Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

Ľanové semienka – ako ich užívať a ako z nich vyrobiť náhradu vajec či obklad na bolesť?

Ľan siaty, latinsky Linum usitatissimum, predstavuje prastarú kultúrnu rastlinu z čeľade ľanovité. Pestovaný bol údajne už v starom Egypte. Dnes sa pre svoje vlákno a olejnaté semená pestuje v rôznych kútoch sveta, u nás hlavne v podhorských oblastiach bohatých na zrážky. Ľan dorastá do výšky okolo 150 cm a charakteristický je svojimi modrastými kvetmi zoskupenými vo vrcholíkových súkvetiach. Plodom sú guľovité tobolky, v ktorých sa ukrývajú lesklé a ploské semená hnedej farby. 

Ľanové semená našli uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle, či už vo forme samotných semien, alebo v podobe kvalitného oleja, ktorý sa z nich lisuje. Semienka ľanu siateho sú pritom veľmi výživné a obsahujú mnoho cenných látok. Využiť sa dajú mnohými rôznorodými spôsobmi. Zistite o používaní ľanových semien viac v nasledujúcom článku.

Zloženie ľanových semienok

Ľanové semená toho vo svojom zložení ukrývajú naozaj veľa. Až okolo 40 % v zložení tvoria tuky, z toho väčšinu predstavujú zdravé tuky v podobe polynenasýtených a mononenasýtených mastných kyselín. Ľanové semená patria k najlepším zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín, v zložení však nájdeme aj omega-6 a omega-9 mastné kyseliny

Okrem tukov ľanové semienka obsahujú bielkoviny, a to takmer 20 g na stogramovú porciu. Taktiež obsahujú veľké množstvo vlákniny, ako aj viaceré vitamíny skupiny B, vrátane tiamínu, riboflavínu, niacínu či kyseliny listovej. Z vitamínov sa v ľanových semenách ukrýva aj vitamín E a vitamín C, z minerálov zase zinok, železo, draslík, vápnik, selén a veľké množstvo horčíka. Zo zložiek môžeme spomenúť aj takzvané lignany, ktoré majú antioxidačné a estrogénové účinky. 

Odporúčame: ​Včelí peľ – prečo ho pridať do jedálnička a ako na to?

Aké majú ľanové semienka účinky?

Ľanové semienka majú vďaka svojmu zloženiu rôznorodé blahodarné účinky. Keďže obsahujú nemalé množstvo vlákniny, pozitívne ovplyvňujú činnosť čriev a tráviaceho systému. Obsiahnuté zdravé tuky sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému, ako aj pre kožu a vlasy. Vďaka obsahu lignanov zase prispievajú k prevencii niektorých rakovinových ochorení. 

Ľanovým semenám sú pripisované nasledujúce účinky:

  • podporujú trávenie a pravidelné vyprázdňovanie,

  • pôsobia ako prírodné preháňadlo, zmierňujú problémy so zápchou,
  • zmierňujú podráždenie sliznice žalúdka, čriev a dvanástnika,
  • prečisťujú hrubé črevo,
  • pôsobia antisepticky,
  • znižujú vysoký cholesterol,
  • podporujú hormonálnu rovnováhu,
  • podporujú zdravie srdca a ciev,
  • pozitívne vplývajú na kvalitu kože,
  • zmierňujú problémy s ekzémami a akné,
  • vyživujú vlasy a nechty,
  • zlepšujú pamäť a koncentráciu,
  • podporujú imunitný systém.

Mleté ľanové semienka

Zaradiť do jedálnička ľanové semená nie je náročné. V malom množstve (ideálne 1 až 2 PL denne) ich možno pridať do rôznorodých pokrmov. To najdôležitejšie pri konzumácii ľanových semien je však hlavne to, že ich musíme pred užitím pomlieť. Ľanové semená majú odolnú šupku. Ak ich skonzumujeme bez pomletia, naše telo ich nedokáže spracovať tak, aby z nich získalo všetky živiny, a tým aj skvelé benefity.

Ľanové semená možno pomlieť v mažiari či mlynčeku na kávu alebo mak. Pomleté semená sa dajú následne pridať do jogurtu, tvarohu, raňajkovej kaše, smoothie nápoja, nátierky, šalátovej zálievky, polievky či domáceho pečiva, palaciniek aj muffinov. Ľanové semená je ideálne mlieť vždy podľa potreby. Ak ich chcete dlhšie uchovávať, odporúča sa ich skladovať v dobre uzatvárateľnej nádobe v chladničke, a to maximálne 6 mesiacov. 

Ľanový sliz ako náhrada vajec

Ľanovým semienkom možno v prípade potreby nahradiť v rôznych receptoch vajíčka, a to napríklad pri príprave fašírok či múčnikov. V kombinácii s vodou totižto vytvára výborné spojivo. Jednu polievkovú lyžicu ľanových semienok pomelieme, pridáme 2 až 3 PL vody a necháme napučať niekoľko hodín. Touto zmesou možno nahradiť jedno vajíčko. Náhrada vajec z ľanových semien sa osvedčí vo vegánskych receptoch, alebo keď sa v kuchyni náhodou minú vajíčka. 

Odporúčame: Kapsaicín – aké má účinky a v ktorých potravinách ho nájdeme?

Ľanové semienka ako prírodné preháňadlo

Ak mávate problémy s vyprázdňovaním, ideálne je mleté ľanové semená zaradiť do jedálnička ako prevenciu. Ak vás už zápcha dostihne, skúste nasledujúci recept. 1 PL pomletých semienok ráno zalejeme cca 0,5 l studenej vody a necháme počas dňa napučať. Následne večer nápoj vypijeme. Hmota z ľanových semienok zmäkčuje stolicu a pôsobí preháňavo. Táto prírodná pomoc proti zápche môže pomôcť uľaviť od ťažkostí aj v tehotenstve (cca od 34. týždňa tehotenstva). 

Obklad z ľanových semienok

Z ľanových semien možno vyrobiť aj obklad na boľavé časti tela. Ľanové semienka buď pomelieme, alebo ich celé vložíme do plátenného vrecúška. Zaviažeme a vrecúško na 10 minút vložíme do horúcej vody (nie vriacej). Vytlačíme prebytočnú vodu a ešte teplé priložíme na boľavú časť tela, napríklad koleno, brucho či kĺb na ruke. Ponecháme až do ochladnutia. Podľa potreby obklady opakujeme. Obklady prinesú úľavu pri pásovom opare, menštruačných bolestiach, zväčšení prostaty, opuchoch i kŕčoch. 

Ľanové semienka a nežiaduce účinky

Ľanové semienka môžu byť skvelým pomocníkom pre zdravie, no rozhodne to s nimi netreba preháňať. Odporúčaná denná dávka je 2 PL a toto množstvo by sa nemalo navyšovať. Okrem toho je nevyhnutné pri pravidelnej konzumácii ľanových semien piť aj dostatočné množstvo tekutín. 

Nadmerná konzumácia ľanových semien môže viesť k zvýšeniu počtu stolíc počas dňa, nevoľnosti, zvracaniu, hnačke, bolestiam brucha, nadúvaniu a dokonca i k zápche. Ak užívate nejaké lieky alebo výživové doplnky, ľanové semená konzumujte vždy v inom čase, aby sa neobmedzilo vstrebávanie daných liečiv. Ak trpíte cukrovkou alebo hormonálnymi problémami, konzultujte pravidelnú konzumáciu semien s lekárom. 

O užívaní ľanových semien v období tehotenstva sa rovnako poraďte s lekárom. Mnohí odborníci odporúčajú ľanové semienka v tehotenstve na boj so zápchou, ale taktiež na uľahčenie pôrodu, a to približne 3 až 5 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu. 

Odporúčame: ​Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní