Najväčšie mýty o sexe – 7 častých tvrdení, ktoré nemusia byť tak celkom pravdivé

Najväčšie mýty o sexe – 7 častých tvrdení, ktoré nemusia byť tak celkom pravdivé

Čo by podľa vás nikdy nemalo chýbať vo vzťahu, aby bol šťastný, zdravý a pevný? Isto by každý z nás povedal hneď niekoľko pre neho dôležitých aspektov. Mnohí z nás by ako jednu z hlavných prvkov pevného vzťahu isto uviedli otvorenú komunikáciu. Je pravdou, že otvorená, úprimná a empatická komunikácia je kľúčová pre pochopenie a riešenie problémov. 

Schopnosť počúvať a vyjadriť svoje pocity a potreby je skrátka nevyhnutná pre zdravý vzťah. Vo vzťahu by isto nemala chýbať ani dôvera, ktorá je prakticky základom každého vzťahu. Bez nej je ťažké budovať intimitu a stabilitu. Ďalej by možno niektorí spomenuli vzájomný rešpekt, spoločné ciele alebo aspoň podobnú vidinu budúcnosti, taktiež podporu, ale do určitej mieri aj autonómiu. 

Samozrejme, zabudnúť nemožno na intimitu, emocionálnu aj tú fyzickú. Vzťah a sex idú do veľkej miery ruka v ruke a intímny život je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny vzťahov. O sexe sa veľa hovorilo, hovorí aj hovoriť bude. Viete však, ktoré tvrdenia nie sú úplne pravdivé? Pozrime sa spolu na rôzne sexuálne mýty.

Mýty a sexualita či sexuálny život – ktorým tvrdeniam veríte?

1. Muži majú väčšiu chuť na sex ako ženy

K najväčším mýtom, ktoré v spoločnosti neustále kolujú o sexuálnom živote, patrí tvrdenie, že muži majú väčšiu chuť na sex ako ženy. Hovorí sa, že práve muži sú tí, ktorí chcú sex kedykoľvek a myslia na neho neustále. 

Avšak, pravdou je, že rozdiely v libide u konkrétnych pohlaví nie sú zas tak odlišné, rozdiely sú skôr minimálne. Na libido, resp. sexuálnu túžbu môže mať vplyv množstvo vnútorných a vonkajších faktorov.

V súvislosti s pohlavím a libidom, ak chceme hľadať nejaké rozdiely, môžeme spomenúť, že u mužov nastáva sexuálny apetít vrchol v pomerne mladom veku, u žien to býva až po tridsiatke alebo neskôr. Navyše, muži a ženy často reagujú viac na iné podnety. U mužov vyhráva spontánna sexuálna túžba, túžba žien zase býva citlivejšia. 

Odporúčame: ​Trápia ťa vyrážky a akné? Skús tieto domáce masky na aknóznu pleť!

2. Väčšina žien dosiahne orgazmus počas pohlavného styku

Ženy a orgazmus – to je často riešená téma. Za veľký mýtus môžeme považovať tvrdenie, že väčšina žien bežne dosiahne organizmus počas sexu, resp. priamo pri penetrácii. Tento mýtus držia pri živote pravdepodobne hlavne scény z filmov, kde muž a žena dosiahnu orgazmus spoločne.

Vedeli ste však o tom, že klasický orgazmus pri penetrácii, nazývaný aj vaginálny orgazmus, dosiahne len okolo 30 % žien? Pravdou je že ženský orgazmus je pomerne komplikovaný.

Je potrebné myslieť na to, že existujú rôzne typy orgazmu. Okrem spomínaného vaginálneho orgazmu je to aj klitoriálny orgazmus, ktorý nemá obvykle problém dosiahnuť väčšina žien. Okrem toho existuje aj zmiešaný orgazmus ženy. A pravdou je, že nemalé percento žien nedosiahne orgazmus nikdy.

3. Chuť na sex klesá s pribúdajúcim vekom

U mnohých pretrvá názor, že perfektný sex a najväčšiu vášeň vo vzťahu zažívajú len mladší ľudia a s pribúdajúcim vekom to ide celé dolu vodou. Avšak, sex rozhodne nie je len záležitosťou mladých ľudí a tiež nemožno jednoznačne tvrdiť, že libido, resp. sexuálna túžba, klesá zvyšujúcim sa vekom a záujem o sex sa postupne vytráca.

Ľudia môžu mať chuť na sex prakticky v ktoromkoľvek veku. Ako sme spomenuli už vyššie, vplyv na úroveň libida môže mať mnoho rôznych faktorov, a to fyzických, psychologických aj emocionálnych. Pokles chuti na sex môže súvisieť napríklad so zdravotným stavom jedinca, pridruženými ochoreniami, psychickými problémami, problémami vo vzťahu, nedostatkom spánku, hormonálnymi zmenami a rôznorodými faktormi, týkajúcimi sa životného štýlu.

Libido je veľmi individuálnou záležitosťou a neplatí, že by bolo ovplyvnené hlavne vekom človeka. Frekvencia sexuálnych aktivít môže byť pokojne vysoká aj po päťdesiatke či šesťdesiatke.

4. Erektilná dysfunkcia trápi hlavne starších mužov

A máme tu ďalší mýtus, ktorý sa rovnako týka sexu a veku. Pojmom erektilná dysfunkcia je označovaná neschopnosť dosiahnuť alebo dostatočne dlho udržať stoporenie pohlavného údu, a to na čas, ktorý je potrebný k prevedeniu pohlavného styku. Často sú tieto sexuálne problémy pripisované starším mužom.

Avšak, erektilná porucha rozhodne nie je len záležitosťou starších mužov a neplatí, že starší muži musia automaticky siahať po modrej pilulke s cieľom zabezpečiť si dobrú erekciu. Pravdou je, že erektilná dysfunkcia nie je nevyhnutnou súčasťou procesu starnutia.

Tento problém môže vznikať kvôli problémom s krvným obehom a krvným tlakom, môže tiež súvisieť s poškodením nervov, psychologickými príčinami (úzkostné poruchy, stres), hormonálnou nerovnováhou, užívanými liekmi, obezitou, konzumáciou alkoholu a mnohými ďalšími faktormi. 

Odporúčame: ​Ako sa zbaviť bolesti hlavy len za 15 sekúnd! Táto zázračná technika vám pomôže

5. Predčasná ejakulácia sa týka hlavne mladších mužov

Naopak, mladším mužom je často pripisovaný iný problém, a tým je predčasná ejakulácia. Ide o typ sexuálnej dysfunkcie, ktorú môžeme charakterizovať ako dosiahnutie orgazmu a uvoľnenie semena do jednej minúty od začiatku stimulácie penisu.

Nie je pritom pravdou, že tento problém sa týka najmä mladých mužov na začiatku ich sexuálneho života. V skutočnosti až každý tretí muž vo vekovom rozhraní od 18 do 60 rokov uvádza, že má skúsenosť s predčasnou ejakuláciou.

A čo všetko môže stáť za týmto problémom? Rovnako ide o rôznorodé faktory. Príčinou môže byť nízka hladina dopamínu alebo serotonínu, precitlivenosť penisu, zápal prostaty, cukrovka, nadmerná činnosť štítnej žľazy, nedostatočnosť semenníkov, nadmerná konzumácia alkoholu a ďalšie.

6. Žena krváca pri prvom sexe z dôvodu pretrhnutia panenskej blany

Obrovským mýtom je aj tvrdenie, že prvá sexuálna aktivita ženy sa vždy spája s krvácaním v dôsledku pretrhnutia panenskej blany. Práve krvácanie pri prvom sexe bolo naprieč históriou významným ukazovateľom toho, že bola žena doposiaľ poctivou.

Avšak, v praxi to tak vždy nefunguje. Pokojne môže dôjsť k situácii, že panenská blana sa pretrhne aj skôr, než pri prvom sexe (napr. pri športe) a tiež môže dôjsť k situácii, že je dosť pružná a nepretrhne sa ani pri prvom sexuálnom akte a ani neskôr.

Obvykle majú panenskú blanu najpevnejšiu malé dievčatá, postupom veku sa stenčuje a neskôr z nej môžu zostať po obvode vstupu do vagíny len kúsky. Dokonca sa niektoré ženy rodia bez nej. Neplatí preto, že ak žena pri prvom sexe nekrvácala, nebola predtým pannou.

7. Masturbácia znižuje schopnosť vychutnať si sex s partnerom

No a nakoniec sa môžeme pozrieť ešte na jeden mýtus, ktorý sa týka masturbácie. Táto téma je často považovaná za tabu a veľa sa o tom nehovorí. A keď už áno, často sa môžeme stretnúť s názorom, že masturbácia nemá na vzťah dobrý vplyv, dokonca že môže schopnosť vychutnávať si sex s partnerom nejak narušovať.

V skutočnosti je ale často masturbácia pre vzťah práveže prospešná. Uspokojovanie seba samého môže pomôcť k tomu, že viac rozvinieme svoju sexuálnu fantáziu a hlavne je to spôsob, ako lepšie spoznať svoje telo a zistiť, čo naň platí a čo sa páči.

To následne môže viesť k tomu, že partneri lepšie naplnia sexuálne očakávania toho druhého, ak budú poznať svoje telo a budú vedieť o svojom tele viac povedať tomu druhému. Pre zaujímavosť môžeme spomenúť, že to, čo má na vzťah naopak preukázateľne negatívny vplyv, je v mnohých prípadoch hlavne sledovanie porna.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní