KVÍZ: Menej známe či zriedkavé ochorenia – máte v nich prehľad?

KVÍZ: Menej známe či zriedkavé ochorenia – máte v nich prehľad?

Staré latinské príslovie hovorí: „Choroba učí, aké cenné je zdravie.“ Svoje zdravie by sme si mali skutočne vážiť, pretože ako sa tiež hovorí, zdravie máme len jedno. I napriek tomu, že sa oň staráme, väčšinu z nás z času na čas nejaké ochorenie neminie, i keď hovoríme aj len o obyčajnej nádche. Existuje však aj obrovské množstvo chorôb, s ktorými sa človek u seba alebo svojich najbližších nikdy nechce stretnúť. Žiaľ, choroby si veľmi nevyberajú. Niektoré choroby môžeme zaradiť medzi takzvané civilizačné ochorenia. Ide o ochorenia, ktoré sú v súčasnej dobe v populácii značne rozšírené a trápia čoraz viac ľudí. Príkladom je cukrovka 2. typu, tiež nádorové aj kardiovaskulárne ochorenia. Niektoré choroby sú naopak zriedkavé. 

Aké sú zriedkavé ochorenia?

Kým niektoré ochorenia sa v našej populácii vyskytujú pomerne často, iné sú len veľmi málo známe, sčasti hlavne preto, že je ich výskyt o poznanie nižší. Ochorenia, ktoré postihujú skutočne maličkú časť populácie, môžeme označiť až za zriedkavé. Zriedkavé choroby sa dotýkajú celkovo 6 % až 8 % populácie. Veľká časť týchto ochorení je genetického pôvodu, menšia časť z nich je infekčného pôvodu alebo zapríčinená rôznymi degeneratívnymi a autoimunitnými procesmi, tiež environmentálnymi faktormi. Aký prehľad máte v menej známych či dokonca zriedkavých ochoreniach vy? Výsledok nášho kvízu vás možno prekvapí!

Skúste aj ďalší kvíz: Odborné názvy ochorení a lekárske pojmy: Ako dobre sa vyznáte?

  • Kvíz: Málo známe a zriedkavé ochorenia

  • 1 / 10

Čo je Huntingtonova choroba?

  • dedičná neurodegeneratívna porucha
  • infekčné ochorenie tráviacej sústavy
  • zriedkavý nádor pečene
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní