Trápi vás podráždený žalúdok? Tu je 9 tipov, ako zmierniť bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti

Trápi vás podráždený žalúdok? Tu je 9 tipov, ako zmierniť bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti

Tráviace ťažkosti z času na čas potrápia väčšinu z nás. Sem-tam je problémom boľavé brucho, inokedy má človek problém s vyprázdňovaním a niekedy sa zase nevyhne nepríjemnej hnačke. Mnohí veľmi dobre vedia, čo je pálenie záhy, ďalší zase bojujú s nadúvaním a plynatosťou. Nuž, tráviace ťažkosti patria k najčastejším zdravotným komplikáciám a ich výskyt v mnohých prípadoch súvisí so životným štýlom, predovšetkým však so spôsobom stravovania. Prejedanie sa či nezdravá strava bývajú častou príčinou ťažkostí s trávením. 

Čo robiť, ak sa nejaké ťažkosti s trávením dostavia? V mnohých prípadoch pomáha úprava stravy i voľnopredajné prípravky z lekárne. V článku prinášame 9 tipov, ako zmierniť problémy s podráždeným žalúdkom. 

Aké sú príčiny podráždeného žalúdka?

Koho občas nepotrápi podráždený žalúdok? Žalúdočné problémy bývajú veľmi často sprevádzané bolesťou až silnými žalúdočnými kŕčmi. Niekedy sú bolesti miernejšie, no objavuje sa nevoľnosť a pocity na vracanie, prípadne aj s tým spojené nechutenstvo. U niektorých môže problém so žalúdkom ísť ruka v ruke s nadmerným grganím či pálením záhy. A čo môže spôsobiť podráždenie žalúdka?

Medzi najčastejšie príčiny pokazeného žalúdka patrí:

  • nezdravá strava (mastné a ťažké jedlá, polotovary),

  • pikantné alebo veľmi korenené pokrmy,
  • otrava jedlom,
  • prejedanie sa,
  • alkohol,
  • zápal žalúdka (infekčný, neinfekčný),
  • vírusy, parazity, baktérie (napr. Helicobacter pylori),
  • niektoré lieky,
  • žalúdočné vredy,
  • alergia na potravinu, potravinové intolerancie,
  • stres, nervozita, psychické problémy.

Odporúčame: Šípky – 10 geniálnych receptov, ktoré musíte túto jeseň vyskúšať!

1. Zázvor

Jedným z najlepších prírodných pomocníkov na podráždený žalúdok je ďumbier lekársky, známy ako zázvor. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje žalúdočné pohyby a pôsobí proti kŕčom hladkého svalstva v tráviacom ústrojenstve. Ak vás trápi žalúdok, uvarte si zázvorový čaj. Pol litra vody dáme variť v hrnci a pridáme 1 PL nastrúhaného zázvoru. Povaríme pár minút a následne necháme ešte ďalších 5 až 10 minút lúhovať. Scedíme a podávame. 

2. Banány

Ak vás nabudúce bude trápiť žalúdok, nechajte ho v prvom rade odpočinúť a následne mu doprajte banán, trebárs i pomáganý s nejakými sušienkami. Toto sladké ovocie sa dobre trávi, telu dodáva energiu a obsahuje mnoho dôležitých živín a látok, ktoré môžu byť nápomocné i pri bolestiach brucha. Balastné látky napomáhajú zmierňovať nadúvanie. Banán je tiež skvelý pri problémoch s hnačkami. 

3. Ryža

Spomedzi potravín môže byť skvelým pomocníkom pri problémoch s pokazeným žalúdkom aj ryža. Táto obilnina je dobrou voľbou pri rekonvalescencii po vracaní alebo hnačkách. Ak vás trápia bolesti žalúdka, pripravte si ryžový odvar. Polovicu šálky ryže varte v šiestich šálkach vody asi 15 minút. Následne sceďte, odvar ochuťte medom a ešte teplý pomaly popíjajte. 

4. Mäta

Pri problémoch so žalúdkom, ako aj tráviacou sústavou vo všeobecnosti, sú jedným z najlepších pomocníkov rôznorodé bylinky. Tradičná medicína v prvom rade odporúča mätu piepornú. Obsiahnutý mentol má množstvo blahodarných účinkov na ľudské zdravie. Okrem iného napomáha i zmierňovať kŕče v brušnej oblasti. Pripravte si z mäty čaj, a to z 1 ČL sušenej mäty alebo pár čerstvých mätových lístkov. Listy stačí zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať 15 minút. Mätový čaj podporuje trávenie, zmierňuje podráždenie žalúdka i plynatosť.

5. Harmanček

Vyskúšať môžete aj harmanček, respektíve rumanček kamilkový. Táto tradičná liečivá bylinka má priaznivý vplyv na priebeh tráviacich procesov. Blahodarne ovplyvňuje činnosť žalúdka aj čriev. Harmančekový čaj zmierňuje podráždenie žalúdka, eliminuje nadúvanie a podporuje pohyby čriev. Pripraviť si ho môžete z 1 ČL sušených kamiliek na 250 ml vriacej vody. Necháme lúhovať 15 minút a počas dňa popíjame niekoľko šálok. 

Odporúčame: ​Sója – prečo a ako ju zaradiť do jedálnička? Kedy sa jej vyhýbať?

6. Fenikel

Výborný je i fenikel. Jeho semená pozitívne vplývajú na tráviace ústrojenstvo, posilňujú žalúdočnú aj črevnú činnosť. Povzbudzujú tvorbu žlče, prekrvujú a upokojujú nervózny žalúdok. Uvoľňujú hladké svalstvo a prinášajú úľavu pri bolestiach a kŕčoch v brušnej oblasti. Pripraviť si z nich môžete čaj. Lyžicu celých alebo drvených semien nasypte do 250 ml vriacej vody a povarte 2 až 3 minúty. Nechajte pár minút lúhovať, sceďte a popíjajte. Feniklový čaj je vhodný aj pri detských kolikách. 

7. Škorica

Prvou pomocou pri pokazenom žalúdku môžu byť aj rôzne koreniny, vrátane škorice. Látky, ktoré sú v škorici obsiahnuté, majú pozitívny vplyv na trávenie. Zmierňujú poškodenie tráviaceho traktu, kŕče v žalúdku, grganie aj plynatosť. Pri akútnych ťažkostiach popíjajte škoricový čaj. Tyčinku škorice povarte v 250 ml vody asi 15 minút. Nechajte mierne ochladnúť, škoricu vyberte a popíjajte. 

8. Klinčeky

Aj klinčeky môžu byť v tomto smere prospešné. Majú analgetické a protizápalové vlastnosti. Napomáhajú znižovať tvorbu plynu a podporujú sekréciu žalúdočných štiav. Pomôcť môžu zmierniť pocity tlaku v žalúdku a nepríjemné žalúdočné kŕče. Keď vás trápi podráždený žalúdok, zmiešajte kávovú lyžičku drvených klinčekov s 1 PL medu a užite pred spaním. 

9. Aloe vera

Ako posledné spomenieme ešte Aloe vera. Možno si tento sukulent pestujete doma aj vy. Čistá šťava z Aloe vera, ktorú nájdete v lekárni i na internete, má priaznivý vplyv na telo v mnohých smeroch. Okrem iného tiež podporuje trávenie. Jej pravidelné pitie sa odporúča v prípade, ak máte problém so zápchami či pálením záhy. Ak vás trápi podráždený žalúdok, rozmiešajte lyžičku Aloe vera gélu v teplej vode a vypite. 

Pozor! Vyššie spomínané tipy na podráždený žalúdok môžu byť užitočné v prípade občasných ťažkostí so žalúdkom, ktoré sú spôsobené napríklad nevhodnou stravou či nadmernou konzumáciou jedla. V prípade opakovaných tráviacich ťažkostí neváhajte konzultovať zdravotný stav s lekárom. Bolesť žalúdka a ďalšie ťažkosti totižto môžu byť i príznakom vyššie spomínaných ochorení (zápal, intolerancia, vredy), ktoré je nevyhnutné správne liečiť.

Odporúčame: ​Bulímia – aké sú hlavné príznaky tejto poruchy príjmu potravy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní