Kvasnicová pomazánka - hotová za 10 minút a plná vitamínov B1, B2 i B3!

Kvasnicová pomazánka - hotová za 10 minút a plná vitamínov B1, B2 i B3!
  • 17.01.2024
  • Lenka Biba Slovak

Kvasnicová pomazánka je populárna pochúťka v strednej a východnej Európe. Je vyrobená zo kvasníc, ktoré sú vedľajším produktom pri výrobe piva. Kvasnice sú chrumkavé a majú jemnú, sladkastú chuť.

Kvasnice sa používajú aj na prípravu nátierky na pečivo alebo ako prísada do jedál. Pomazánka z droždia dodáva pokrmom jemnú chuť a obohacuje ich nutričnou hodnotou.

Kocky kvasníc ako zdroj vitamínov

Kvasnice sú jednobunkové mikroorganizmy, ktoré patria do skupiny húb. Niektoré druhy kvasníc sa využívajú v potravinárstve, zatiaľ čo iné majú význam v lekárstve a výskume.

Kvasnice sú zdravé z niekoľkých dôvodov:

  • Zdroj živín - kvasnice sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov (najmä vitamín B), minerálov a vlákniny. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie organizmu a udržanie zdravia.
  • Probiotické účinky - kvasnice obsahujú probiotické baktérie, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém. Tieto baktérie podporujú zdravú črevnú flóru a pomáhajú pri trávení potravy. Môžu tiež posilniť imunitný systém a chrániť pred infekciami.
  • Detoxikačné vlastnosti - kvasnice obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú vylučovať toxíny z tela. Pomáhajú odbúravať látky, ktoré môžu byť škodlivé pre organizmus.
  • Pôsobenie na cholesterol a krvný tlak - niektoré štúdie naznačujú, že kvasnice môžu mať pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a krvný tlak. Podľa týchto štúdií môžu pomôcť znížiť riziko srdcovocievnych ochorení.
  • Podpora trávenia - kvasnice obsahujú enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a zlepšujú trávenie. To môže viesť k lepšej absorpcii živín z potravy a zníženiu zažívacieho nepohodlia, ako je napríklad nadúvanie.
  • Antioxidačné vlastnosti - kvasnice obsahujú látky s antioxidačnými vlastnosťami, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom. Tieto látky môžu pomôcť predchádzať poškodeniu buniek a ochraňujú pred vznikom ochorení.

Je dôležité poznamenať, že aj keď sú kvasnice zdravé, nie sú vhodné pre každého. Osoby s nadúvaním, cukrovkou alebo problémami s trávením by mali konzumáciu kvasníc obmedziť alebo sa poradiť s lekárom. Navyše, niektoré kvasnice môžu obsahovať lepok, čo môže byť problém pre osoby s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.

Drožďová nátierka - prečo je taká zdravá?

Kvasnicová pomazánka je bohatá na vitamíny skupiny B (najmä B1, B2, B3, B6 a kyselinu listovú), minerály (vápnik, horčík, draslík, fosfor) a proteíny. Je vhodná pre vegetariánov a vegánov, pretože neobsahuje žiadne živočíšne produkty.

Okrem výživových vlastností môže kvasnicová pomazánka mať aj niekoľko zdravotných výhod. Kvasnice obsahujú probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém a podporujú zdravú črevnú flóru. Tiež obsahujú beta-glukán, ktorý má imunomodulačné účinky a pomáha posilniť imunitný systém.

  • V obchodoch je možné nájsť rôzne varianty kvasnicovej pomazánky, napríklad s pridanými bylinkami, zeleninou alebo korením.
  • Je dôležité si vybrať kvalitný produkt a skontrolovať si jeho ingrediencie.
  • ALEBO - pripravte si ju sami! Je to veľmi jednoduché.

Neprehliadnite: Ako správne užívať probiotiká – poznáte týchto 7 zásad, ktoré treba dodržiavať?

Jednoduchá kvasnicová pomazánka - ako na to?

Na niekoľko porcií pre celú rodinu si pripravte tieto ingrediencie a potrebné prísady:

  • 4 kocky kvasníc
  • 3 veľké vajcia
  • 2 šalotky alebo 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • čerstvá pažítka
  • soľ + mleté čierne korenie
  • nasekaná petržlenová vňať

Odporúčame aj: Intenzívna tabata na spaľovanie tukov: Pomôže zhodiť prebytočné kilá!

Postup prípravy a recept na kvasnicovú pomazánku

  • Cibuľu pokrájanú nadrobno osmažte na masle.
  • Potom pridajte rozdrobené kvasnice a nechajte rozpustiť na miernom ohni.
  • Vyšľahajte vajíčka a keď budú kvasnice tekuté, primiešame rozšľahané vajcia a za stáleho miešania nechajte vajíčkami zahustiť.
  • Výsledná konzistencia by mala byť jemná a krémová. POZOR - nie tekutá.
  • Nakoniec kvasnicovú pomazánku osoľte, okoreňte a pridajte jemne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní