Týchto 9 častých príznakov nedostatku živín rozhodne neignorujte!

Týchto 9 častých príznakov nedostatku živín rozhodne neignorujte!

Aby naše telo správne fungovalo, potrebuje viaceré základné hlavné živiny, nazývané aj makroživiny, čo sú cukry, tuky a bielkoviny, ale aj mnohé mikroživiny, ktoré sa obvykle delia na vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Nedostatok dôležitých vitamínov a rôznych ďalších látok sa pritom môže spájať s rozličnými zdravotnými problémami. 

Prečo v tele vzniká nedostatok živín? Príčinou môže byť nedostatočný príjem stravou, zvýšená spotreba organizmu v konkrétnych situáciách, poruchy vstrebávania vstrebávania živín a iné. Ako sa môže prejaviť nedostatok vitamínu C? Aké príznaky poukazujú na nedostatok vitamínu A? A čo nedostatok železa?

V článku sa pozrieme na úplne bežné symptómy, ktoré sa vyskytujú u mnohých z nás a ktoré mnohí ignorujú. Je však dobré vedieť, že môžu poukazovať práve na nedostatok živín, ktorých doplnenie môže pomôcť daný problém odstrániť alebo minimalizovať. Ktoré príznaky nedostatku živín rozhodne neignorovať?

Časté príznaky nedostatku živín:

1. Zvýšené vypadávanie vlasov

Zvýšené padanie vlasov mnohí ignorujú. Samozrejme, niekedy môže byť strata spôsobená rôznymi neovplyvniteľnými faktormi, ako je napríklad zmena ročného obdobia, hormonálne zmeny v tehotenstve u žien či genetická predispozícia u mužov. Avšak, pri nadmernej strate hrivy je vhodné si preveriť, či nejde o príznak nedostatku živín. 

Veľmi často stojí za vypadávaním vlasov deficit železa. Vo vyššej miere sú ohrozené nedostatkom tohto minerálu ženy. Telu však môže v takomto prípade chýbať nielen železo, ale aj zinok, meď, niektoré vitamíny skupiny B (biotín, niacín) či dokonca bielkoviny alebo omega-3 mastné kyseliny.

Odporúčame: Zdravé návyky žien, ktoré sa udržiavajú vo forme – týchto 9 návykov si osvoj aj ty!

2. Častá únava

Ak nás trápi častá únava, v prvom rade sa musíme pozrieť na to, či si na spánok vyčleňujeme dostatok času, či je spánok kvalitný a či ho niečo neruší. Avšak, vedeli ste o tom, že častá únava môže signalizovať aj nedostatok vitamínu D? Déčko ľuďom v najväčšej miere chýba hlavne počas zimných mesiacov.

Naše telo si dokáže vytvoriť vitamín D samo pôsobením slnečných lúčov na kožu, avšak, v zime je tvorba tohto vitamínu obmedzená. Mnoho ľudí trpí v zimných mesiacoch nedostatkom vitamínu D, čo sa môže prejavovať únavou. K najlepším zdrojom patria ryby, mliečne výrobky a vajíčka.

3. Popraskané alebo vysušené pery

Popraskané a vysušené pery mnohí vôbec neriešia, pretože to nepovažujú za vážny problém. Je pravdou, že tento problém sa môže častejšie objavovať napríklad v zimných mesiacoch. Avšak, ak sa vás popraskané, suché, prípadne páliace pery týkajú a máte s nimi nonstop problém bez ohľadu na vonkajšie faktory, rovnako môže ísť znak nedostatku živín.

V tomto prípade môže ísť o nedostatok vitamínov skupiny B, ktoré majú významný vplyv na stav pokožky a slizníc. Dobré je doplniť hlavne riboflavín, teda vitamín B2. Jeho nedostatok sa prejavuje aj zapálenými ústnymi kútikmi. Nájsť sa dá v droždí, vnútornostiach, tvarohu, orechoch, obilninách. Tieto potraviny obsahujú aj mnohé ďalšie B vitamíny.

4. Vysušená pokožka

A čo ak je suchá celá pokožka? Niektorí majú suchšiu pokožku tela prakticky od narodenia. Typ pleti je do veľkej miery ovplyvnený geneticky. Avšak, čo ak ide o aktuálny stav, resp. sa pokožka náhle začne viac vysušovať? Rovnako môže ísť o znak toho, že telu niečo chýba.

V prvom rade môže ísť o nedostatok vitamínu A. Vitamín A je známy hlavne tým, že je dôležitý pre funkciu zraku. Avšak, deficit vitamínu A môže mať aj kožné prejavy. Vzniká suchá pokožka, na ktorej sa dokonca môžu objavovať šupiny. Vysušená pokožka však môže signalizovať aj nedostatok zdravých tukov (omega-3 mastných kyselín), deficit vitamínu E a tiež nedostatok zinku.

Odporúčame: Ako pripraviť krevety? Tieto fantastické recepty z kreviet musíte skúsiť!

5. Rýchlo vznikajúce modriny

Zdá sa vám, že vám nejako rýchlo vznikajú modriny? Stačí, ak sa niekde silnejšie opriete alebo sa zľahka buchnete a ruku či nohu vám zdobí fialový fľak? Aj nadmerný vznik modrín často signalizuje nedostatok živín. Najčastejšie v takomto prípade telu chýba vitamín C, pretože táto látka pomáha udržiavať pevnosť drobných krvných ciev, zvaných krvné kapiláry. Tie pri nedostatku céčka ľahšie praskajú. 

Taktiež môžu časté modriny signalizovať nedostatok vitamínu K alebo chýbajúci vitamín B12 či nízke železo. Ak optimalizácia živín nepomôže a problém s nadmerným vznikom modrín pretrváva, je vhodné sa obrátiť na lekára. Príčinou totiž môžu byť rôzne krvácavé poruchy, problémy s pečeňou či leukémia.

6. Krvácanie z ďasien

Krvácajúce ďasná nemusia hneď poukazovať na problém so zubami. Ak zubár zuby vyšetrí a zápal ďasien či iný problém vylúči, je vhodné pozrieť sa na svoj jedálniček.

Ak v ňom napríklad nie je dostatok zdrojov céčka, ďasná môžu začať krvácať. Vitamín C je dôležitý pre zdravie ďasien. Vhodné je zvýšiť podiel čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré sú bohaté na túto látku a ktoré pomôžu prekonať nedostatok céčka v tele. Avšak, príčinou krvácania ďasien môže byť opäť aj nedostatok vitamínu K

7. Problémy s koncentráciou

Ak sa u vás objavia problémy s koncentráciou a nesúvisia napríklad s nedostatkom spánku či stresovým obdobím, skúste telu doplniť viac vitamínu B12. Jeho nedostatok môže spôsobovať problémy so sústredením, ako aj únavu a poruchy nervového systému.

Avšak, ak vás trápia problémy s koncentráciou, je vhodné sa zamyslieť aj nad tým, či naša strava zahŕňa dostatok železa, vitamínu D alebo zinku. Takpovediac, na vine môže byť aj horčík, resp. deficit horčíka.

Odporúčame: Recept na bibimbap – najvyhľadávanejší recept na Google v roku 2023

8. Zhoršené videnie za šera

Zdá sa vám, že zrazu horšie vidíte, a to hlavne počas šera, teda pri stmievaní alebo v málo osvetlených priestoroch? Je pravdou, že zhoršenie zraku môže súvisieť napríklad aj s vyšším vekom. Avšak, vhodné je pozrieť sa na to, či telu nechýba náhodou vitamín A.

Deficit vitamínu A spôsobuje šeroslepotu alebo šerosleposť, ktorá sa prejavuje problémami s videním, ktoré sa objavujú hlavne vtedy, ak nie sú dokonalé svetelné a optické podmienky, teda napríklad pri stmievaní, ale aj v hmle, daždi a podobne. Dobrým zdrojom je napríklad pečeň zvierat. Avšak, v ovocí a zelenine sa tiež nachádza betakarotén, z ktorého naše telo dokáže tvoriť vitamín A.

9. Problémy s menštruačným cyklom

Deficit živín sa u žien môže prejaviť aj problémami s menštruačným cyklom. Nepravidelnú alebo chýbajúci menštruáciu môže mať na svedomí nedostatok tukov v strave. Deficit tukov totiž môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu a narušenie hladín hormónov – estrogénu aj testosterónu.

Spomedzi vitamínov u žien môže chýbať aj vitamín D či vitamín B6. Okrem toho sa poruchy menštruačného cyklu neraz spájajú s chýbajúcom železom, tiež môže byť príčinou nedostatok vápnika.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní