Polyp v nose môže viesť k viacerým ťažkostiam. Prečo vzniká?

Polyp v nose môže viesť k viacerým ťažkostiam. Prečo vzniká?

K najčastejším ochoreniam nosa a nosovej dutiny patrí nádcha, odborne rinitída. Ide o zápal nosovej sliznice spojený s vylučovaním hlienu. Okrem toho sa u niekoho tiež môže objaviť problém zvaný sinusitída, čo je zápal prínosných dutín. 

Rozvoj týchto ochorení je podnietený viacerými faktormi, pôvodcom sú však vo väčšine prípadov vírusy. V súvislosti so sliznicou nosa sa však vyskytuje i ďalší zdravotný problém, a to takzvané polypy. Aké sú príčiny nosových polypov? Ako prebieha liečba nosových polypov? Ako prebieha diagnostika polypov?

Čo je polyp?

Polypy sú benígne, čiže nezhubné výrastky na sliznici, ktoré vznikajú abnormálnym rastom buniek. Môžu mať rozličnú veľkosť i tvar. Polyp môže byť so sliznicou spojený tenšou stopkou, pričom tento typ nazývame stopkatý polyp. Niektoré polypy však môžu k sliznici tiež priliehať celou plochou, vtedy hovoríme o prisadlých polypoch alebo polypoch na širokej báze. 

Polypy môžu vznikať na slizniciach na rôznych častiach tela. Najčastejším miestom ich výskytu je tráviaci trakt, alebo konkrétne hrubé črevo. U žien sa často objavujú polypy v maternici alebo na krčku maternice. Okrem toho sa tiež vyskytujú napríklad v ušiach, nose, žalúdku, močovom mechúre alebo na hlasivkách. Prítomnosť polypov nemusí hneď predstavovať vážny zdravotný problém. 

Mnohé sa neprejavujú až do neskorších štádií, často sa rozvoj ťažkostí spája až s ich väčšou veľkosťou. Niektoré polypy však radíme medzi takzvané prekancerózy, čo je stav predchádzajúci rakovine. Najmä niektoré typy črevných polypov sa spájajú s vyšším rizikom rozvoja rakoviny hrubého čreva, preto ich neradno podceňovať.

Odporúčame: Ako používať ušné sviečky? Zistite, pri ktorých neduhoch pomôžu!

prejavy nosových polypov

Zdroj: Shutterstock®

Popis nosových polypov

Nazálne, resp. nosové polypy predstavujú výrastky umiestnené na sliznici vo vnútornej časti nosa, konkrétne na sliznici nosových alebo prínosových dutín, tiež na sliznici nosovej priehradky. Sú zvyčajne mäkké, hladké, lesklé s ružovkastou alebo sivou farbou a hruškovitým tvarom.

Ako také nebývajú zvyčajne bolestivé. Nazálne polypy tiež nemajú obvykle potenciál stať sa malígnymi, čiže zhubnými. Bežne do rakoviny neprerastajú. Môžu však vyvolávať viaceré zdravotné ťažkosti, ktoré neraz závisia hlavne od veľkosti či počtu výrastkov.

Polypy v nose – aké sú príznaky nosového polypu?

Malé polypy sa nemusia vôbec prejavovať, často zostávajú dlhšiu dobu bez povšimnutia. Väčšie polypy však môžu postupne upchávať dutiny nosa, čo sa prejaví rôznorodými príznakmi. K najčastejším prejavom nosových polypov patrí:

  • zhoršená priechodnosť nosa – sťažené dýchanie, neustále pocity plného nosa, potreba dýchať ústami,
  • zhoršenie alebo strata čuchu,
  • problém s vyprázdňovaním nosa (smrkaním),
  • hromadenie sekrétu v nosovej a prínosných dutinách, výtok z nosa,
  • pocity tupého tlaku medzi alebo za očami,
  • bolesť hlavy,
  • krvácanie z nosa,
  • svrbenie v nose,
  • časté kýchanie alebo chrápanie,
  • vyčnievanie výrastku z nosnej dierky (ojedinele pri veľkých výrastkoch).

Príčiny vzniku nosových polypov

Presné príčiny vzniku nosových polypov nie sú ani dnes úplne známe. Známych je však viacero rizikových faktorov, pri ktorých sa predpokladá určitý vplyv na rozvoj tohto zdravotného problému.

Na vznik polypov, ktoré sa môžu vyskytnúť len v jednej nosnej dierke, ale aj oboch zároveň, sú spravidla náchylnejšie osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, a to napríklad astmatici alebo tiež jedinci s opakujúcou sa alergickou nádchou.

Polypy sa môžu vyskytnúť v každom veku, v o niečo vyššej miere však postihujú mužov. Vo všeobecnosti môžu riziko vzniku nazálnych polypov zvyšovať nasledujúce faktory:

  • časté infekcie a zápaly nosovej sliznice a sliznice prínosových dutín,
  • vrodené chyby sliznice dýchacích ciest,
  • chronické dráždenie nosovej sliznice,
  • cystická fibróza,
  • precitlivenosť na niektoré lieky (napr. aspirín),
  • chronické cudzie telesá v nose,
  • zápaly čeľustnej dutiny,
  • genetická predispozícia.

Možné komplikácie a dôsledky neliečených nosových polypov

Hoci nosové polypy nebývajú zhubné a ani človeku nemusia spôsobovať zdravotné ťažkosti, nie je vhodné ich podceňovať. Riziko môžu predstavovať z dlhodobého hľadiska. Najmä v prípade ich zväčšenia môže dôjsť k rozvoju viacerých komplikácií.

Dlhodobé upchatie nosa a prínosových dutín sa spája s výskytom alebo zhoršením ochorení dolných dýchacích ciest. Veľké polypy sťažujúce dýchanie nosom môžu negatívne ovplyvňovať kvalitu spánku, taktiež môžu spôsobovať dlhodobý tlak na čuchovú oblasť a degenerovať citlivé zakončenia čuchového nervu. 

Pridružiť sa môžu rôzne akútne zápaly prínosových dutín s horším priebehom, tiež chronické bolesti hlavy či očné infekcie. Vo veľmi vážnych prípadoch môžu polypy spôsobiť roztlačenie nosových kostí a natrvalo deformovať tvár. 

Odporúčame: Čo je magnetická rezonancia? Kedy je toto vyšetrenie potrebné?

liečba nosových polypov

Zdroj: Shutterstock®

Aká je diagnostika nosových polypov?

Pri podozrení na toto ochorenie nosovej sliznice, respektíve pri výskyte vyššie spomínaných symptómov, konzultujte zdravotný stav s lekárom. Lekár stanovuje diagnózu na základe anamnézy a klinického vyšetrenia.

Vyšetrenia nosových polypov zahŕňajú vyšetrenie rinoskopom, prípadne endoskopom (pri polypoch v prínosových dutinách), taktiež zobrazovacie metódy, napríklad CT alebo MRI, prípadne podľa potreby ďalšie testy.

Liečba polypov v nose

Lekár určí liečbu s ohľadom na viaceré faktory, ako je napríklad umiestnenie polypov, počet a, samozrejme, ich veľkosť. Malý polyp nespôsobujúci ťažkosti môže byť ponechaný bez liečby, respektíve zostáva pozorovaný.

Ak je liečba potrebná, uplatňujú sa viaceré metódy. Konzervatívna liečba zahŕňa podávanie liečiv (medikamentózna liečba), napríklad nosných sprejov s obsahom kortikoidov (lokálna liečba). Cieľom liečby nosových je hlavne zabezpečenie dobrej funkcie dýchania.

Chirurgické riešenie nosových polypov

Riešením je aj operácia nosných polypov. Ak predchádzajúca liečba nezaberá, prípadne je polyp veľmi veľký, spravidla sa pristupuje k chirurgickému odstráneniu výrastku. Ani odstránenie alebo dôsledné preliečenie však nezabráni tomu, aby sa polypy znova objavili. Toto ochorenie je charakteristické recidívami. 

Odporúčame: Očný herpes: Prečo vzniká a aké sú jeho základné symptómy?

Je možná domáca liečba polypov v nose?

Pri výskyte väčších polypov vyvolávajúcich ťažkosti, ako je sťažené dýchanie či tlak medzi očami, nie je úplne možné spoľahnúť sa na domácu liečbu či liečbu bylinkami. Ak je polypu potrebné sa zbaviť, najúčinnejšou metódou je skutočne jeho chirurgické odstránenie.

Prírodná domáca liečba je skôr vhodná len ako podporná metóda a vždy by mala byť konzultovaná s odborníkom. Bylinkári pri problémoch s polypmi, ale aj v rámci prevencie opätovného výskytu, odporúčajú bylinku kalísia voňavá (Callisia fragrans), napríklad vo forme tinktúry. 

Prevencia nosových polypov

Prevencia nosových polypov sa zameriava na minimalizovanie zápalu v nosových dutinách a horných dýchacích cestách, čo môže pomôcť minimalizovať rast nosových polypov.

  • Ak máte alergie, je dôležité, aby ste ich aktívne liečili. Používanie antihistaminik, nosových kortikosteroidných sprejov a iných liekov proti alergii na predpis môže pomôcť znižovať zápal v nosových dutinách.
  • Ak máte astmu, jej správne ovládanie je kľúčové pre prevenciu nosových polypov, pretože astma môže zvyšovať riziko ich vzniku.
  • Dym, znečistenie ovzdušia, chemické výpary a silné vône môžu podnecovať zápal nosových dutín. Vyvarujte sa týmto látkam, pokiaľ je to možné.
  • Používanie zvlhčovača vzduchu v suchých prostrediach môže pomôcť udržiavať sliznicu v nosových dutinách vlhkú a zabraňovať jej podráždeniu.
  • Pravidelné vyplachovanie nosových dutín roztokom na báze morskej soli alebo používanie nosových sprejov s morskou vodou môže pomôcť odstraňovať alergény a dráždivé látky, čím sa znižuje riziko zápalu.
  • Ak máte časté problémy s nosnými dutinami alebo alergiami, pravidelné návštevy odborníka na alergie alebo otorinolaryngológa (ORL vyšetrenie) môžu pomôcť identifikovať a liečiť potenciálne problémy skôr, než dôjde k tvorbe polypov.

Článok aktualizovaný 7.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní