Helichrysum (slamienka) ako kvet večnej krásy: Ako nám prospieva?

Helichrysum (slamienka) ako kvet večnej krásy: Ako nám prospieva?

Helichrysum, alebo teda slamienka, je ikonickou rastlinou stredomorskej oblasti, z ktorej sa vyrába esenciálny olej – v parfumérstve a výrobkoch osobnej starostlivosti považovaný za skutočnú ikonu luxusu. Síce slamienkový esenciálny olej sa najčastejšie využíva na výrobu pleťových a telových výrobkov, nemôžeme zabúdať aj na jeho účinky na zdravie. Síce takáto bylinná medicína s použitím esenciálnych olejov je u nás ešte len v plienkach (nie je taká rozšírená ako v zahraničí), klinické štúdie a odborníci pracujú na skúmaní a podrobnom zisťovaní všetkých účinkov tohto oleja práve na ľudské zdravie.

Existuje viac ako 500 druhov slamienky, ktoré sa líšia vo svojom zložení i vzhľade. V kozmetickom priemysle sa však najčastejšie využíva slamienka talianska. Názov „helichrysum“ je odvodený z gréckeho helios – slnko a krysos – zlato, čo odkazuje na žiarivo žltú farbu kvetov. Tú si rastlina uchováva aj po jej vysušení, vďaka čomu si vyslúžila prívlastok „nesmrteľná“. Vedci jej žltú farbu pripisujú obsiahnutému chalkónu, čo je jeden z druhov flavonoidov.

Slamienka talianska sa nemilým spôsobom preslávila už v 1. storočí nášho letopočtu, kedy ju Plinius označil za rastlinu s nepríjemnou vôňou. Pre niekoho nepríjemná, no pre iných skutočne lákavá, pretože je popisovaná ako mix ružovej, exotickej a korenistej vône.

slamienkový esenciálny olej

Zdroj: Shutterstock®

Zdravotné účinky slamienkového esenciálneho oleja

Popravde, mohli by sme začať menovať a neprestať, pretože slamienkový esenciálny olej disponuje skutočne mnohými účinkami, o ktorých sa hovorí už aj v radoch odborníkov. Mnohými štúdiami totižto bolo zistené, že éterický olej zo slamienky disponuje vlastnosťami ako spazmolytikum, antialergén, antikoagulant, tiež mu sú pripisované antimikrobiálne, protizápalové, antiseptické, antifungálne, diuretické a mnohé ďalšie účinky. Medzi jeho vplyv na zdravie môžeme zaradiť:

  • zmierňovanie kŕčov – vďaka spamolytickým účinkom pomáha zmierňovať kŕče,
  • chráni zdravie srdca – predovšetkým pred infarktom,
  • rozpúšťa krvné zrazeniny,
  • znižuje horúčku a zápaly v tele,
  • pomáha zmierňovať kašeľ,
  • chráni nervový systém,
  • podporuje trávenie a pod.

Majte však vždy na pamäti, že o použití esenciálneho slamienkového oleja by ste sa mali vždy poradiť so svojim lekárom. Nikdy neriskujte svoje zdravie samovoľným dávkovaním a užívaním, pretože nikdy neviete, či je dané „liečivo“ vhodné aj pre vás!

Pozri tiež: Poznáte kaki ovocie? Je ho možné vypestovať i na Slovensku?

Melem prípravky so slamienkou

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Ako vplýva slamienkový olej na pokožku a vlasy?

Slamienkový olej dokáže zázraky aj čo sa týka vlasov alebo pokožky. Môže sa používať na ošetrenie celého tela, a to v prípade, ak chcete získať hladkú a hydratovanú pokožku. Slamienkový olej efektívne redukuje výskyt jemných liniek na tvári, no pravidelným a dlhodobým používaním dokáže zatočiť aj s hlbšími vráskami. Olej je odporúčaný aj na ošetrenie hyperpigmentácii na pokožke, na zmiernenie ich viditeľnosti a dokonca je vhodný aj na strie. Pri použití na pleť si môžete byť istí, že vaša tvár bude chránená pred UV žiarením, spálením a rovnako bude krásne hydratovaná po celý deň.

Čo sa týka jeho účinkov na vlasy, tak sa hovorí, že zlepšuje textúru a poddajnosť vlasov. Tiež zabraňuje ich vypadávaniu a šediveniu.

Neváhajte a presvedčte sa o účinkoch slamienky na vlastnej pokožke i vlasoch. Objavte Melem slamienkovú kolekciu, ktorá je obohatená o esenciálny olej zo slamienky. Melem krém s esenciálnymi olejmi zo slamienky rozjasní vašu pokožku, ktorá bude zároveň jemná a hebká na dotyk. Suchý olej zo slamienky je potešením pre pokožku tela, pleť a rovnako aj vlasy. Má bohatú vôňu a prirodzenú svetlo-zlatú farbu ako slamienka samotná. Rýchlo sa vstrebáva a na pokožke nezanecháva mastný film.

Objavte ďalšie prípravky z MELEM kolekcie so slamienkou na pretelo.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní