Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!

Trápia vás prebdené noci? Zistite, aké sú príčiny nespavosti!

Nespavosť a prebdená noc potrápia z času na čas pravdepodobne každého z nás. Ak sa takáto noc objaví raz za pár mesiacov, nikto si z toho asi veľkú hlavu robiť nebude. Problém však nastáva, ak sa nespavosť objavuje veľmi často. Spánok je totiž pre správnu funkciu nášho tela a naše zdravie veľmi dôležitý. Ide o nevyhnutný odpočinok, počas ktorého dochádza k regenerácii organizmu. Nedostatok spánku pritom môže z dlhodobého hľadiska spôsobiť celý rad zdravotných komplikácií. Spomenúť môžeme bolesti hlavy, zníženie fyzického výkonu či zhoršenie pleti i činnosti mozgu. 

Dlhodobé a veľmi často sa opakujúce problémy s nespavosťou neradno podceňovať a je vhodné ich prekonzultovať s lekárom. Čo všetko však môže byť príčinou prebdených nocí? Príčiny nemusia byť hneď vážne a dajú sa i ľahko odstrániť, niekdy však môžu mať súvislosť s nejakým ochorením či poruchou. V článku sa pozrieme na to, čo všetko sa môže ukrývať za nespavosťou. 

Odporúčame: Neviditeľná rana: Trauma z detstva či z nehody môže byť poruchou!

nadmerný stres

Zdroj: Shutterstock®

Nadmerný stres

Faktory, vplývajúce na rozvoj problémov s nespavosťou, môžu byť v prvom rade psychického charakteru. Príčinou môže byť najmä nadmerný stres. Ak prežívate náročné obdobie, vaša hlava je plná starostí, obáv, strachu či úzkosti, ľahko sa môže stať, že večer máte problém zažmúriť oči a prespať bez problémov celú noc. Nervozita, napätie, zlá až depresívna nálada, problémy v práci či vo vzťahoch – to všetko zaťažuje myseľ a výrazne narušuje zaspávanie a pokojný spánok. 

Vek aj pohlavie

Za problémami s nespavosťou môže stáť i viacero faktorov, ktoré nemožno tak celkom ovplyvniť, ako je napríklad aj vek. Častejší problém s nespavosťou mávajú starší jedinci. S pribúdajúcim vekom sa môžu priebeh aj dĺžka spánku meniť. V tele napríklad postupne klesá i prirodzená produkcia melatonínu, čo je spánkový hormón. Okrem toho môže mať vplyv aj pohlavie. Vo vyššej miere sa nespavosť môže objavovať u žien, a to najmä v dôsledku rôznych hormonálnych zmien. Môže to nastať počas menštruácie, v období menopauzy aj v tehotenstve.

nepravidelný spánok

Zdroj: Shutterstock®

Nepravidelný spánkový režim

Na rozvoj nespavosti môže mať vplyv aj to, kedy, ako aj kde spíme, a teda celkovo náš spánkový režim. V prvom rade môže byť príčinou práve nepravidelnosť spánkového režimu. Vhodné je totiž chodiť spávať vždy v rovnakom čase, čomu sa dokáže telo ľahko prispôsobiť. Pravidelný spánok môže pomôcť odstrániť problémy so zaspávaním. Okrem toho môžu byť príčinou nespavosti nevhodné podmienky na spánok, napríklad svetlo v miestnosti, vyššia teplota či nekvalitný matrac. Pre kvalitný spánok človek potrebuje tmu, ticho a primeraný chlad v miestnosti. Pri problémoch so spánkom pouvažujte nad tým, či vás náhodou niečo v izbe nevyrušuje. Môže to byť tikot hodín či svetlo z pouličnej lampy, ktorá vám svieti rovno do spálne.

Životný štýl

Aj rôzne faktory v rámci nášho životného štýlu môžu mať vplyv na rozvoj nespavosti. Môže za ňou stáť prepracovanosť a rýchle životné tempo, čo následne často súvisí aj so spomínaným stresom. U niektorých jedincov môže nespavosť spôsobiť športová aktivita a celkovo zvýšená fyzická aktivita tesne pred spaním. U ďalších môže byť príčinou nedostatočný pohyb počas dňa a sedavý spôsob života, ďalej sledovanie televízie a práca na počítači večer pred spánkom. Samozrejme, zabudnúť nemôžeme ani na kávu a iné kofeínové nápoje. Ich konzumácia vo večerných a nočných hodinách mnohým osobám spôsobuje nespavosť. 

lieky

Zdroj: Shutterstock®

Lieky

Príčinou nespavosti niekedy bývajú aj rozličné lieky, ktoré jedinec pravidelne užíva, či už ide o lieky na predpis, alebo aj tie voľnopredajné. V mnohých prípadoch ide hlavne o rozličné antidepresíva. Problémy so spánkom však môžu spôsobiť aj lieky na bolesť, vysoký krvný tlak či epilepsiu aj niektoré lieky na astmu. Taktiež môžu byť vinníkom niektoré steroidné lieky či lieky so stimulačnými aj močopudnými účinkami. Ak máte podozrenie, že vaša nespavosť je nežiaducim účinkom liekov, ktoré užívate, je vhodné sa obrátiť na lekára. 

Iné zdravotné problémy

Ak sú problémy s nespavosťou dlhodobé a pravidelne sa objavujú, vhodné je zdravotný stav prekonzultovať s lekárom. Príčiny totiž môžu byť niekedy skutočne vážnejšie. Nespavosť totiž môže predstavovať priamo poruchu spánku, na liečbu ktorej môže byť potrebný práve lekár. Okrem toho sa nespavosť môže prejavovať v súvislosti s rôznymi systémovými ochoreniami. Môže ísť napríklad o choroby srdcovo-cievneho systému. Príčinou niekedy bývajú iné respiračné, tráviace či neurologické problémy, taktiež chronická bolesť.

Odporúčame: Najčastejšie choroby mileniálov: Zistite, čo trápi mladých do 35 rokov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní