Čím nahradiť pečivo a chlieb pri chudnutí? 5 tipov na zdravé alternatívy pečiva

Čím nahradiť pečivo a chlieb pri chudnutí? 5 tipov na zdravé alternatívy pečiva

Mohli by sme povedať, že na Slovensku býva pomerne pevnou a neoddeliteľnou súčasťou stravy aj chlieb a pečivo. Sme zvyknutí ho konzumovať na raňajky, či už na slano alebo na sladko, taktiež ho podávame ako prílohu k hlavným jedlám, vrátane polievok, prívarkov či mäsa. V mnohých domácnostiach je nákup pečiva skrátka každodennou realitou. 

Konzumácia pečiva však nie je zvlášť vítaná pri chudnutí. Teda aspoň vo všeobecnosti pretrváva názor, že pri diétach je skrátka nevyhnutné nejesť pečivo. Je však skutočne potrebné vyhnúť sa všetkým druhom pečiva, alebo máme na mysli hlavne biele pečivo? 

A čo prípadné náhrady pečiva? Je vôbec možné niečím nahradiť chutný chlieb a chrumkavé pečivo? Máme pre vás zopár užitočných tipov na zdravé náhražky pečiva. 

Je pečivo pri chudnutí vhodné?

Načrtli sme otázku, či je vôbec pečivo v jedálničku pri chudnutí vítané. Pravdou je, že klasický biely chlieb a pečivo z bielej múky nie sú pri diétach a zhadzovaní kilogramov tou najlepšou voľbou. Biele pečivo má nižší podiel vlákniny a živín a vysoký glykemický index, čo sú jeho veľké negatíva. Konzumácia pečiva s vyšším glykemickým indexom vedie k prudkým nárastom hladiny cukru v krvi. Následný prudký pokles spravidla vedie k pocitom vlčieho hladu a chuti na sladké.

Existuje nejaké lepšie pečivo? Je celozrnný chlieb a celozrnné pečivo považované za lepšiu možnosť? Vo všeobecnosti je chlieb a pečivo z celozrnnej múky považované za lepšiu alternatívu k bielemu pečivu.

Celozrnné pekárske výrobky, napr. z celozrnnej ražnej múky, majú vyšší podiel vlákniny, minerálov a živín, lepšie zasýtia a glykemický index je nižší, vďaka čomu nespôsobuje prudké zmeny v hladinách cukru v krvi.

Preto je celozrnné pečivo považované za vhodnejšie, či už pri diéte, alebo aj celkovo v rámci zdravého životného štýlu. Čo však v prípade, ak chceme v rámci diéty predsa len do určitej miery pečivo nahradiť? Máme pre vás pár tipov!

Odporúčame: ​Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?

5 tipov, ako nahradiť pečivo, keď chcete schudnúť:

1. Domáce placky

Uvažujete o vyradení pečiva z jedálnička alebo ho chcete aspoň do nejakej miery nahradiť nejakou potravinou, ktorá nebude primárne zložená z múky, a teda sacharidov? Dobrou voľbou sú domáce placky, ktoré sa dajú pripraviť z rôznorodých surovín, vrátane strukovín, špeciálnych druhov múk (s nízkym podielom sacharidov), zeleniny, semienok a podobne.

Vyskúšať môžete ovsené placky, cuketové placky, tekvicové placky, placky z červenej šošovice, placky z pohánkovej múky, hrachové placky, tvarohové placky. Pripraviť sa obvykle dajú na panvici, no pre ešte zdravšiu alternatívu aj v rúre s malým množstvo oleja. Takáto zdravá náhrada klasického pečiva sa hodí k polievkam, omáčkam, omelete i mäsu.

2. Celozrnný knäckebrot

Ako nahradiť chlieb rýchlo a jednoducho, aby ste nemuseli doma nič pripravovať? Voliť môžete napríklad celozrnný knäckebrot, čo sú vlastne sucháre v podobe tenkých plátkov. Podobnou potravinou je aj maces. I v tomto prípade je vhodné voliť celozrnnú verziu.

Sledujte v obchode zloženie produktov, mnohé tieto sucháre majú totiž ako hlavnú zložku klasickú bielu múku. Celozrnný knäckebrot alebo maces sa veľmi hodí vtedy, ak si na niečo chcete natrieť nátierku alebo uložiť šunku so zeleninou.

A čo ryžové chlebíky? Aj po tých mnohí siahajú, keď chcú skoncovať pri diéte s pečivom. Nuž, je pravdou, že nie sú práve najlepšou voľbou. Je to hlavne z dôvodu vysokého podielu sacharidov, vysokého glykemického indexu a nízkeho množstva ďalších živín. Ryžové chlebíky nedokážu telo úplne dobre zasýtiť, čo je pri diéte dôležité.

3. Bielkovinový chlieb

Nenadchli vás dva predchádzajúce tipy? Hľadáte zdravé alternatívy pečiva z bielej múky, ktoré sa na pečivo aj budú čo najviac podobať a môžete ich využívať podobne ako bežné pečivo? Skúste bielkovinový, resp. proteínový chlieb. V obchodoch alebo na internete je dnes dostupný napríklad aj bezlepkový proteínový chlieb.

Bielkovinové chleby majú znížený obsah sacharidov a podstatnú časť ich zloženia tvoria bielkoviny. Tiež sú bohaté na vlákninu. Takýto druh pečiva sa často odporúča v rámci diéty aj na večernú konzumáciu. Nízkosacharidový večerný chlebík bohatý na bielkoviny si však viete pripraviť aj doma. 

Odporúčame: ​Rakovina pankreasu – spoznajte jej druhy, príčiny vzniku, varovné príznaky aj možnosti prevencie!

4. Zelenina

Ak uvažujete o veľmi striktnom vyradení pečiva bez akýchkoľvek ústupkov, tak v niektorých prípadoch môže ako zdravá náhrada pečiva poslúžiť aj priamo zelenina. Ak si chcete vychutnať nejakú nátierku či napríklad hummus, podávajte k nim na hranolčeky nakrájané tvrdšie druhy zeleniny, ako je napríklad mrkva, paprika či stonkový zeler.

Alebo sa dajú niektoré druhy zeleniny nakrájať na kolieska a obložiť ako chlebíčky. Takto to môžete vyskúšať so šalátovou uhorkou alebo kalerábom. Jednoducho sa tak dajú pripraviť zdravé jednohubky, ktoré možno podávať aj návšteve alebo na domácej párty.

5. Šampiňóny portobello

A na záver ešte jeden špeciálny tip, ktorý môžu využiť hlavne milovníci domácich burgerov. Pre zdravšiu domácu verziu burgera, do ktorého dáte napríklad ugrilovanú placku z morčacieho mäsa alebo priamo nejakú zeleninovú alebo strukovinovú fašírku, vymeňte pečivo, teda žemľu, za portobello šampiňóny.

V takomto prípade potrebujete dva ugrilované klobúčiky portobello šampiňónov, medzi ktoré, takpovediac, vyskladáte burger. Takúto verziu burgera dnes možno nájsť aj v reštauráciách. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní