie, respektíve druhy či podskupiny liečebných metód. Akupunktúra, akupresúra, rejki či magnetoterapia. Viete, čím sa zaoberajú tieto odvetvia alternatívnej medicíny? Overte svoje znalosti v našom kvíze!

Skúste aj ďalší kvíz: Menej známe či zriedkavé ochorenia – máte v nich prehľad?

  • Kvíz: Druhy alternatívnej medicíny

  • 1 / 10

Ktorá z uvedených alternatívnych medicínskych metód sa zakladá na masírovaní – zatláčaní citlivých bodov v koži pacienta?

  • aromaterapia
  • akupunktúra
  • akupresúra
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní