Multivitamíny: Naozaj fungujú? Pravda vás možno prekvapí!

Multivitamíny: Naozaj fungujú? Pravda vás možno prekvapí!
  • 15.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Multivitamíny a multiminerály sú najbežnejšie používané doplnky stravy na svete. Ich popularita v posledných desaťročiach rapídne vzrástla, pričom mnohí ľudia veria, že práve multivitamíny zlepšujú zdravie, kompenzujú zlé stravovacie návyky a dokonca znižujú riziko vzniku chronických ochorení.

Multivitamíny sú doplnky, ktoré obsahujú veľa rôznych vitamínov a minerálov. Sú dostupné v mnohých formách, vrátane tabliet, kapsúl, žuvacích či želé cukríkov alebo práškov a tekutín. Väčšina multivitamínov by sa mala užívať raz alebo dvakrát denne.

Nezabudnite si prečítať štítok a dodržiavať odporúčané dávkovanie. Multivitamíny sú dostupné v lekárňach, v obchodoch, ako aj na rôznych e-shopoch..

Čo je obsahom multivitamínov?

Ľudské telo potrebuje vitamíny a minerály na reprodukciu, rast, ako aj reguláciu telesných procesov. Mnohé vitamíny a minerály produkujú enzýmy a hormóny, posilňujú vašu imunitu a udržiavajú správne fungovanie nervov a orgánov. Multivitamíny môžu ponúkať mnohé z týchto vitamínov a minerálov, avšak v rôznych množstvách.

Multivitamíny môžu taktiež obsahovať aj ďalšie zložky, ako napríklad:

Odporúčame: Vitamíny: Gumené, želé či vo forme cukríkov - sú vhodné pre každého?

Multivitamíny a srdcové choroby

Ochorenia srdca sú jednou z hlavných príčin úmrtí na celom svete. Zatiaľ čo niektorí veria, že užívanie multivitamínov môže pomôcť predchádzať srdcovým ochoreniam, zdá sa, že výskum to nepresvedčivo podporuje. Niektoré štúdie naznačujú, že multivitamíny súvisia so zníženým rizikom srdcového infarktu a smrti, zatiaľ čo iné nevykazujú žiadne účinky.

Jedna z najnovších štúdií však odhalila, že u žien, ale nie u mužov, bolo užívanie multivitamínov dlhšie ako 3 roky spojené s nižším rizikom úmrtia na srdcové choroby.

Multivitamíny a rakovina

Dôkazy týkajúce sa užívania multivitamínov a rizika rakoviny sú tiež zmiešané. Niektoré štúdie naznačujú, že nemá žiadny vplyv na riziko rakoviny, zatiaľ čo iné spájajú užívanie multivitamínov so zvýšeným rizikom rakoviny.

Dve pozorovacie štúdie, jedna zahŕňala iba ženy a druhá zahŕňala mužov aj ženy, spájali dlhodobé užívanie multivitamínov so zníženým rizikom rakoviny hrubého čreva. Dlhodobé každodenné užívanie multivitamínov znížilo riziko rakoviny u mužov s rakovinou v anamnéze, ako aj u mužov bez tejto choroby.

Niektoré štúdie teda spájajú užívanie multivitamínov so zníženým rizikom rakoviny, zatiaľ čo iné nenachádzajú žiadny prínos.

Neprehliadnite: Vitamíny a mýty, ktoré sa s nimi spájajú – ktorým z nich ste verili?

Má užívanie multivitamínov aj iné zdravotné benefity?

Multivitamíny boli skúmané na niekoľko ďalších účelov, vrátane podpory funkcie mozgu a zdravia očí.

  • Funkcia mozgu – niekoľko malých štúdií skúmajúcich špecifické populácie zistilo, že multivitamíny môžu zlepšiť pamäť u starších dospelých. Multivitamíny môžu tiež ovplyvniť vašu náladu. Výskum odhalil nielen spojitosť medzi zlou náladou a nedostatkom živín, ale aj medzi výživovými doplnkami a zníženými príznakmi úzkosti a depresie. Iné štúdie však neodhalili žiadne zmeny nálady.
  • Zdravie očí – vekom podmienená degenerácia makuly je jednou z hlavných príčin slepoty na celom svete. Jedna štúdia zistila, že užívanie antioxidačných vitamínov a minerálov môže spomaliť jeho progresiu. Okrem toho niektoré dôkazy naznačujú, že multivitamíny môžu znížiť riziko vzniku šedého zákalu ako ďalšej rozšírenej očnej choroby.

Multivitamíny môžu pomôcť zlepšiť vašu pamäť a náladu. A čo viac, antioxidačné vitamíny a minerály môžu pomôcť spomaliť progresiu určitých chorôb, ktoré spôsobujú slepotu.

Odporúčame aj: Trápi vás podráždený žalúdok? Tu je 9 tipov, ako zmierniť bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní