Trápi vás bolesť či pálenie pri močení? Toto je 9 možných príčin!

Trápi vás bolesť či pálenie pri močení? Toto je 9 možných príčin!

Vedeli ste o tom, že obličky dospelého človeka vytvoria počas dňa až okolo 170 litrov primárneho moču? Nie, takéto obrovské množstvo moču rozhodne nevylučujeme. Po vytvorení primárneho moču totižto v našej vylučovacej sústave dochádza ešte k spätnému vstrebávaniu vody, čím vzniká definitívny moč, ktorého množstvo je cca 1 až 1,5 litra. 

Za normálnych okolností by sme pri vylučovaní moču nemali naraziť na žiadne problémy. Vylučovanie moču by malo byť plynulé, dostatočné, bez stôp krvi v moči, taktiež nebolestivé. Niekedy sa však bolesť pri močení, alebo aj pocity pálenia či rezania, predsa len objavia. Čo môže byť príčinou? Príčiny môžu byť rôznorodé a stanoviť by ich mal vždy lekár na základe vyšetrení. Pozrite sa spolu s nami na to, čo sa môže ukrývať za problematickým vylučovaním. 

Zápal močových ciest

Najčastejšou príčinou bolestivého močenia či pocitov pálenia a rezania pri vylučovaní moču sú zápalové ochorenia orgánov vylučovacej sústavy. Môže ísť o zápal obličiek, močového mechúra (cystitída) či močovej rúry (uretritída). Zápaly môžu byť neinfekčného pôvodu, no veľmi často sa objavujú hlavne bakteriálne a zriedkavo vírusové infekcie. 

Drvivá väčšina infekčných zápalových ochorení je spôsobená baktériami Escherichia coli. Zápaly vylučovacieho ústrojenstva môžu okrem pálenia a rezania pri močení sprevádzať aj nutkané pocity na časté močenie, bolesť v podbruší, zakalenie moču, únava, u detí tiež pomočovanie. 

Odporúčame: ​Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

Zápal pohlavných orgánov

Nielen zápal orgánov vylučovacej sústavy, ale aj zápal pohlavných orgánov môže spôsobiť bolesť či pálenie pri močení. U ženy sa rôzne gynekologické ťažkosti môžu prejaviť práve bolesťou pri močení. K takýmto zdravotným problémom patria napríklad zápaly pošvy či zápaly vonkajších rodidiel. Príkladom je vaginitída či vulvovaginitída, pri ktorých sa môže objaviť aj bolesť pri pohlavnom styku, výtoky či svrbenie. 

U mužov môže zase bolesť pri močení sprevádzať zápal semenníkov alebo nadsemenníkov. K ďalším prejavom patria opuch alebo zväčšenie mieška, krv v moči alebo ejakuláte, bolesť pri ejakulácii aj zvýšená telesná teplota. 

Močové kamene

Bolestivé močenie je taktiež jedným z typických príznakov obličkových kameňov, respektíve kameňov v močových cestách. Drobné močové kamienky obvykle človeku nespôsobujú žiadne ťažkosti, no tie väčšie môžu viesť k nepríjemným zdravotným problémom. Okrem bolestivého močenia sa objavujú prudké bolesti v bedrovej oblasti, bolesti vystreľujúce do slabín, zakalený moč, chorobné nutkanie na močenie, vylučovanie malého množstva moču, nevoľnosť, vracanie i horúčka. 

Pohlavne prenosná choroba

Taktiež ochorenia z kategórie pohlavne prenosné choroby môžu mať medzi klinickými príznakmi bolesť, pálenie či rezanie pri močení. Príkladom je kvapavka, ktorú spôsobuje baktéria Neisseria gonorrhoeae. U žien sa prejavuje aj hnisavým výtokom z pošvy, krvácaním mimo cyklu či bolesťou pri sexe. U mužov sa objavuje časté močenie a výtok z močovej rúry. 

Ďalším pohlavne prenosným ochorením sú chlamýdie, respektíve chlamýdiová infekcia. K príznakom patrí okrem problematického močenia aj svrbenie pošvy a výtok u žien či bolesť semenníkov a výtok z penisu u mužov. Do tretice môžeme spomenúť aj trichomoniázu. U žien je sprevádzaná nezvyčajným výtokom, bolestivým močením i svrbením, u mužov často prebieha asymptomaticky. 

Onkologické ochorenie

Žiaľ, niekedy za bolestivým vylučovaním moču môže stáť aj tak zákerné a závažné ochorenie, akým je rakovina. Nepríjemné pocity pri močení môžu byť u žien príznakom rakoviny krčka maternice, u mužov zase rakoviny prostaty. Aj rakovina močového mechúra sa môže prejavovať rezaním a bolesťou pri vylučovaní. Rôzne druhy nádorov sa však spravidla hlavne vo vyšších štádiách prejavujú viacerými zdravotnými ťažkosťami, preto je dôležité všímať si všetky zmeny v zdravotnom stave a v prípade podozrenia ich konzultovať s lekárom. 

Odporúčame: Rakovina semenníkov – v ktorom veku sú muži najohrozenejší a aké sú prognózy?

Problém s prostatou

U mužov možno príčiny bolestivého či pálivého vyprázdňovania hľadať aj v prostate. Medzi najčastejšie problémy s prostatou patria napríklad akútne infekcie prostaty, ale aj chronické zápaly neinfekčného pôvodu. Mnoho mužov trápi nezhubné zväčšenie prostaty. Prostatu tiež môžu postihnúť spomenuté nádorové ochorenia.

Na problém s prostatou obvykle upozorňuje viacero symptómov, a to okrem bolestivého močenia aj ťažkosti na začiatku močenia, pomalé a prerušované močenie, pocit naliehavého močenia či nutkanie na močenie počas noci. K veľmi závažným príznakom, ktoré neradno ignorovať, patrí viditeľná krv v moči, bolestivá ejakulácia či bolesti v dolnej časti chrbta a v oblasti panvy aj hornej časti stehien.

Nedostatočný pitný režim

Za nepríjemnými pocitmi pri močení nemusí vždy stáť len ochorenie. Niekedy sú príčiny pomerne banálne a ľahko odstrániteľné. Vedeli ste o tom, že aj miera nášho pitného režimu sa môže odzrkadliť práve na močení? Ak prijímame nedostatok tekutín a telo začne byť dehydrované, moč za zahustí a je koncentrovanejší. Pri jeho vylučovaní sa môže ľahko dostaviť pocit pálenia, rezania až mierne pobolievanie.

Ak je váš moč pri vylučovaní výrazne žltý a taktiež silnejšie zapácha, príčinou bude pravdepodobne zanedbaný pitný režim. Prirodzene silnejší však býva i prvý ranný moč. Na dostatočný pitný režim nikdy nezabúdajte. Tekutiny totiž okrem iného pomáhajú i v prevencii infekcií močových ciest či kameňov v močových cestách. 

Zúženie močovej trubice

Za bolestivým či sťaženým močením môže stáť aj zúženie močovej trubice, čiže posledného úseku vývodných močových ciest. Takéto zúženie môže mať mnohé rôznorodé príčiny. Niekedy ide o vrodený problém, čiže môže ísť o vrodenú vývojovú chybu. Taktiež môže ísť o následok úrazu alebo chirurgického zákroku (napr. po gynekologickej operácii). U mužov môže zúženie močovej trubice súvisieť so spomínaným zhubným či nezhubným zväčšením prostaty. 

Lieky, chemikálie a iné dráždivé látky

V niektorých prípadoch môže pálenie či bolesť pri močení spôsobovať pravidelné a dlhodobé dráždenie močového ústrojenstva, či už zvnútra, alebo zvonka. V prvom rade môžu byť takouto dráždiacou látkou liečivá, ktoré jedinec pravidelne užíva. Pálenie či bolesť pri močení môže byť napríklad vedľajším účinkom liekov zo skupiny cytostatík, čo sú lieky na ničenie nádorových buniek. Vedľajšie účinky vašich liekov môžete skontrolovať v príbalovom letáčiku, bez súhlasu lekára ich však nevysadzujte.

Okrem toho môže pálenie vyvolávať dráždenie sliznice močovej trubice zvonka, a to napríklad používaním nevhodných hygienických potrieb a kozmetických prípravkov, nosením nevhodnej spodnej bielizne z umelých materiálov či používaním parfumového alebo príliš hrubého toaletného papiera. 

Odporúčame: KVÍZ: Pohlavne prenosné choroby – viete o nich všetko dôležité?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní