Neuveriteľné účinky jablčného octu: Top 7 pre naše zdravie!

Neuveriteľné účinky jablčného octu: Top 7 pre naše zdravie!

Jablčný ocot je fermentovaný výrobok z dozretých drvených jabĺk. Najzdravšie bio verzie obsahujú milióny zdraviu prospešných baktérií, a to robí z jablčného octu vysoko zdraviu prospešný výrobok.

Milé dámy, mnoho z vás má určite jablčný ocot doma. Poznáte jeho najlepšie účinky? Poďme sa na ne spolu pozrieť. Tento zázrak obsahuje veľké množstvo fosforu, horčíka, vápnika, draslíka, látok nevyhnutných pre správne fungovanie nášho tela.

Kde sa jablčný ocot vzal?

Jablkový ocot sa používal ako pomoc pri zažívacích ťažkostiach, prvé zmienky o ňom sú dokonca z čias Hippokrata, otca medicíny. Ak sa chystáte kúpiť si ocot kvôli jeho blahodarnému účinku na zdravie, určite odporúčame nakupovať v BIO obchodoch. Je samozrejme vhodné poradiť sa s lekárom skôr, ako jablčný ocot zaradíte do jedálnička vo zvýšenej miere.

Jablčný ocot a jeho účinky na zdravie

  • Jablčný ocot obsahuje viac ako 30 rôznych druhov kyseliny, vitamíny, minerály a stopové prvky ako vápnik, draslík, fosfor, horčík a železo.
  • Je to veľmi zdravý prírodný produkt, ktorý má mnoho prospešných účinkov na telo. Pomáha napríklad regulovať hladinu cukru v krvi, zvýšiť metabolizmus, redukovať chuť do jedla, zlepšiť trávenie a detoxikovať telo.
  • Jablčný ocot sa tiež často používa ako prírodný prostriedok na liečbu rôznych problémov s pokožkou, ako sú akné, ekzémy, popraskaná pokožka a lupiny. Môže sa tiež používať ako kondicionér vlasov na zlepšenie lesku a zdravých vlasov.
  • Okrem toho sa jablčný ocot používa aj v domácnosti ako čistič na upratovanie a neutralizáciu zápachov, pretože má antibakteriálne vlastnosti.
  • Vhodné je však používať jablčný ocot v umiernených množstvách, pretože vysoké množstvo kyseliny v ocotu môže poškodiť zubnú sklovinu alebo skôr spôsobiť podráždenie žalúdka.

Ako vzniká jablčný ocot?

Jablčný ocot vzniká fermentáciou jablčného muštu. Proces začína tretím kvasením, pri ktorom sa cukry v mušte menia na alkohol pomocou kvasiniek. Týmto kvasením vzniká silný jablčný alkohol.

  • Po prvom kvasení sa vzniknutý alkohol podrobí druhému kvaseniu, pri ktorom sa mení na ocot.
  • Na tomto mieste sa do procesu môže zasahovať podľa preferencií výrobcu ocotu.
  • Často sa pridáva tzv. "ocotová matka" - zmes baktérií a kvasiniek, ktorá uľahčuje konverziu alkoholu na ocot.

Postupom času alkohol oxiduje a mení sa na kyselinu octovú. Toto procesu môže trvať niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov, v závislosti od podmienok fermentácie.

  • Po dokončení fermentačného procesu sa ocot odstráni od "octovej matky" a prečistí, aby sa získal čistý jablčný ocot.
  • Nakoniec sa zvyčajne zrieďuje vodou a filtruje sa, aby sa odstránili prípadné pevné častice.

Výsledný jablčný ocot je kyslá tekutina s charakteristickou arómou a chuťou jabĺk. Používa sa ako dochucovadlo do jedál, pre zlepšenie trávenia alebo aj ako liečebný prostriedok v domácich liečebných postupoch.

Neprehliadnite: Kvasnicová pomazánka - hotová za 10 minút a plná vitamínov B1, B2 i B3!

prečo jesť jablká

Zdroj: Shutterstock®

Jablčný ocot je plný antioxidantov a minerálov

Jablčný ocot obsahuje rôzne antioxidanty a minerály, ako napríklad:

Antioxidanty

  • Polyfenoly - jablčný ocot obsahuje polyfenolové zlúčeniny, ako je katechín či kyselina chlorogénová, ktoré majú silné antioxidačné účinky. Tieto látky pomáhajú neutralizovať voľné radikály, ktoré môžu poškodzovať bunky a spôsobovať oxidačný stres.

Minerály

  • Draslík - jablčný ocot je bohatý na draslík, ktorý podporuje štandardnú funkciu svalov a nervového systému. Draslík tiež reguluje rovnováhu tekutín v tele a pomáha udržiavať správne krvné tlaky.
  • Horčík - horčík je dôležitý pre správnu funkciu svalov, nervového systému a srdca. Jablčný ocot obsahuje aj tento minerál.
  • Vápnik - jablčný ocot je zdrojom vápnika, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí a zubov. Okrem toho vápnik pomáha pri svalovej funkcií a zrážanlivosti krvi.
  • Železo - železo je dôležité pre tvorbu červených krviniek a prenos kyslíka v tele. V jablčnom octe je prítomné aj železo.

Toto je len niekoľko príkladov antioxidantov a minerálov, ktoré sa vyskytujú v jablčnom octe. Je však dôležité si uvedomiť, že obsah týchto živín môže byť ovplyvnený spôsobom výroby a skladovania jablčného octu, ako aj kvalitou vstupných surovín.

1. ZNIŽUJE REFLUX A REDUKUJE PÁLENIE ZÁHY - STIMULUJE TRÁVENIE

Ocot verne kopíruje kyslé prostredie v žalúdku, tým napomáha tráveniu a rozkladu potravy. Preto neváhajte vyskúšať tento liek, ak vás zvykne trápiť záha. Rozmiešajte v dvoch deci vody jednu čajovú lyžičku octu a vypite. Určite budete milo prekvapení. 

2. BOJUJE PROTI CANDIDE (kvasinkám) - MÁ ANTIMIKROBIÁLNE ÚČINKY

Mnoho ľudí trápia premnožené kvasinky v tele. Jablčný ocot veľmi rýchlo pomáha. Výskumy potvrdili, že kyseliny a enzýmy obsiahnuté v jablčnom octe ničia kvasinky. Buďte opatrní, u ľudí, ktorých trápia kvasinky vo významnej miere, sa na začiatku liečby môže prejaviť tzv. Herxheimerova reakcia, tzn. dočasné zhoršenie stavu. Konzultujte postup s lekárom. Odporúčané dávkovanie pri kvasinkách je jedna polievková lyžica v decilitri vody. Užite na lačno.

Odporúčame aj: Poradíme, aké čaje piť podľa znamenia. Nielen na vaše zdravie!

účinky jablčného octu

Zdroj: Shutterstock®

3. POMÁHA PRI BODNÝCH RANÁCH A SPÁLENINÁCH

Ak trpíte spáleninou alebo vás bodol hmyz, ocot je skvelým pomocníkom. Pre spáleniny od slnka zmiešajte ocot a vodu v pomere 1:3. Nanášajte na spálenú pokožku bavlnenou handričkou, prípadne pridajte do vlažného kúpeľa šálku octu. Nepríjemná bolesť sa rýchlo stratí. V prípade bodnutia hmyzom si potierajte ranu čistým octom. Opuch ustúpi.

4. ZNIŽOVANIE KRVNÉHO TLAKU

Niektoré štúdie naznačujú možnú spojitosť medzi jablčným octom a znižovaním tlaku. Stačí užívať jednu polievkovú lyžicu octu zriedeného s vodou 3x denne. Účinky nenechajú na seba dlho čakať.

Tip pre vás: Top liečivé rastliny pre domácu lekárničku. Týchto 12 nutne musíte mať!

jablko

Zdroj: Shutterstock®

5. JABLČNÝ OCOT DOKÁŽE ZABÍJAŤ PLESNE

Ak trpíte týmto nepríjemným ochorením na nohách alebo na nechtoch nôh, urobte si vodný kúpeľ s dvoma šálkami octu, prípadne aplikujte čistý, neriedený ocot priamo na postihnutú oblasť. Čo sa týka plesní na koži, zmiešajte vodu a ocot v pomere 1:2. Pokožka bude doslova horieť, ako zaručene sa vylieči od plesne. Najmä u detí je to výborný liek, nemusíte ich totiž trápiť hormonálnymi masťami. Avšak, aplikácia jablčného octu u detí si vyžaduje opatrnosť. Detská pokožka je veľmi citlivá a jemná, preto zvážte riedenie. Vhodné je riedenie 1:1. Je veľmi vhodné použiť viac vody, prípadne presné dávkovanie konzultovať s pediatrom.

6. PRÍRODNÝ A LACNÝ TONER NA POKOŽKU

Po zmiešaní s rovným dielom vody a pár kvapkami esenciálneho oleja pre vôňu získate výborný domáci toner na pokožku. Je preukázané, že pôsobí aj proti akné bez toho, aby vám vysušil kožu. Túto zmes udržujte v chladničke, chlad znásobuje jej účinok. Ak máte pleť veľmi nečistú, nebojte sa použiť viac octu, najlepšie v pomere 2:1. Ostatným postačuje 1:1. Vaša pokožka bude čistá, vláčna a vypnutá aj bez chemických prostriedkov.

7. LIEČBA LUPÍN

Jablčný ocot je zabijakom lupín. Zmiešajte ho s vodou v pomere 1:1 a naneste ku korienkom vlasov. Dobre vmasírujte a nechajte pod uterákom pôsobiť pokojne aj pol hodinu. Potom opláchnite. Opakujte 2 až 3x do týždňa. Lupín sa zaručene zbavíte.

Jablčný ocot na vnútorné použitie - ako správne piť jablčný ocot?

Jablkový ocot sa môže používať vnútorne na rôzne účely, ako je zlepšenie trávenia, detoxikácia organizmu a podpora zdravia.

Tu je niekoľko spôsobov, ako použiť jablkový ocot na vnútorné použitie:

  • Raz denne - pred raňajkami zmiešajte 1-2 lyžice jablkového octu s pohárom vody a vypite ho. Ak sa vám nezdá príliš silný, môžete pridávať viac vody, alebo ak je pre vás nepríjemný, môžete pridať aj trochu medu na zjemnenie chuti.
  • Ak máte problémy s trávením, môžete si pripraviť jablkové octové tonikum. Zmiešajte 1 lyžicu jablkového octu s pohárom vody a pridajte 1-2 lyžice medu. Pite to pred jedlom, aby sa podporilo trávenie.
  • Ak chcete podporiť detoxikáciu organizmu, môžete si pripraviť jablkový octový nápoj na pohár vody. Zmiešajte 2 lyžice jablkového octu, 1 lyžičku citrónovej šťavy a 1 lyžičku medu. Pite to 1-2 krát denne.

Je dôležité si uvedomiť, že ocot je kyslý a môže podráždiť žalúdočnú sliznicu alebo spôsobiť problémy s trávením u niektorých ľudí. Preto je vhodné začať s menšou dávkou a postupne zvyšovať, ak nevznikajú žiadne vedľajšie účinky. Pokiaľ máte akékoľvek zdravotné problémy alebo užívate lieky, je vhodné sa poradiť s lekárom pred použitím jablkového octu na vnútorné použitie.

Aktualizované na 20.01.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

Jana Čipková 05.02.19 20:02

karma
106.00

Jablčný ocot si už roky vyrábam doma. Nikdy som si ho nekupovala. Možno nie je taký koncentrovaný, ale mne ten môj vyhovuje. Naozaj mi pomáha pri trávení a nepáli ma záha. Pijem ho neriedený - pár glgov po jedení. Na iné účely som ho ešte nepoužila.

  • 0
Odpovedať

Zdena Paňková 07.02.19 11:44

ZP
karma
100.00

Je úžasné, že jablčný ocot má také využitie a ešte si ho viete sama pripraviť doma. Podľa mňa je toho ešte viac, ale aj tak vďaka za výborný článok.

  • 2
Odpovedať

Anna Kristova 08.02.19 19:13

AK
karma
100.00

má viacero benefitov

  • 2
Odpovedať

Martin Benetin 11.02.19 19:26

MB
karma
-1.00

Moja priateľka si lyžičku jablčného octu na ráno nevie vynachváliť, robí s jej figúrou divy :-)

  • 2
Odpovedať

Alena Kmecová 16.02.20 20:12

karma
-1.00

Dobre vedieť :)

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní