Zdravé návyky žien, ktoré sa udržiavajú vo forme – týchto 9 návykov si osvoj aj ty!

Zdravé návyky žien, ktoré sa udržiavajú vo forme – týchto 9 návykov si osvoj aj ty!

Začiatky roka sa u mnohých spájajú s predsavzatiami o zdravšom životnom štýle, cvičení a chudnutí. Aj vy patríte k tým, ktorí podobné predsavzatia, či už začiatkom roka alebo v priebehu, takpovediac, už veľakrát vzdali? Nuž, možno je čas konečne na trvalú zmenu, vďaka ktorej bude viesť zdravší život a získate pevnejšie zdravšie. 

Benefity zdravých návykov v našom živote majú nepopierateľný význam, a tým najhlavnejším je aj dlhší život. Čo však si predstaviť pod pojmom zdravý životný štýl? Aké kroky urobiť k tomu, aby sme boli viac vo forme, zdravší a aby celé naše odhodlanie vydržalo a bolo udržateľné?

Máme pre vás niekoľko tipov. Inšpirujte sa zdravými návykmi žien, ktoré sú vždy vo forme a pre ktoré je zdravý životný štýl neoddeliteľnou súčasťou ich života. Týchto 9 návykov môžete privítať vo svojom živote aj vy!

Aké zdravé návyky dodržiavajú fit ženy?

1. Majú z cvičenia radosť

Určite to poznáte aj vy. Ak máte robiť niečo nasilu, niečo, čo skrátka ani nechcete alebo to neobľubujete, tak sa do toho púšťate s nechuťou a veľmi ťažko. Viete, vďaka čomu fit ženám neubúda nadšenie z cvičenia a zväčša sa mu venujú s nadšením? Hľadajú v ňom potešenie. 

Fyzická aktivita je pre udržiavanie tela vo forme hlavným pilierom, avšak, keď sa budete do pravidelného cvičenia iba nútiť, odhodlanie cvičiť vám nemusí dlho vydržať. Ak sa ale začnete venovať fyzickým aktivitám, ktoré vám robia radosť, stáva sa cvičenie udržateľnejším. Nebaví vás behať? Skúste hodiny pilatesu či tanca. 

Odporúčame: ​Recept na bibimbap – najvyhľadávanejší recept na Google v roku 2023

2. Nielen cvičia, ale celkovo vedú aktívny život

Pre fit ženy rozhodne nie sú pravidelné tréningy jedinou pohybovou aktivitou v ich živote. Obvykle sa zameriavajú na celkovo aktívny životný štýl. Skrátka nachádzajú rôzne spôsoby, ako udržať telo v pohybe. Zdravý pohyb má význam nie len pre pekné telo, ale zároveň je dôležitý pre dobrý stav pohybového aparátu, dýchacieho systému, hormonálnej sústavy, srdcovo-cievneho systému i psychické zdravie.

Ak je to možné nahraďte auto pešou chôdzou, ak nejde o väčšiu vzdialenosť. Alebo skúste prepravu bicyklom. Skvelou voľbou sú pravidelné prechádzky, turistika. Dajte stopku výťahom a voľte radšej schody. Aj práca na záhradke je formou pohybu pre naše telo.

3. Poznajú význam zdravého stravovania

Pohyb ide ruka v ruke aj so zdravou stravou a pre zdravé telo majú spoločne obrovský význam. A ženy, ktoré sa dlhodobo udržiavajú vo forme, to veľmi dobre vedia. Poznajú význam zdravých potravín a vedia, do akej miery je pre ne prospešný vhodne nastavený jedálniček. Vedia, že svojmu telu musia zabezpečiť základné živiny, zdravé vitamíny, minerály, antioxidandy a ďalšie cenné látky.

Dávajú prednosť zdravým jedlám pred fast foodom a spracovanými potravinami. Aké zdravé stravovacie návyky je najlepšie si osvojiť? V prvom rade by sme vo svojom jedálničku mali zvýšiť podiel čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré by mali tvoriť pevnú časť našej stravy. K tomu sa pridávajú základné suroviny, ako obilniny, strukoviny, vajíčka, mäso, ryby, olejnaté semená.

Vítané je obmedzenie každodennej konzumácie mäsa a nahradenie niektorých jedál bezmäsitými pokrmami s bohatým zdrojom rastlinných bielkovín. Strava by mala byť hlavne pestrá a mala by nám chutiť.

4. Myslia na pravidelnú stravu

Zdravé rutiny fit žien, ktoré si dávajú pozor na svoju formu, rozhodne nezahŕňajú drastické diéty a hladovky. Takéto praktiky dozaista nemožno zahrnúť pod zdravý životný štýl. Nie sú dlhodobo udržateľné a naopak môžu predstavovať vo vážnych prípadoch dokonca hrozbu pre naše zdravie.

Ženy vo forme sa snažia udržiavať rovnováhu v súvislosti so stravovaním, vyhýbať sa extrémom a podporovať zdravý postoj k jedlu. Nielen prejedanie sa je niečo, čomu sa vyhýbajú, ale aj hladovanie. Snažia sa predchádzať veľkým známkam hladu, ktoré navyše môžu rýchlo viesť k zvýšenému príjmu jedla. Pravidelná strava je pre ne základ. 

Odporúčame: ​Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!

5. Nepodceňujú pitný režim

Z každej strany počúvame, aká dôležitá je pre naše telo pravidelná hydratácia zvnútra. A ženy, ktoré sa dlhodobo udržiavajú vo forme, to veľmi dobre vedia, preto si na príjem vody počas dňa dávajú vždy pozor. Dostatočný príjem vody má priaznivý vplyv na proces trávenia, taktiež na funkciu mnohých iných orgánov, vrátane vylučovacej sústavy či kože, taktiež na hladinu energie či celkovú pohodu.

Nezabúdajte na to, že základ pitného režimu by mala tvoriť voda. Možno k nej pridať nejaké minerálne vody a nesladené čaje, prípadne aj v menšom množstve čerstvé ovocné a zeleninové šťavy. Sladené nápoje nie sú najlepšou voľbou a kávu a alkohol nezarátavame do pitného režimu vôbec.

6. Myslia na dôležitý odpočinok

Fit ženy vedia, že dôležitý je nielen aktívny život, ale zároveň je dôležité vyhradiť si dostatok času na oddych a relax. A tým myslíme aj odpočinok v priebehu dňa, počas ktorého napríklad, takpovediac, vypneme a siahneme po dobrej knihe alebo si trochu odpočinieme pri obľúbenej hudbe, ale aj zdravý spánok.

Plnohodnotný spánok je pre správnu funkciu ľudského tela nevyhnutný a jeho nedostatok sa spája s mnohými rôznorodými problémami. Počas noci sa telo regeneruje. Aj na obnovu tela po cvičeniach a tréningoch je dostatok spánku nevyhnutný, o čom ženy vo forme veľmi dobre vedia, preto význam spánku nepodceňujú. 

Odporúčame: ​Si posadnutý kontrolou svojho života? Poradíme ako to prekonať a ako získať kontrolu nad svojím životom

7. Starajú sa o svoje duševné zdravie

Celkový stav nášho tela odzrkadľuje nielen to, aké je naše fyzické zdravie, ale aj zdravie mentálne, resp. duševné. Zdravý životný štýl rozhodne nie je len o cvičení a zdravom stravovaní, ale jeho súčasťou je aj starostlivosť o psychický stav. Ženy vo forme dobre vedia, že to všetko nie je len o peknej postave, ale aj o celkovom zdravom postoji k svojmu telu, sebaláske a podpore duševnej rovnováhy.

Podporovať mentálne zdravie možno rôznymi spôsobmi. Psychickému zdraviu prospieva v prvom rade spomínaný spánok a relax, tiež pomôže, ak sa naučíme eliminovať stres v živote. Mentálne zdravie podporujú naše koníčky, ktorým sa venujeme, ako aj tí správni ľudia, ktorými sa obklopujeme.

8. Majú presne nastavenú rutinu

Zdravý aktívny život, cvičenie, zdravá strava – to všetko má najväčší zmysel, ak sa spája s pravidelnosťou a udržateľnosťou, nie občasným spomenutím si na to, že chceme žiť zdravšie a byť vo forme. K udržiavaniu zdravých návykov najlepšie napomáha dobre zavedená rutina.

Najideálnejšie je mať pevne nastavený harmonogram počas týždňa, ktorý pomôže vytvoriť si rutinu v plánovaní jedla a vo všeobecnosti v stravovaní, ako aj v pohybových aktivitách a iných činnostiach, ktorým sa v priebehu týždňa venujeme.

Nie nadarmo sa hovorí, že zvyk je železná košeľa. Zvyk je niečo, čo sa dokáže každou zautomatizovanou aktivitou upevniť a vryť do našej pamäte. A to je kľúčom k tomu, aby naša zmena životného štýlu zostala trvalou.

9. Je pre nich dôležitá rovnováha

Nakoniec, fit ženy vedia, že dôležitá je hlavne rovnováha. Zdravé jedlá sú dôležité pre naše telo, ale nemusia tvoriť bezpodmienečne 100 % jedálnička. Pohyb a každodenná aktivita sú dôležité pre udržiavanie tela v dobrej forme, ale intenzívne denné cvičenie v posilňovni môže mať nakoniec negatívny účinok.

Všetko je o hľadaní tej správnej zlatej strednej cesty. Ženy, ktoré sa udržiavajú vo forme, počúvajú svoje telo a vedia si dopriať oddych, keď telo nevládze cvičiť a vedia si pochutiť aj na nejakej sladkosti alebo mastnom pokrme, ak ich z času na čas dobehnú chúťky. Aj nájdenie rovnováhy je taktiež kľúčom k dlhodobej zmene v životnom štýle. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní