Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!

Ako odstrániť bolesť hlavy? Tieto esenciálne oleje pomáhajú na 100 %!

Bolesť hlavy je skutočne otravná a nepríjemná a z času na čas potrápi nejedného z nás. Existujú pritom rôzne príčiny bolesti hlavy. Tie primárne nemusia byť vážne. Príčinou môže byť nedostatok spánku či tekutín aj nadmerný stres. Ťažkosti môžu súvisieť so životným štýlom jedinca. Niekedy tiež môžu byť príčiny vážnejšie, respektíve sa za bolesťou hlavy môže ukrývať iný zdravotný problém. Časté a nadmerné bolesti hlavy preto neradno podceňovať a je vhodné svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom.

Ako si však pomôcť v prípade bežných bolestí hlavy, ktoré sa neraz objavia v skutočne nevhodnú chvíľu? Pre mnohých sú dozaista prvou pomocou tabletky proti bolesti. Skúsiť však nie je na škodu ani rôzne bylinky na bolesť hlavy, ktoré sú v rámci ľudovej medicíny osvedčenými pomocníkmi pri liečbe mnohých neduhov. Pomôcť však môžu aj rozličné esenciálne oleje. Tie je možné inhalovať priamo z fľaštičky, použiť ich na masáž, pridať do kúpeľa, alebo ich vôňu rozniesť po celej miestnosti pomocou difuzéra či aromalampy. Ktoré esenciálne oleje sú však účinné aj pri bolestiach hlavy?

Mätový olej

Ako prvý sa rozhodne oplatí mať v domácej lekárničke mätový olej, ktorý dokáže pomôcť okrem iného aj pri bolestiach hlavy. Do malého množstva rastlinného oleja pridajte pár kvapiek mätového esenciálneho oleja a zmesou si premasírujte spánky, nadočnicové oblúky, pokojne aj čelo a zadnú časť krku. Tento éterický olej zlepšuje krvný obeh, pomôže vám odstrániť bolesti a napätie v hlave. Na pokožke je príjemne chladivý.

Odporúčame: Ako by mal vyzerať jedálniček astmatika? Tomuto sa vyhnite!

levanduľový olej

Zdroj: Shutterstock®

Levanduľový olej

Veľkým pomocníkom sa pre vás môže stať levanduľový esenciálny olej. Rovnako ho pridajte k základnému oleju, napríklad olivovému či mandľovému, následne premasírujte spánkovú oblasť. Pokojne si pár kvapiek pridajte aj do kúpeľa, alebo výpary inhalujte priamo z fľaštičky. Levanduľový olej pomôže pri bolestiach hlavy a migrénach spôsobených stresom, prepracovanosťou a psychickou únavou či nervozitou alebo úzkosťou. Celkovo upokojuje nervový systém.

Rozmarínový olej

Spomedzi esenciálnych olejov je pri bolestiach hlavy a migrénach účinný aj rozmarínový olej. Má analgetické, stimulačné a protizápalové účinky. Podporuje krvný obeh i koncentráciu, odstraňuje pocity úzkosti. Inhalácia vám môže pomôcť, keď sa cítite vystresovaný. Zriedeným olejom opäť premasírujte spomínané časti tváre. Masáž s rozmarínovým olejom vám môže pomôcť uľaviť aj od ďalších druhov bolesti. Oplatí sa to vyskúšať pri unavených a bolestivých svaloch, taktiež pri reumatických a artritídnych ťažkostiach.

eukalyptový olej

Zdroj: Shutterstock®

Eukalyptový olej

Aj eukalyptový esenciálny olej je skvelým pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Má priaznivé účinky pri migrénach a bolestiach hlavy. Pôsobí protivírusovo, antibakteriálne aj protizápalovo. Blahodarne vplýva aj na dýchacie cesty. Pomôže pri nádche aj liečbe rôznych respiračných ochorení. Skvelo čistí vzduch v miestnosti. Rozhodne sa ho oplatí mať v domácej lekárničke. Pri bolestiach hlavy skúste priamu inhaláciu, pokojne však aj masáž.

bergamotový olej

Zdroj: Shutterstock®

Bergamotový olej

Nakoniec vás pri migrénach a bolestiach hlavy môže zachrániť aj bergamotový esenciálny olej. Je veľmi nápomocný pri bolestiach hlavy spojených s hormonálnymi zmenami v tele, napríklad počas menštruácie či menopauzy, taktiež v stresovom období. Používa sa i pri napätí sprevádzanom predmenštruačným syndrómom. Tento esenciálny olej znižuje úzkosť a má skvelé antidepresívne účinky. Pridajte pár kvapiek do kúpeľa či difuzéra a doprajte si oddych.

Odporúčame: Ako sa stravovať pri problémoch so štítnou žľazou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní