Ako uvoľniť upchatý nos? Pomôžu spreje, cviky i prírodné metódy

Ako uvoľniť upchatý nos? Pomôžu spreje, cviky i prírodné metódy

Upchatý nos obvykle neradíme medzi závažné zdravotné problémy. No pocit, že sa nemôžeme skrz nos voľne nadýchnuť, je poriadne nepríjemný a chceme sa ho čo najskôr zbaviť. Upchatý nos je typickým prejavom nádchy. Pri nádche spravidla dochádza k opuchu nosovej sliznice a zvýšenej tvorbe a vylučovaniu hlienov, čo vedie k zhoršeniu schopnosti dýchať cez nosovú dutinu. 

Nádcha je typickým sprievodným príznakom vírusových a bakteriálnych respiračných ochorení, no nejde len o infekčné ochorenie. Nádcha môže byť aj alergická, prípadne mnohí dlhodobo bojujú s chronickou nealergickou nádchou neinfekčného pôvodu, ktorú môžu vyvolávať rôznorodé faktory (hormóny, zmeny teploty, lieky, dráždivé látky). 

Ako sa nepríjemného pocitu plného nosa zbaviť? Prinášame prehľad rôznorodých metód na uvoľnenie upchatého nosa, a to s použitím liečiv z lekárne, ale aj pomocou cvičení či prírodných pomocníkov. 

Dekongestíva vo forme spreja

Pri problémoch s upchatým nosom sa najčastejšie používajú takzvané dekongestíva. Dostupné sú v lekárňach aj bez predpisu od lekára, a to v rôznych formách. Pri upchatom nose ľudia často siahajú hlavne po dekongestívach vo forme sprejov (ako sú napr. spreje značiek Olynth, Muconasal, Nasivin a ďalšie). Majú takzvaný vazokonstrikčný účinok, čo znamená, že spôsobujú stiahnutie krvných ciev v nose, následne znižujú opuch, čím pomáhajú otvoriť dýchacie cesty. 

Nosové spreje patriace medzi dekongestíva bývajú veľmi účinné a zvyčajne prinášajú rýchlu úľavu od nádchy pri prechladnutí, chrípke či alergických reakciách. Avšak, určené sú len na krátkodobé používanie. Väčšinu z nich je vhodné používať maximálne 5 až 10 dní. Sú totižto návykové a ich dlhodobé alebo nadmerné užívanie sa môže spájať s viacerými problémami, ako napríklad podráždením výstelky nosa, prípadne môžu problém s upchatým nosom ešte zhoršiť. 

Odporúčame: Čo môže spôsobovať sucho v ústach? Tu je 9 možných príčin xerostómie

Kortikosteroidné nosové spreje

Na uvoľnenie upchatej nosovej dutiny sa bežne používajú aj steroidné nosové spreje, ktoré fungujú na inom princípe, ako predchádzajúce dekongestíva. Nosové kortikosteroidové spreje majú protizápalový účinok. Znižujú zápal nosovej sliznice a následne i ďalšie ťažkosti, ako výtok či svrbenie v nose. Ich účinok nebýva okamžitý, ale dostavujte sa pri pravidelnom používaní. Spravidla nepomáhajú veľmi uvoľniť nos pri jednorazovom podaní v prípade núdze. 

Tento druh nosových sprejov sa uplatňuje najmä pri dlhodobej liečbe sennej nádchy, sinusitídy (zápal prínosových dutín), astmy, nosových polypov, nealergickej rinitídy a niektorých ďalších zdravotných problémov. Steroidné nosové spreje sú na rozdiel od dekongestív vhodné aj na dlhodobejšie používanie. Niektoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu, iná pacientovi predpisuje lekár na základe vyšetrenia. 

Nosové roztoky s morskou či minerálnou vodou alebo éterickými olejmi

Do boja s upchatým nosom môžete vyraziť aj s akousi treťou kategóriou nosových sprejov. Ide nosové spreje (alebo aj kvapky do nosa), ktoré obsahujú morskú alebo minerálnu vodu, prípadne v nich nájdeme éterické silice. Tieto prípravky možno nájsť v lekárni bez predpisu, dokonca niektoré z nich aj v drogériách. Takzvané hypertonické roztoky morskej vody napomáhajú odoberať nadbytočnú vodu z opuchnutej sliznice nosa, čím pomáhajú nos uvoľniť.

Nosové spreje s minerálnou či morskou vodou sú spravidla vhodné aj na dlhodobé používanie a s ich používaním sa nespájajú zväčša žiadne vedľajšie účinky. Ich nevýhodou je, že pri uvoľňovaní nosa nie sú až tak účinné ako spomínané dekongestíva. Pri dlhodobých problémoch s nosovou dutinou, kedy nie je možné používať dekongestíva (keďže sú určené len na krátkodobé použitie), však môžu byť spreje s morskou vodou či éterickými silicami nápomocné. 

Trik na uvoľnenie nosa bez sprejov

Ak nemáte spreje poruke, alebo ich nechcete používať, vyskúšať môžete niekoľko ďalších metód na uvoľnenie upchatého nosa. Skúsiť sa oplatí nasledujúci trik:

  1. Ako prvé si zatlačte špičkou jazyka na podnebie na asi jednu sekundu a následne jazyk uvoľnite. 
  2. Počas toho, ako si jazykom na krátku chvíľu tlačíte na podnebie, zároveň stlačte na sekundu aj body z vnútornej strany oboch očí, a to ukazovákom a prostredníkom jednej ruky. 
  3. Oba kroky, teda tlačenie jazyka na podnebie a tlačenie bodov ukazovákom a prostredníkom z vnútornej strany očí, opakujte za sebou aspoň 30 sekúnd.
  4. Následne sa hlboko nadýchnite a hlavu zakloňte dozadu smerom k zátylku.
  5. Zároveň si nosné dierky z každej strany chyťte palcami a ukazovákmi. 
  6. Zadržte dych a vydržte, kým môžete. Nos by sa mal po cvičení uvoľniť. 

Odporúčame: ​Trápi vás podráždený žalúdok? Tu je 9 tipov, ako zmierniť bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti

Cvičenie so zadržiavaním dychu na uvoľnenie nosa

Na uvoľnenie nosa bez použitia sprejov z lekárne môže vyskúšať aj druhé cvičenie. Ide o cvik so zadržiavaním dychu v sede. Pozor, nie je úplne vhodný pre tehotné ženy a osoby s vysokým krvným tlakom. 

  1. Pohodlne sa usaďte, pokojne napríklad aj do tureckého sedu.
  2. Zľahka sa nadýchnite a vydýchnite nosom. Ak to vôbec nie je možné, spravte ľahký nádych a výdych ústami. 
  3. Následne si chyťte nos a zadržte dych. Počas toho, ako zadržiavate dych, tak sa zľahka kolíšte z pravej strany na ľavú a naopak.
  4. Po chvíli začnete pociťovať nedostatok kyslíka, no pokračujte v zadržiavaní dychu, až kým nebude pocit nedostatku kyslíka silnejší.
  5. Potom nos uvoľnite a urobte pozvoľný nádych aj výdych nosom. 
  6. Chvíľu podľa možností dýchajte nosom a opakujte 5 až 6-krát, kým sa nos úplne neuvoľní. 

Ďalšie tipy na uvoľnenie upchatého nosa prírodnou cestou:

  • Eukalyptový esenciálny olej – priamo ho inhalujte (z fľaštičky alebo pri naparovaní), pridajte ho do difuzéra alebo aroma lampy, prípadne ho nakvapkajte do teplého kúpeľa.
  • Chren a med – chren nastrúhajte, zmiešajte so šťavou z citróna a medom a užívajte počas nádchy trikrát denne.
  • Šalvia lekárska – pri upchatom nose si z nej pripravte čaj a popíjajte ho dva až tri razy denne. Má silný antibakteriálny účinok. Odvarom zo šalvie si prípadne môžete i vytierať nos.
  • Rumanček – má silné protizápalové účinky. Popíjajte odvar z rumančeka, prípadne odvar použite na naparovanie. 
  • Slaná voda – je výborná na naparovanie na uvoľnenie upchatého nosa. Pridať môžete esenciálny olej, napríklad spomínaný eukalyptový, ale aj mätový, levanduľový. 
  • Infralampa – výborne prehreje nosové dutiny pri nádche a má aj protiinfekčný účinok. Nahrievajte si danú oblasť asi 5 až 7 minút 1 až 2 razy denne, od zdroja svetla udržiavajte vzdialenosť cca 20 cm. Nezabudnite mať zavreté oči. 
  • Horúci obklad – priložte si ho na čelo a ponechajte, kým sa nosné dierky neuvoľnia. 

Odporúčame: Najčastejšie polopravdy a mýty o chudnutí – čo platí a čo nie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní