Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 3x inak!

Zdravý, chutný a hneď hotový: Vychutnajte si zelerový šalát 3x inak!

Zeler v našich končinách predstavuje hlavne polievkovú zeleninu. Klasický buľvový zeler je neoddeliteľnou súčasťou tradičného vývaru, no rovnako nájde uplatnenie v mnohých iných druhoch polievok. Zabúdať však nemôžeme ani na stonkový zeler, ktorý je bežne dostupný i v našich obchodoch. Stonky zeleru sa skvelo hodia do čerstvého zeleninového šalátu, taktiež ich môžete pridať do smoothie nápoja. Ak k nim pridáte chutný dip, rýchle občerstvenie je na svete. Skvelou voľbou je aj zelerový džús, ktorému podľahli milióny ľudí po celom svete v rámci #celeryjuicechallenge výzvy. 

Jeden aj druhý by mali mať miesto v našich jedálničkoch, a to z mnohých dôvodov. Zeler vo všeobecnosti predstavuje skutočne nízkokalorickú potravinu, ktorú navyše z veľkej časti tvorí len voda. Do stravy je ho preto možné pokojne zaradiť aj pri diéte.

Zeler nám však zároveň doplní i viaceré živiny, v menšom množstve napríklad aj bielkoviny, no hlavne slušnú dávku vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre pravidelné vyprázdňovanie. Zeler obsahuje aj viaceré vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, železo, fosfor či zinok. V tráviacom trakte pôsobí antibakteriálne a antimykoticky, taktiež má priaznivý vplyv na obličky a močové cesty. Navyše pôsobí diureticky, telo teda napomáha zbavovať nadmerne zadržiavanej vody. Ak vám zeler nie je veľmi pochuti, nebojte sa s ním experimentovať. My odporúčame vyskúšať napríklad zelerový šalát, ktorý je možné pripraviť rôznymi spôsobmi a vždy s použitím iných ingrediencií. Prinášame hneď tri inšpirácie na lahodný zelerový šalát, ktorý je skvelou voľbou na leto. Dva šaláty sú z buľvového zeleru, jeden zo stonkového. Ktorý vyskúšate ako prvý?

zelerovo-mrkvový šalát

Zdroj: Shutterstock®

Zelerový šalát s mrkvou a jablkom

Zelerový šalát s mrkvou a jablkom si zamilujete, pretože táto kombinácia je skrátka dokonalá. A vďaka nasekaným orechom bude šalát ešte chrumkavejší. Podávať ho môžete ako prílohu k rôznym pokrmom podľa chuti. Určite si miesto nájde i na každej letnej grilovačke. 

Ingrediencie:

  • 1 menší zeler
  • 4 mrkvy
  • 1 kyslejšie jablko
  • 3 PL kyslej smotany
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL vlašských orechov (voliteľné)
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zeleninu a ovocie očistíme a nahrubo nastrúhame. Pridáme kyslú smotanu, horčicu a podľa chuti osolíme a okoreníme. Poriadne premiešame a podľa chuti ešte pridáme nasekané orechy. Môžeme podávať. 

Odporúčame: TOP recepty na zeleninové hranolčeky: Skúsite mrkvové či zelerové?

zelerový šalát s kukuricou

Zdroj: Shutterstock®

Zelerový šalát s kukuricou

Aj zelerový šalát s chutnou sladkou kukuricou je perfektnou voľbou na leto. Šalát v sebe kombinuje i bielu kapustu a vajíčka, vďaka čomu ponúka aj zasýtenie. Môžete ho podávať ako prílohu, no pokojne ním napríklad naplňte i sendvič. A ľahký obed či večera do horúceho počasia je razom hotová. 

Ingrediencie:

  • 1 menší zeler
  • 0,5 menšej bielej kapusty
  • 2 mrkvy
  • 1 plechovka kukurice
  • 3 vajcia
  • 3 – 4 PL bieleho jogurtu
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zeler, mrkvu a kapustu očistíme a nastrúhame nahrubo. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť a následne nakrájame na kocky. V miske zmiešame nastrúhanú zeleninu, sterilizovanú kukuricu a jogurt. Poriadne premiešame a podľa chuti okoreníme a osolíme. Nakoniec zľahka primiešame pokrájané vajíčka a môžeme podávať. 

Odporúčame: Fantastická polievka z pečených paradajok: Jej chuť vás dostane!

zelerový šalát s kuracinou

Zdroj: Shutterstock®

Šalát so stonkovým zelerom a kuracím mäsom

Do tretice prinášame aj inšpiráciu na šalát zo stonkového zeleru. Ak ste tento druh zeleru ešte neskúšali, začať môžete tak, že si pripravíte tento lahodný šalát so zaujímavou kombináciou chutí. Pikantná chuť cibuľky a zeleru je dopĺňaná sladkou chuťou hrozna. Tento zelerový šalát je pripravený s kuracím mäsom a predstavuje prakticky plnohodnotný pokrm. Skúste ho vychladený podávať na obed či večeru s čerstvým chrumkavým pečivom. 

Ingrediencie:

  • 300 g kuracieho mäsa
  • 1 stonkový zeler
  • 100 g jarnej cibuľky
  • 100 g hrozna
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 150 g kyslej smotany
  • 1/2 citróna
  • 1 ČL trstinového cukru
  • soľ a korenie

Postup: Najskôr si pripravíme mäso. Môžeme ho pokrájať na malé kocky a opiecť na panvici. Rovnako však môžeme zužitkovať mäso z upečeného, respektíve grilovaného kuraťa, v tomto prípade mäso taktiež najemno nakrájame. Zeler, cibuľku aj hrozno pokrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame mäso zo zeleninou a hroznom, pridáme jogurt, kyslú smotanu, šťavu z citróna a osolíme aj okoreníme. Poriadne premiešame a môžeme podávať. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní