Sú účinky zelerového džúsu pravda či blud? Zistite, čo tvrdí veda

Sú účinky zelerového džúsu pravda či blud? Zistite, čo tvrdí veda

Hashtagy #celeryjuice či #celeryjuicechallenge ste možno koncom roka 2019 na Instagrame zachytili aj vy. Tohto ošiaľu sa totiž chytili aj slovenské celebrity a influenceri, ktorí tiež skúšali či sú blahodarné účinky zelerového džúsu naozaj pravdivé. Pozrime sa na to, čo o tomto novom trende hovorí veda. Ide o naozajstný zázračný nápoj alebo len ďalší internetový humbuk pre nič za nič?

Zázrak to nie je

Možno vás zaujíma, kto s celým rozruchom okolo zeleného nápoja, z pomerne populárnej zeleniny, prišiel. Bol to známy spisovateľ z vydavateľstva New York Times menom Anthony William. Ten prostredníctvom sociálnych sietí vyzýval svojich sledovateľov, aby pili zelerový džús, a to každý deň po dobu jedného týždňa s cieľom celkového ozdravenia tela a v neposlednom rade i redukcie hmotnosti. Ak sa však na to pozrieme z vedeckého hľadiska, zelerový džús je rovnako zdravý ako džús z mrkvy či inej zeleniny, ktorú máte radi. Nejde preto o žiadny zázračný liek na všetky ľudské problémy a ochorenia, varujú vedci.

Inšpiruj sa: Prečo začať používať zelerový olej? Jeho účinky ťa presvedčia!

prečo piť zelerový džús

Zdroj: Shutterstock®

Zdravie v pohári

Aby sme však boli féroví, veda jasne tvrdí, že zelerový džús je blahodarný pre ľudské telo. Je nesmierne bohatý na vitamíny A, C, K, obsahuje aj kyselinu listovú, draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor a ďalšie dôležité živiny. Vďaka pitiu zelerového džúsu, ktorý obsahuje veľa vody a elektrolyty, budete značne hydratovaní po celý deň.

Na druhú stranu však odšťavovaním zeleru, ako aj inej zeleniny či ovocia, žiaľ strácame podstatnú časť zdravej vlákniny, ktorá je nesmierne dôležitá pre zasýtenie, zdravé trávenie, imunitu aj stabilitu hladiny cukru v krvi. Zabúdať by sme nemali ani na to, že odšťavovaním ovocia a zeleniny získavame i pomerne veľké množstvo cukrov.

účinky zelerového džúsu

Zdroj: Shutterstock®

Piť či nepiť?

Ak sa neviete rozhodnúť, či výzvu #celetyjuicechallenge podstúpiť, odborníci tvrdia, že je to len a len na vás. Pitím zelerového džúsu hoci aj každý deň nič nepokazíte a ak vám i chutí, niet nad čím dlho lamentovať. Ak však na pití zelerového džúsu nevidíte nič špeciálne, pokojne do svojho každodenného odšťaveného nápoja pridajte ďalšiu listovú zeleninu. Ani s odšťavovaním zeleniny by sa to nemalo preháňať, pretože ním telo pripravujete o vzácnu vlákninu a dávate doň viac cukru ako je nutné.

Zaujme ťa: TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní