TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

TOP liečivé koreniny: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?

Na koreniny sa spravidla pozeráme ako na pomocníkov pri varení, vďaka ktorým dokážeme chuť pokrmu priviesť do dokonalosti. Môžeme jedlo síce osoliť, no tie správne koreniny mu dodajú jedinečnú chuť aj arómu. Oplatí sa ich však používať aj z ďalších dôvodov. Možno ste o tom ani netušili, no mnohé koreniny majú nemalé liečivé účinky a dokážu blahodarne vplývať na naše zdravie. Mnohé majú antibakteriálne či antiseptické vlastnosti, podporujú trávenie či upravujú krvný tlak. Stačí poznať tie správne a pri varení či pečení ich pravidelne požívať. V nasledujúcom článku sa pozrieme na niektoré z nich. Čo všetko dokážu?

Rasca

Rasca sa môže javiť na prvý pohľad úplne obyčajná. Áno, ide o bežne používanú koreninu a v ponuke sú mnohé exotickejšie druhy, no ani jej účinky neradno podceňovať. Rasca obsahuje mnohé minerálne látky i vitamíny, esenciálne oleje či antioxidanty. Do jedla ju neváhajte pridávať pri tráviacich ťažkostiach, napríklad plynatosti. Taktiež pomôže pri zadržiavaní vody v organizme. Pripraviť sa z nej dá i čaj, ktorý pomôže odstrániť tieto problémy. Rasca je vhodná na dochutenie mäsa, nátierok, zemiakov i polievok.

Bude vás zaujímať: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

kurkuma

Zdroj: Shutterstock®

Kurkuma

Medzi koreniny, ktoré sú známe svojimi jedinečnými liečivými účinkami, môžeme dozaista zaradiť kurkumu. Ako korenie, liečivo či farbivo sa využíva sýtožltý až oranžový koreň rastliny Curcuma longa. Kurkuma je známa najmä obsahom kurkumínu, ktorý je významným antioxidantom. Má tiež výrazné protizápalové vlastnosti. Oplatí sa ju používať pri reumatických ťažkostiach a rôznych zápalových ochoreniach. Kurkuma podporí trávenie a prispieva k ochrane mozgu, srdca, ciev i pokožky. Je vhodná nielen do indických pokrmov.

Škorica

Škorica je rovnako často používaná do rôznych indických pokrmov a vďaka sladkastej chuti je tiež ideálna do sladkých jedál. Ide v podstate o časť kôry škoricovníka, najmä škoricovníka cejlónskeho. Škorica obsahuje železo i vápnik a má antibakteriálne aj antioxidačné vlastnosti. Má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi a tiež podporuje imunitný systém. Prispieva k zlepšeniu krvného obehu a prekrveniu končatín.

kardamóm

Zdroj: Shutterstock®

Kardamóm

Výrazné liečivé účinky má aj kardamóm, ktorý radíme medzi najcennejšie a najdrahšie koreniny sveta. Na prípravu korenia sa využívajú aromatické semená kardamómu malabárskeho, ktoré sú ukryté v tobolkách. Kardamóm blahodarné vplýva na činnosť tráviaceho systému. Zlepšuje trávenie a pomáha eliminovať žalúdočné kŕče či plynatosť. Priame žutie semienok môže pomôcť pri zápachu úst či zápale ďasien. V kuchyni sa ho oplatí používať pri príprave mäsa i zemiakových či strukovinových pokrmov. Je vhodný aj do zákuskov či kompótov.

Muškátový orech

Muškátový orech má údajne svoju domovinu v Grenade a Indonézii. Používať ho môžete pri pečení či varení. Hodí sa k mletému mäsu, rybám, divine, vhodný je do marinád, omáčok či cestovín. A aké sú jeho účinky? Upravuje trávenie a môže pomôcť pri nespavosti. Známe sú i jeho afrodiziakálne vlastnosti. Pôsobí tiež upokojujúco na nervový systém. Vo väčšom množstve však môže spôsobiť nemalé zdravotné problémy. Denne je vhodné prijať maximálne pol malej lyžičky tohto korenia.

šafrán

Zdroj: Shutterstock®

Šafrán

Pri kardamóme sme spomínali, že ide o cenné a veľmi drahé korenie. Do tejto kategórie radíme aj šafran. Ako korenie sa používajú drobné červené blizny kvetov rastliny Crocus sativus. Ich zber je veľmi náročný. Robí sa to ručne, s čím súvisí i vysoká cena korenia. Šafran obsahuje množstvo účinných látok, podporuje trávenie, upokojuje nervový systém. Ukazuje sa nápomocný pri erektilnej dysfunkcii či menštruačných kŕčoch. Používa sa v sladkých i slaných pokrmoch, ale len v malom množstve, keďže je veľmi výrazný.

Oregano

Nakoniec môžeme spomenúť aj oregano, ktoré opäť patrí skôr medzi bežné a často využívané druhy korenín. Charakteristický je napríklad pre taliansku kuchyňu. Ako korenina sa využíva vňať pamajoránu záhradného. Používa sa na pizzu, taktiež cestoviny, vhodný je to marinád i dresingov. Hodí sa k zelenine i mäsu. Oregano je zdrojom viacerých vitamínov, tiež železa či horčíka. Pomáha pri kŕčoch a črevných zápaloch, podporuje vykašliavanie. Pôsobí antibakteriálne, podporuje trávenie i látkovú premenu.

Odporúčame: Výhody varenia na pare: Ako tepelne spracovávať potraviny šetrným spôsobom?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní