Amblyopia alebo tupozrakosť – ktoré príznaky sledovať u dieťaťa?

Amblyopia alebo tupozrakosť – ktoré príznaky sledovať u dieťaťa?

Zrak môžeme označiť za najdôležitejší zmysel človeka. Prečo? Pretože ním prijímame až 90 % informácií o okolitom svete. Podstatnú časť našich spomienok tvorí práve to, čo sme kedysi videli. Žiaľ, nie každému funguje zrak stopercentne. Mnohých už od detského veku trápia rôzne očné chyby a zrakové poruchy, niektoré sa tiež vyvíjajú až v priebehu života. Spomenúť môžeme krátkozrakosť, ďalekozrakosť, astigmatizmus a mnoho iných diagnóz.  

V článku sa pozrieme na takzvanú amblyopiu, ktorej sa tiež hovorí tupozrakosť. Tento očný a zrakový problém obvykle nastupuje v detskom veku. Prečo vzniká a aké varovné signály u dieťaťa neignorovať? 

Čo je amblyopia?

Amblyopia či tupozrakosť predstavuje poruchu zraku, pri ktorej dochádza k zníženiu zrakovej ostrosti oka rôzneho stupňa. Vo väčšine prípadov postihuje jedno oko, len ojedinele môže tupozrakosť vzniknúť obojstranne. Tomuto očnému problému sa tiež ľudovo hovorí syndróm lenivého oka či lenivé oko (v angličtine lazy eye). Názov amblyopia je odvodený z gréckeho slova amblys (v preklade slabý) a slova ops (v preklade oko).

Amblyopia postihuje 1 až 5 % populácie, a to predovšetkým deti. Tupozrakosť sa najčastejšie rozvíja v detskom veku v období vývoja zraku. Oko jedinca sa vyvinulo anatomicky správne, no jeho funkčnosť nie je stopercentná. Za normálnych podmienok mozog prijíma obraz z každého oka a spája ich do jedného priestorového obrazu. V prípade, že je obraz z jedného oka slabší, neostrý či inak zmenený, mozog tento obraz, takpovediac, vyradí, aby nenarušil obraz z druhého oka. 

Tým mozog zabezpečuje, aby človek nevidel dvojmo. Ak však dôjde k utlmeniu obrazu postihnutého oka a jeho nepoužívaniu, zrakové funkcie sa postupne prestávajú vyvíjať a zhoršujú sa. Oko sa stáva tupozrakým a jedinec stráca schopnosť priestorového videnia v dôsledku narušenia spolupráce oboch očí. Jedinec teda nevidí v 3D, ale 2D. 

Odporúčame: ​Alergia na potraviny alebo potravinová intolerancia – tá istá diagnóza alebo odlišný problém?

Príčiny tupozrakosti

Za hlavnú príčinu amblyopie je považovaný abnormálny vývoj zrakovej dráhy, ktorý spôsobuje nedostatočná stimulácia zraku v období jeho vývoja. Vývoj zrakových schopností prebieha u dieťaťa až do 7. – 9. roku života. Prakticky hocičo, čo nejako rozmazáva videnie dieťaťa alebo deformuje pohľad daným okom, prípadne spôsobuje prekríženie či vybočenie očí, môže mať za následok tupozraké oko. 

Medzi najčastejšie príčiny amblyopie patrí:

  • strabizmus, teda škúlenie – pri tomto stave dochádza k strate koordinovaného pohybu oboch očí, jedno oko sa odchyľuje od smeru pozorovaného predmetu,

  • refrakčná anizometropia – nastáva, keď medzi očami existuje rozdiel v ostrosti videnia, čiže ľavé a pravé oko je postihnuté inou refrakčnou chybou, alebo tou istou chybou, no s rôznym stupňom postihnutia (napr. jedno oko je ďalekozraké a druhé krátkozraké alebo obe oči trpia astigmatizmom, no rôznym stupňom),
  • vrodená katarakta, teda vrodený sivý zákal – zhoršuje zrakovú ostrosť postihnutého oka,
  • nekorigovaná dioptrická chyba,
  • ptóza – pokles horného očného viečka,
  • krvácanie do vnútorného priestoru očnej gule,
  • úraz oka.

Ako sa prejavuje tupozraké oko?

Tupozrakosť nie je navonok ľahko spozorovateľná. Dlhý čas môže prebiehať bezpríznakovo. Mozog dieťaťa ignoruje obraz z postihnutého oka a akceptuje len dobrý obraz z druhého oka. Dieťa si neuvedomuje, že vidí zle a že jedno oko prakticky nepoužíva. Dlhodobé nepoužívanie jedného oka však postupne vedie k strate hĺbkového videnia a priestorovej orientácie. V tomto prípade už možno na dieťati pozorovať isté signály, ktoré môžu upozorňovať na tupozrakosť.

U dieťaťa neignorujte nasledujúce signály:

  • má horšiu priestorovú orientáciu – problém mu robí pohyb v priestore, 

  • zle odhaduje vzdialenosti či hĺbku predmetov,
  • je nemotorné – často zakopáva, vráža do vecí, padá,
  • často skláňa hlavu do strany,
  • prižmuruje oči, priviera jedno oko alebo si ho zakrýva,
  • brhlenie očí a s tým spojené začervenanie.

Odporúčame: Daltonizmus – ako vzniká dedičná farbosleposť a ako sa prejavuje?

Diagnostika tupozrakosti musí nastať čo najskôr

Aby bolo možné problém s tupozrakosťou u dieťaťa čo najlepšie vyriešiť, nevyhnutná je skorá diagnostika. Ak máte podozrenie, že dieťa dobre nevidí, prípadne škúli aj po dovŕšení prvého roka života, neváhajte konzultovať jeho zdravotný stav s lekárom. Okrem toho je nevyhnutné s dieťaťom chodiť na pravidelné preventívne prehliadky, pri ktorých sa spravidla vyšetruje aj zrak. Dieťa a rodič si nemusia všimnúť problém so zrakom, no práve preventívna prehliadka ho môže odhaliť. 

Pre diagnostiku amblyopie je nevyhnutné vyšetrenie oftalmológom, čiže očným lekárom. Lekár vyšetrí predný segment oka, zhodnotí priehľadnosť optických médií či stav terča zrakového nervu a sietnice. Testy sú zamerané aj na zhodnotenie centrálnej zrakovej ostrosti a ďalších parametrov. Ak je u dieťaťa potvrdená tupozrakosť, lekár navrhne najvhodnejšiu metódu liečby. 

Možnosti liečby amblyopie

Pri liečbe tupozrakosti sa využívajú rôzne metódy. Výber liečby závisí napríklad aj podľa toho, či za tupozrakým okom stojí škúlenie, refrakčná chyba oka alebo iná príčina. V každom prípade je však dôležité, aby sa liečba začala čo najskôr. Približne okolo 9. roka života sa totižto vývoj zrakového systému a jeho mozgového centra dokončuje a následne sú šance na jeho ovplyvnenie minimálne. 

Pri liečbe tupozrakosti sa uplatňujú predovšetkým:

  • okluzory – zdravé oko sa dočasne zakrýva, aby bolo k práci nútené tupozraké oko a posilnili sa tak jeho zrakové funkcie,
  • korekčné pomôcky dioptrické okuliare alebo kontaktné šošovky na riešenie refrakčných chýb oka,
  • pleoptické cvičenia – očné cviky na rozvoj zrakových funkcií postihnutého oka,
  • chirurgický zákrok – podľa potreby operácia očných svalov, odstránenie sivého zákalu, odstránenie inej očnej chyby.

Tupozrakosť v dospelosti je všeobecne považovaná za neodstrániteľný zdravotný problém a očné problémy za trvalé a doživotné. V súčasnosti sa však napríklad skúma možnosť liečby tupozrakosti virtuálnou realitou. Ukazuje sa, že prináša významné zmeny v zrakovej ostrosti a vnímaní trojrozmerného priestoru aj u starších pacientov. 

Odporúčame: ​Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní