Priapizmus – o aký mužský problém ide a prečo vzniká?

Priapizmus – o aký mužský problém ide a prečo vzniká?

Erekcia u mužov predstavuje stoporenie, respektíve stvrdnutie penisu pri pohlavnom vzrušení. Je podmienkou k naplneniu sexuálnej potreby a potreby rozmnožovania. Nie je však ničím výnimočným, ak sa objaví problém s erekciou. Vysoké percento mužskej populácie sa aspoň párkrát za život stretne s nejakým prechodným problémom s erekciou, nemálo mužov však trápi aj dlhodobá erektilná dysfunkcia. 

Problémy s erekciou a poruchy erekcie môžu zahŕňať predčasnú erekciu, veľmi krátku erekciu, slabú erekciu, pri ktorej nedochádza k dostatočnému stoporeniu penisu, prípadne sa môže objaviť aj problém s bolestivou erekciou. Príčiny sú rôznorodé. Mnohé problémy súvisia so zvyšujúcim sa vekom, ďalšie so stresom a psychickými faktormi a v iných prípadoch môže ísť o príznak iného zdravotného problému. 

S erekciou súvisí aj takzvaný priapizmus. Ide o veľmi nepríjemný zdravotný problém, na rozvoji ktorého sa môžu podieľať rôznorodé faktory. Aké sú prejavy priapizmu a ako problém odstrániť? 

Čo je priapizmus?

Pojmom priapizmus označujeme pomerne zriedkavý stav, pri ktorom dochádza k dlhodobo pretrvávajúcej (aj niekoľko hodín), spontánne neustupujúcej a obvykle veľmi bolestivej erekcii. V tomto prípade nejde o prirodzenú erekciou, ale patologický jav. Pri priapizme nie je zväčšenie a stoporenie penisu vyvolané sexuálnym dráždením, stimuláciou a vzrušením, ale rôznorodými inými príčinami. 

Názov tejto poruchy je odvodený od antického boha Priapa. Priapos alebo Priapus bol bohom plodnosti, sexuálnej rozkoše, lovu a roľníctva a zobrazovaný bol so stoporeným a nadmerne rozmerným pohlavným údom, ktorý mu trčal spod odevu. 

Priapizmus môže postihnúť mužov prakticky v ktoromkoľvek veku, no najčastejšie sa vyskytuje v období dospievania, u mladých mužov a u zrelých mužov medzi 40. až 50. rokom života. V detstve a starobe ide o zriedkavejší jav. V praxi sa možno stretnúť s dvomi formami priapizmu, a to ischemickým a neischemickým priapizmom.

Typy priapizmu:

  • ischemický priapizmus – priapizmus s nízkym prietokom – charakteristická je minimálna rýchlosť krvného toku v kavernóznych telesách (nazývané aj toporivé telesá, zohrávajú úlohu pri erekcii), prípadne sa krvný tok úplne zastaví, tento typ predstavuje 95 % prípadov priapizmu, býva veľmi bolestivý, 
  • neischemický priapizmus – priapizmom s vysokým prietokom – do postihnutej oblasti je privádzané nadmerné množstvo arteriálnej krvi, vyskytuje sa vzácne, spravidla nebýva sprevádzaný bolesťou alebo je len málo bolestivý. 

Odporúčame: Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?

Ako sa priapizmus prejavuje?

Priapizmus je dobre rozpoznateľný zdravotný problém na základe niektorých charakteristických príznakov. Hlavným prejavom poruchy je zväčšenie a stoporenie penisu, ktoré nebolo spôsobené sexuálnou stimuláciou. Erekcia je dlhodobá, pretrváva niekoľko hodín a nemizne ani po prípadnom vyvrcholení. Spravidla býva sprevádzaná silnými bolesťami, hoci v niektorých prípadoch môžu byť bolesti len mierne. 

Pri priapizme sa môžu okrem erekcie vyskytnúť nasledujúce príznaky:

  • nerovnomerná tvrdosť penisu – spodná strana a žaluď sú mäkké, horná strana penisu je tvrdá (tým sa odlišuje priapizmus od prirodzenej erekcie, pri ktorej je penis celý tvrdý), 

  • zvýšená citlivosť penisu na dotyk,
  • teplejšia koža pohlavného údu, 
  • sfarbenie penisu dočervena alebo stmavnutie penisu,
  • bolesti hlavy,
  • zvýšený krvný tlak.

Aké sú príčiny priapizmu?

Priapizmus vo všeobecnosti vzniká z dôvodu problému s prekrvením pohlavného údu. Rozvoj priapizmu nastáva buď v dôsledku narušenia odtoku krvi z penisu, alebo kvôli zvýšenému prítoku krvi do penisu. K týmto stavom môže dochádzať z rôznorodých príčin. Avšak, až v 75 % prípadov sa vyskytuje takzvaný primárny idiopatický priapizmus, pri ktorom nie je známa žiadna presná príčina. 

Sekundárny priapizmus môže byť spôsobený mnohými rôznorodými faktormi a činiteľmi. Môže ísť o vedľajší účinok liekov, ktoré muž užíva, prípadne vedľajší účinok návykových látok. Taktiež sa za priapizmom môže ukrývať nejaké vrodené alebo získané ochorenie, rovnako môže ísť o následok úrazu. 

 Možné príčiny priapizmu:

  • podanie liekov alebo injekcií na liečbu impotencie (najmä pri nesprávnom podaní, napr. v nadmernom množstve),

  • iné lieky – kortikoidy, liečivá na vysoký krvný tlak alebo riedenie krvi, antidepresíva, psychofarmaká a ďalšie,
  • hematologické ochorenie – leukémia, kosáčiková anémia (takmer každý druhý muž s kosáčikovou anémiou sa počas života stretne s priapizmom), zvýšená zrážanlivosť krvi,
  • úraz miechy (pri ktorom sa poškodili nervy),
  • niektoré neurologické poruchy,
  • zápal prostaty (prostatitída),
  • infekcia močových ciest, močové kamene,
  • syfilitída,
  • podanie kokaínu, heroínu či iných drog.

Odporúčame: ​Rakovina semenníkov – v ktorom veku sú muži najohrozenejší a aké sú prognózy?

Diagnostika priapizmu

Problém s priapizmom, ktorý možno poľahky identifikovať podľa zjavných príznakov, neradno ignorovať. Priapizmus spravidla sám neustúpi a je nevyhnutné vyhľadať lekársku pomoc. V opačnom prípade hrozia vážne komplikácie.

Ak bolestivá erekcia pretrváva dlhšie ako 4 hodiny, môže postupne dochádzať k poškodeniu tkaniva penisu. Ak pretrváva ešte omnoho dlhšie, hrozia nezvratné škody a odumieranie buniek a tkaniva penisu v dôsledku nedostatku kyslíka. Hrozí doživotná impotencia, v najzávažnejších prípadoch amputácia a ohrozenie života.

Pri diagnostike lekár odoberá anamnézu a vyšetrí penis pohľadom a pohmatom. Kontroluje, či je tretie toporivé teleso na spodnej strane penisu prázdne. Podľa potreby odoberá krv z toporivých telies, prípadne vykoná aj ultrazvukové vyšetrenie ciev penisu. Niekedy sa vykonáva toxikologické vyšetrenie. 

Liečba priapizmu

Ak lekár diagnostikuje priapizmus, navrhne vhodný spôsob liečby, ktorý môže závisieť napríklad od závažnosti problému, vyvolávajúcej príčiny, ako aj typu priapizmu. Liečba môže byť konzervatívna alebo chirurgická. Konzervatívna liečba v prvom rade obvykle zahŕňa prvotné chladenie penisu pre zmiernenie ťažkostí. Následne sa pacientovi injekčne podávajú liečivá priamo do penisu. Podľa potreby sa injekčne odstraňuje z penisu nadbytočná krv. 

V prípade, že konzervatívne metódy liečby nepomáhajú, býva nevyhnutný chirurgický zákrok, ktorý môže spočívať v trvalom vytvorení spojenia medzi prívodnými a odvodnými cievami v danej oblasti. K tejto metóde sa obvykle pristupuje aj vtedy, keď sa problém s priapizmom vyskytol opätovne. Ak je známa príčina priapizmu, môžu sa pri liečbe využívať aj iné metódy. Napríklad podanie lokálneho anestetika do chrbticového kanála odstráni priapizmus vyvolaný poranením miechy. Pri priapizme v dôsledku krvných chorôb sa tiež uplatňuje výmena krvných buniek a plazmy. 

Priapizmus spravidla nie je možné liečiť doma. V prípade jeho výskytu nechlaďte penis v domácom prostredí, ani neskúšajte rôzne liečivá. Potrebná je skutočne pomoc lekára. Ak je liečba zahájená včas, nemusí prísť k žiadnemu závažnejšiemu poškodeniu tkaniva v penise. Ak je liečba zahájená neskoro, následkom môžu byť minimálne doživotné problémy s erekciou. 

Odporúčame: ​Daltonizmus – ako vzniká dedičná farbosleposť a ako sa prejavuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Kates Svelova 10.01.24 17:39

KS
karma
-1.00

Ahojte. Tiež máme skúsenosti s týmto nepríjemným stavom, ktorý postihol môjho partnera. V prípade môjho partnera to bol úplne neočakávaný stav, ktorý sa objavil bez akéhokoľvek zjavného dôvodu. Na začiatku sme tomu nevenovali veľkú pozornosť, mysliac si, že to je len dočasná nepríjemnosť. Avšak s pribúdajúcimi hodinami sa jeho stav nezlepšoval, a tak sme sa rozhodli zistiť niečo o tomto stave.
Nechceli sme už nič odkladať, tak sme sa rozhodli vyhľadať lekársku pomoc. V nemocnici boli lekári rýchli a profesionálni. Po vyšetrení a diskusii o jeho nedávnych zdravotných zmenách a liekoch, ktoré užíval, bola diagnostikovaná táto nezvyčajná forma priapizmu. Liečba bola okamžitá a zahŕňala kombináciu liekov na uvoľnenie svalov a zlepšenie krvného obehu, ako aj lekárske zákroky na zmiernenie stavu. Proces bol pre môjho partnera veľmi stresujúci a bolestivý, ale vďaka rýchlej a efektívnej lekárskej starostlivosti sa jeho stav postupne zlepšoval. Táto skúsenosť nás obidvoch naučila, aké dôležité je nezanedbávať žiadne nezvyčajné alebo trvalé zmeny. Taktiež chcem povzbudiť ostatných, aby neváhali vyhľadať lekársku pomoc pri akýchkoľvek neobvyklých problémoch.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní