Čo obsahuje avokádo? Ako na jeho výber, skladovanie aj spracovanie?

Čo obsahuje avokádo? Ako na jeho výber, skladovanie aj spracovanie?

Ľudia majú k avokádu rôzny vzťah. Milovníci tohto netradičného ovocia naň nedajú dopustiť a pri každom nákupe ho poctivo vkladajú do nákupného košíka. Niektorí to s týmto zeleným plodom už skúsili a buď ich neoslovil alebo k nemu nadobudli priam negatívny postoj. 

A iní zase avokádo v obchode pravidelne prehliadajú a ešte s ním ani nemali tú česť. Do ktorej skupiny by ste sa mohli zaradiť vy? Avokádo je v každom prípade príjemným oživením každého jedálnička. Je plné živín a dá sa pripraviť na mnoho chutných spôsobov. Je bohaté na mastné kyseliny a mnoho ďalších telu prospešných látok.

V článku sa prezradíme všetko o avokáde. Koľko kalórií má avokádo a aké ďalšie živiny obsahuje? Ako avokádo skladovať a ako sa avokádo konzumuje? Zistite všetko dôležité!

Čo je avokádo?

Avokádo rastie na strome s názvom hruškovec americký, latinsky Persea americana. Hruškovce sú vždyzelené stromy z čeľade vavrínovité. Hruškovce dorastajú do výšky okolo 20 metrov a majú dlhé tmavozelené lesklé listy prevažne vajcovitého až kopijovitého tvaru. Drobné kvety sú žltozelené a usporiadané v hustých súkvetiach. 

Plodom je kôstkovica, avokádo teda radíme medzi ovocie. Podľa konkrétneho kultivaru sa sčasti mení vzhľad plodov – rôzne odrody avokáda majú napríklad hruškovitý, guľatý alebo oválny až podlhovastý tvar. Líšiť sa môže aj ich veľkosť, niektoré plody majú okolo 100 až 200 g, mnohé však dosahujú hmotnosť až 2 kg.

Plod má na povrchu silnejšiu šupku, pod ňou sa ukrýva dužina a uprostred pomerne veľká kôstka. Farba šupky aj dužiny často závisia od zrelosti plodu. Šupka môže byť sýtozelená až hnedočierna, dužina žltkastá až svetlozelená. Na konzumáciu sú určené dostatočne dozreté mäkšie plody, ktorých dužina má poddajnú maslovú konzistenciu. 

Avokádo a jeho história

Pochádzajú pravdepodobne z Južnej a Strednej Ameriky. Už pred 9000 rokmi boli pestované najmä v Mexiku a okolí, do Európy sa ich plody dostali až v 16. storočí. Dnes sú rozšírené po celom svete, konkrétne v tropických a subtropických oblastiach.

Významným producentom je Mexiko a krajiny Južnej Ameriky, v Európe napríklad Španielsko, okrem toho i Madagaskar či Nový Zéland.

Odporúčame: Sú vo vašom jedálničku konopné potraviny? Týmto povedzte áno!

hruškovec americký

Zdroj: Shutterstock®

Živiny, vitamíny a kalórie v avokáde

Toto zelené ovocie radíme medzi nutrične veľmi bohaté potraviny a je preto vítané v každom zdravom jedálničku. Stogramová porcia ovocia má približne 160 kalórií. V tejto porcii nájdeme menší obsah bielkovín (cca 2 g) a pomerne vysoký obsah vlákniny (cca 7 g). Viac ako 20 % hmotnosti avokáda pritom tvoria tuky. Týchto tukov sa však obávať nemusíme, pretože ide zväčša o zdravé nenasýtené mastné kyseliny. Ďalšie výživné látky avokáda:

  • viaceré vitamíny skupiny B (napríklad vitamín B6, B1, B2, B9),
  • vitamín C, vitamín E a vitamín K,
  • draslík, železo, horčík, mangán a ďalšie minerály a stopové prvky
  • luteín a ďalšie karotenoidy,
  • mnohé látky s antioxidačnými účinkami.

Prečo je avokádo jedno z najzdravších ovocí?

Aké sú účinky avokáda? Avokádo má vďaka svojmu zloženiu priaznivý vplyv na ľudské zdravie, a to hneď vo viacerých smeroch. Pravidelná konzumácia avokáda blahodarne vplýva v prvom rade na kardiovaskulárny systém. Avokádo je totiž bohaté na zdravé tuky, ktoré okrem iného potrebuje i naše srdce a cievy.

Toto netradičné ovocie je nápomocné pri úprave hladiny zlého LDL cholesterolu a má priaznivý vplyv na dobrý cholesterol. Obsiahnutý draslík má zase priaznivý vplyv na hladinu krvného tlaku. Vďaka týmto účinkom sa avokádo podieľa na prevencii srdcovo-cievnych ochorení.

Aj takéto má avokádo účinky na zdravie:

  • keďže obsahuje veľa vlákniny, priaznivo vplýva na trávenie a vyprázdňovanie,
  • dobre zasýti,
  • podporí zdravie kostí,
  • doplní živiny pokožke,
  • normalizuje zlý cholesterol,
  • prispieva k dobrému zraku (obsah luteínu),
  • normalizuje hladinu cukru v krvi,
  • priaznivo vplýva na mozog a nervový systém.

Pozri aj: ​Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

konzumácia avokáda

Zdroj: Shutterstock®

Ako vybrať avokádo v obchode?

Na priamu konzumáciu je potrebné vyberať si skutočne zrelé plody. Ich šupka je spravidla tmavá, na dotyk sú mäkké a dužina je sýtozelená a poddajná. Obzerajte sa po kusoch, ktoré majú čistú šupku bez kazov. Textúra musí byť rovnomerná – plod musí byť rovnomerne mäkký po celom povrchu.

Vyhýbajte sa kúskom s odretými miestami, veľmi mäkkými škvrnami a plodom, ktoré majú medzi dužinou a šupkou priehlbinu. V obchodoch často nachádzame hlavne nezrelé plody, ktoré musíme nechať ešte niekoľko dní doma dozrieť. Nájsť sa však dajú aj plody určené na priamu konzumáciu.

Nezrelé avokádo – čo s ním?

Ak potrebujete, aby nezrelé avokádo rýchlejšie dozrelo, skúste ho zabaliť napríklad do papierového vrecúška, alebo ho skladujte spolu s inými ovocnými a zeleninovými plodmi. Pre ešte rýchlejšie dozretie skúste trik s alobalom a rúrou. Zabaľte avokádo do alobalu a vložte ho do rúry na stredný rošt. Pri teplote 95 °C ho tam nechajte 10 minút. Následne je pripravené na konzumáciu. 

Ako skladovať avokádo?

Pre avokádo je ideálna teplota do 20 °C. Najlepšie spravíte, ak ich odložíte na chladnejšie a tmavé miesto. Nezrelé avokádo nikdy neukladajte do chladničky, zastaví sa totiž dozrievanie, čo je v prípade nedostatočne zrelého ovocia nežiaduce.

Kedy dať avokádo do chladničky?

Avokádo sa odporúča skladovať v chladničke v prípade, ak je už dozreté, no neplánujete ho najbližšie dni konzumovať. Dozretý plod dokáže totiž pri izbovej teplote pomerne rýchlo prezrieť a znehodnotiť sa. Ak teda máte zrelé avokádo a nechcete ho jesť, môžete ho nerozrezané a neolúpané skladovať v chladničke asi 1 až 2 týždne.

Ak rozkrojenú polovičku avokáda môžete skladovať v chladničke. Odporúča sa plod hneď po prerezaní pokvapkať citrónom a zabaliť do potravinárskej fólie alebo vzduchotesnej nádobky.

Uchovávanie avokáda mrazením

Zrelé avokádo možno skladovať aj v mrazničke. Ak je avokádo dozreté, no neplánujete ho konzumovať, tak ho rozrežte, odstráňte kôstku a dužinu klasicky roztlačte. Pridajte lyžičku citrónovej šťavy. Takto spracované avokádo naložte napríklad do vrecka na mrazenie a uložte do mrazničky na maximálne 3 mesiace. Po rozmrazení môžete použiť napríklad na prípravu nátierky, tiež ho môžete pridať do smoothie.

Tipy, ako jesť avokádo

Avokádo je v prvom rade vítané na našom tanieri, pričom sa dá pripraviť a podávať mnohými rozličnými spôsobmi. Avokádo je vhodné:

  • na prípravu nátierok a dipov,
  • do smoothie nápojov,
  • do ovocných a zeleninových šalátov,
  • pri pečení múčnikov ako náhrada masla,
  • na prípravu polievok, 
  • na zapekanie s vajíčkom,
  • do sendvičov.

Ako spracovať avokádo na vonkajšie použitie?

Avokádo nachádza uplatnenie aj pri vonkajšom použití. Je totiž vhodné aj na prípravu pleťových či vlasových masiek. Avokádo totiž pokožku aj vlasy poriadne vyživí a dodá im potrebnú hydratáciu. Skúste napríklad roztlačiť polovicu zrelého avokáda a zmiešajte ho s lyžicou kvalitného olivového oleja.

Zmes vmasírujte do vlasovej pokožky a nechajte pôsobiť 20 minút. Potom si vlasy umyte ako obyčajne. Avokádová maska zabezpečí hladké, poddajné a žiarivé vlasy. 

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

guacamole

Zdroj: Shutterstock®

Tip, ako pripraviť avokádo – vyskúšajte guacamole

Či už ste pravidelným konzumentom avokáda, alebo aj nie, určite z neho vyskúšajte pokrm zvaný guacamole. Ide v podstate o akúsi nátierku, respektíve dip pôvodom z Mexika. Jeho podstatou je roztlačená dužina avokáda, ku ktorej sa pridávajú paradajky, šťava z citrusov a rôzne koreniny.

Guacamole môžete použiť ako nátierku na toast či čerstvé pečivo, taktiež ho môžete podávať s tortilla chipsami, tacos alebo aj pečenými zemiakmi. Hodí sa aj do burgerov či plnenej tortilly. 

Ingrediencie:

  • 3 zrelé avokáda

  • 1/2 hrnčeka najemno nasekanej cibule
  • 1 najemno nakrájaná paradajka
  • 2 PL čerstvej limetkovej šťavy (alebo citrónovej)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 čerstvá paprička jalapeňo (prípadne sušené chilli)
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • 1/3 hrnčeka nasekanej čerstvej vňate koriandra (voliteľné)

Postup: Avokáda zbavíme šupiek, kôstok a v miske ich dôkladne roztlačíme, buď na jemnú pastu alebo ponecháme menšie kúsky. Následne pridáme najemno nasekanú papričku jalapeňo, cibuľu, limetkovú šťavu, koriander, soľ a čierne korenie. Premiešame a na záver zľahka primiešame aj paradajku. Podľa potreby ešte pridáme soľ, korenie, limetku alebo viac chilli. Môžeme podávať. 

Odporúčame: Ako si doplniť vitamín E? Ukrýva sa v ovocí, zelenine či mäse?

ako vypestovať avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Ako spracovať avokádovú kôstku?

Možno vás to prekvapí, no i kôstka z avokáda nachádza rôznorodé využitie. Kôstku môžete po skonzumovaní avokáda nechať vyschnúť, následne ju nastrúhať, podobne ako muškátový oriešok, a občas pridať do jedál. Avokádová kôstka je zdrojom cenných antioxidantov a má protizápalové účinky. Rozhodne to s ňou však nepreháňajte, pretože v opačnom prípade môže pôsobiť laxatívne.

Ako vypestovať avokádo z kôstky?

Ak ste milovníkom izbových rastlín, tak si z tejto kôstky pokojne môžete vypestovať i vlastný hruškovec americký. Dôležité je, aby ste kôstku pri vyberaní z plodu nepoškodili. Následne ju očistite od zvyškov dužiny a nájdite jej spodok, z ktorého vyrastajú výhonky. Spodok je plochá časť kôstky, vrch je zase mierne vypuklý koniec.

Potom po obvode kôstky napichajte štyri špáradlá, ktoré zabezpečia ľahšie umiestnenie v nádobke s vodou. Pripravte si pohár s vodou a naň položte avokádovú kôstku tak, aby jej plochá spodná časť bola ponorená vo vode. Takto kôstku s nádobou umiestnite na svetlé a teplé miesto. Klíčenie môže trvať 4 až 8 týždňov, počas tejto doby vodu pravidelne meňte. Keď z kôstky vyrastie stonka dlhá asi 15 centimetrov, skráťte ju na polovicu, čo podporí jej rast.

Keď rastlina opäť dorastie do rovnakej dĺžky, môžete ju presadiť do zeminy. Dajte pozor na to, aby vrchná vypuklá časť kôstky stále trochu vytŕčala zo zeme. Nezabúdajte na to, že rastlinka potrebuje pomerne veľa vody i slnka. Ak chcete, aby sa rastlinka časom zmenila na hustý krík, vždy vrchné dva listy na vrchole stonky odštikujte. Pri dobrej starostlivosti a troche šťastia môže rastlina po pár rokoch zarodiť.

Aktualizované 21.9.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní