Ako využiť jablčný ocot? Tu sú TOP triky pre zdravie, krásu i domácnosť!

Ako využiť jablčný ocot? Tu sú TOP triky pre zdravie, krásu i domácnosť!

Jablčný ocot je často dávaný do súvislosti najmä s chudnutím. Má totižto priaznivý vplyv na trávenie a metabolizmus, rovnako podporuje spaľovanie a odbúravanie tukov. Dokonca môže pomôcť tlmiť nadmernú chuť do jedla. Pri vnútornom užívaní môže tiež pomôcť očistiť telo a odstrániť rôzne tráviace ťažkosti. Vedeli ste však o tom, že je i množstvo ďalších spôsobov, ako ho využiť? A teraz nehovoríme len o podpore zdravia. Rovnako nájde uplatnenie pri starostlivosť o zovňajšok aj domácnosť. Ktoré problémy a ako pomôže ľahko vyriešiť?

Bolesť v hrdle

Bolesť v hrdle už potrápila nejedného z nás. Možno by ste to ani neboli povedali, no pomôcť s týmto zdravotným problémom vám môže práve jablčný ocot. Má totiž skvelé antibakteriálne vlastnosti. Do pohára s teplou vodou pridajte asi tri lyžice octu a roztok použite na pravidelné kloktanie niekoľkokrát za deň. Okrem toho je takáto domáca ústna voda i skvelým pomocníkom v boji proti nepríjemnému zápachu z úst, ktorého pôvodcom sú často práve baktérie.

Odporúčame: 5 dôvodov, prečo používať avokádový olej: Čo urobí pre vaše zdravie a krásu?

štípanec od hmyzu

Zdroj: Shutterstock®

Uštipnutá alebo spálená pokožka

Po jablčnom octe môžete siahnuť pri rôznych štípancoch od hmyzu. Naneste primerané množstvo octu na vatový tampón a priložte na dané miesto. Zmiernite tak nepríjemné svrbenie a pálenie. Okrem toho je vhodné jablčným octom ošetriť aj slnkom spálenú pokožku. Látku či handričku namočte do mierne zriedeného jablčného octu a aplikujte na postihnutú oblasť vo forme obkladov. Pripraviť si prípadne môžete chladivý kúpeľ, do ktoré pridáte aj jablčný ocot.

Nedokonalosti pleti

Jablčný ocot môžete na pokožku použiť aj v prípade, že vás trápia rôzne nedokonalosti pleti. Môžete si z neho totiž pripraviť skvelé domáce pleťové tonikum, ktoré perfekte očistí pleť. Zmiešajte jeden diel jablčného octu s dvomi až tromi dielmi vody. Na pleť ho aplikujte pomocou vatových tampónov. Tento trik je vhodné vyskúšať napríklad pri pretrvávajúcom akné a stále sa objavujúcich zapálených vyrážkach aj pri problémoch s veľmi mastnou pleťou a zanesenými pórmi.

mastné vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Mastné vlasy alebo lupiny

Po jablčnom octe môžete siahnuť nielen pri starostlivosti o pokožku, ale aj vlasy. Pomôže vám, ak vás trápia rýchlo sa mastiace vlasy. Vodou zriedený jablčný ocot stačí použiť na opláchnutie vlasov po ich bežnom umytí. Nechajte chvíľu pôsobiť a potom ešte opláchnite vlažnou vodou. Navyše tak docielite i to, že vaše vlasy budú aj oveľa lesklejšie a na pohľad zdravšie. Jablčný ocot tiež pomáha vyrovnávať pH pokožky hlavy, bojuje proti lupinám a podporuje rast vlasov.

Pachy v domácnosti

Jablčný ocot nájde uplatnenie aj pri starostlivosti o domácnosť. Napríklad je skvelým pohlcovačom rozličných pachov, pred ktorými sa v domácnosti niekedy neubránime. Pri zápachu z chladničky zmiešajte jablčný ocot a vodu v pomere 1:1 a roztokom ju poriadne vyumývajte. Roztok tiež môžete preliať do nádobky s rozprašovačom a v prípade potreby použiť ako osviežovač vzduchu. Rýchlo pohltí nežiaduce pachy. Skvelo zatočí aj so smradom od cigariet.

močenie psov v byte

Zdroj: Shutterstock®

Močenie zvierat v byte

Ak máte doma šteniatko, prípadne aj väčšieho psa či mačku, ktorí stále nevedia, kde by mali vykonávať potrebu, môže opäť pomôcť jablčný ocot. Ak zvieratko stále ciká na nejakom svojom obľúbenom mieste v byte či dome, neváhajte a toto miesto poradne vyumývajte jablčným octom. Malo by ho to odpudiť.

Otravné mušky

Nakoniec vás jablčný ocot zbaví nielen mláčok od domáceho miláčika, ale aj otravných vínnych mušiek. Na miesto s ich zvyčajným výskytom umiestnite menší zaváraninový pohár či misku s jablčným octom. Pridajte tiež pár kvapiek tekutého mydla alebo prostriedku na riad. Je to skvelá pasca na mušky, ktoré nás v najmä v kuchyni v letnom období neustále otravujú.

Odporúčame: Kolega s chronickým ochorením: Ako mu byť oporou podľa psychológov?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní