Tekvicová sezóna je v plnom prúde – skúste tieto fantastické tekvicové gnocchi

Tekvicová sezóna je v plnom prúde – skúste tieto fantastické tekvicové gnocchi

K jeseni neodmysliteľne patrí nielen sezóna húb, jabĺk či šípok, ale aj tekvíc. Ktoré druhy tekvíc najčastejšie vo svojej kuchyni používate vy? Obľúbená je napríklad tekvica hokkaido, ktorá je charakteristická guľovitým tvarom, sýto oranžovou farbou a výraznou chuťou. Pripraviť z nej možno mnoho pochúťok, pričom jej veľkou výhodou je, že ju nie je potrebné šúpať. 

Často v obchodoch narážame aj na maslovú tekvicu s hruškovým tvarom, ktorá je skvelá na pečenie. Jej veľkou výhodou je zase fakt, že v jej vnútri sa ukrýva len málo semienok. K menej častým druhom tekvíc tiež patrí muškátová tekvica či špagetová tekvica, ktorej dužina sa po upečení rozpadá na akési slížiky. Práve preto sa často využíva ako náhrada špagiet, respektíve cestovín. 

Tekvice sú však hlavne zdravé, plné vitamínu C, betakaroténu a mnohých minerálnych látok. Preto sa z nich minimálne počas jesene oplatí pripravovať rôzne dobroty. Ak vás už nebavia tekvicové polievky a prívarky a zároveň ste fanúšikom talianskej kuchyne, skúste tekvicové gnocchi (ňoky). Ako na ich prípravu?

Skúste aj: ​Bataty naslano aj nasladko – tieto 2 verzie batatového chleba si zamiluje každý!

Ingrediencie na tekvicové gnocchi:

  • 900 g surovej tekvice hokkaido alebo maslovej tekvice, prípadne muškátovej (cca 700 g tekvice pri spracovaní na pyré)
  • 300 g špaldovej polohrubej múky
  • 1 vajce
  • soľ
  • olivový olej

Postup na tekvicové gnocchi:

  • Tekvicu ošúpeme (hokkaido šúpať netreba), nakrájame na väčšie kusy a poukladáme na plech s papierom na pečenie.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a dáme piecť do rúry na 30 minút pri teplote 200 °C.
  • Upečenú tekvicu dáme do mixéra a rozmixujeme na pyré. Necháme trochu vychladnúť.
  • Následne do tekvicového pyré prisypeme preosiatu špaldovú múku (polovicu uvedeného množstva).
  • Pridáme vajce, soľ a zvyšné množstvo múky. 
  • Vypracujeme cesto, ktoré má byť vláčne, nie hutné.
  • Následne spracované cesto rozdelíme na 5 až 6 častí. Z každej časti vyvaľkáme šúľček, z ktorého odkrajujeme menšie kúsky (veľké tak na jedno sústo).
  • Z odkrojených kúskov následne tvarujeme gnocchi. Tvar je na vás, môžu byť oválne, hranaté, prípadne na nich môžete vidličkou spraviť zárezy.  
  • Hotové gnocchi varíme vo vriacej vode, osolenej a s trochou olivového oleja.
  • Varíme vždy cca 4 až 5 minút. Uvarené gnocchi vyberieme a podávame s obľúbenou omáčkou, prípadne ako prílohu. 

TIP na omáčku z paradajok

A s čím tekvicové gnocchi podávať? To už je len na vás, záleží na vašej chuti, preferenciách, prípadne tom, čo nájdete v chladničke. Voliť môžete napríklad syrovú alebo hubovú omáčku, pokojne tiež bryndzu. My odporúčame vyskúšať túto jednoduchú omáčku z paradajok.

Ingrediencie:

  • 5 veľkých paradajok
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 až 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL trstinového cukru
  • soľ a mleté čierne korenie
  • sušená bazalka
  • hrsť nastrúhaného parmezánu

Postup: Ako prvé si paradajky zhora narežeme do kríža a na jednu minútu ich ponoríme do vriacej vody. Vďaka tomu z paradajok ľahšie odstránime šupku. Ošúpané paradajky následne pokrájame na kocky. V hrnci alebo na väčšej panvici rozohrejeme olej a pridáme nadrobno nasekanú cibuľku. Osmažíme a pridáme aj prelisované strúčiky cesnaku. Po krátkom restovaní pridáme nakrájané paradajky.

Znížime plameň a dusíme približne 15 minút. Následne pridáme pretlak, cukor, soľ, korenie a bazalku. Podlejeme trochou vody, v ktorej sa nám varili gnocchi, chvíľku povaríme a odstavíme. Následne do omáčky nasypeme trochu parmezánu a premiešame. Taktiež pridáme gnocchi a celé premiešame, aby sa obalili. Podávať môžeme posypané parmezánom a s čerstvou bazalkou. Dobrú chuť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní