Ako používať ušné sviečky? Zistite, pri ktorých neduhoch pomôžu!

Ako používať ušné sviečky? Zistite, pri ktorých neduhoch pomôžu!

V rámci tradičnej medicíny, ktorá má svoje miesto v mnohých kultúrach naprieč celým svetom, sa uplatňujú rôznorodé metódy liečiteľstva. Nezastupiteľné miesto v prírodnej medicíne majú mnohé bylinky, tiež huby s blahodarným vplyvom na ľudské zdravie. Jednou z metód prírodnej medicíny je i aromaterapia zameraná na liečebné využitie prírodných aromatických látok. K tradičným terapiám mnohých kultúr tiež môžeme pridať masáže, akupunktúru, bankovanie a ďalšie metódy. Viacerými národmi však boli už minulosti využívané i takzvané ušné sviečky. Je vhodné skúšať túto alternatívnu liečbu?

Pôvod sviečkovej terapie

Takzvané ušné sviečky predstavujú metódu prírodnej liečby, ktorú už v minulosti využívali napríklad starovekí Gréci, ale aj indiánske kmene, Tibeťania, Egypťania či starí liečitelia v rámci tradičnej čínskej medicíny. V minulosti slúžili sviečky najmä na harmonizáciu a očisťovanie, tiež boli súčasťou rôznych liečebných rituálov alebo obradov. Mnohé národy, ktoré ich využívali, verili, že sviece počas horenia vytvárajú vibrácie pôsobiace na reflexné body vo vnútri ucha, čím napomáhajú liečiť rôzne zdravotné problémy.

Proces terapie ušnou sviečkou je využívaný dodnes. Ušná sviečka má tvar asi 20 cm dlhej dutej trubice, respektíve lievika. Je vyrobená z rôznych prírodných materiálov, najčastejšie z včelieho vosku, ľanu a bavlny. Tiež sa používajú rôzne aromatické byliny, ktoré majú podporovať priaznivý účinok. Ušné sviečky by mali fungovať na princípe komínového efektu. Po zapálení sviečky vzniká dym obohatený o esenciálne oleje a ďalšie prísady, na uchu zároveň vzniká mierny podtlak. Úlohou sviečky je prehrievať liečené miesto, odčerpávať nečistoty z uší, pozitívne pôsobiť na reflexné zóny.

Odporúčame: Preeklampsia v tehotenstve: Aké sú príznaky a najväčšie riziká?

účinky ušných sviečok

Zdroj: Shutterstock®

Kedy používať ušné sviečky?

Ušné sviečky počas aplikácie vplývajú na reguláciu tlaku v ušiach. Vyvolávajú upokojujúci a relaxačný účinok. Majú napomôcť zmäkčiť a uvoľniť maz, nečistoty, choroboplodné zárodky. Ušné sviečky nie sú vhodné na použitie v rámci prevencie, aplikujú sa priamo pri výskyte rôznych zdravotných ťažkostí. Svojím pôsobením tlmia nepríjemné svrbenie a zmierňujú bolesť v oblasti uší aj hlavy. Spravidla sú určené na použitie pri nasledujúcich zdravotných problémoch:

  • mierny zápal stredného ucha a dutín,
  • nedoslýchavosť, zhoršenie sluchu,
  • šumenie alebo pískanie v ušiach, pocit zaľahnutia v uchu,
  • prechladnutie, nádcha,
  • prievan,
  • nahromadenie ušného mazu,
  • bolesť mandlí, zubov, krku,
  • problémy s čuchom,
  • bolesti hlavy a migrény,
  • stres, neurologické problémy.

Aké je použitie ušných sviečok

Telové sviečky možno zohnať na internete aj v kamenných lekárňach. Dostupné sú sviečky pre dospelých, ale aj ušné sviečky priamo určené pre deti. Cena nebýva vysoká, zvyčajne je to záležitosť pár eur. Každé balenie sviečok spravidla obsahuje podrobný návod na ich použitie, ktorý je potrebné dodržiavať. Ideálne je, ak si človek sviečku nezavádza sám, ale má niekoho, kto mu pomôže. Ošetrovaná osoba si ľahne nabok a hlavu si položí tak, aby bola vo vodorovnej polohe. Druhá osoba jej zasunie sviečku užším koncom do ucha, drží ju medzi palcom a ukazovákom a zapáli ju. Ak je zavedená správne, neuniká žiaden dym.  

Je potrebné skontrolovať, či má sviečka nejaký ochranný krúžok (napríklad v podobe ochrannej plastovej vložky), do ktorého sa vkladá. Táto časť pomôže predísť popáleniu či pokvapkaniu voskom. Podľa potreby sa pre ochranu kože odporúča použiť gázu. Sviečku necháme vyhorieť po vyznačené miesto a bezpečne ju uhasíme v pohári s vodou. Proces horenia môže trvať asi 15 minút. Následne sa odporúča ošetriť sviečkou druhé ucho, podľa potreby je tiež možné terapiu sviečkou ešte zopakovať počas dňa. Ako sme však už spomenuli, všetky informácie o správnom použití nájdete na obale konkrétneho výrobku. 

Odporúčame: Čo je koronárny bajpas? Kedy sa vykonáva a ako prebieha?

telové sviečky

Zdroj: Shutterstock®

Kedy vyskúšať telové sviečky?

Stretnúť sa môžete nielen s ušnými sviečkami, ale aj telovými, ktoré fungujú prakticky na rovnakom princípe ako sviečky do ucha. Telové sviečky slúžia na uvoľnenie blokád, stimuláciu a čistenie lymfatického systému či uvoľnenie svalstva. Telo napomáhajú zbavovať škodlivín viacerými detoxikačnými cestami a mechanizmami. Telové sviečky možno prikladať na bolestivé miesta na tele, do priehlbinky pupka alebo na akupunktúrne body. V ponuke sú rôzne verzie týchto sviečok, ktoré využívajú silu rôznorodých esenciálnych olejov, čo má vplyv aj na ich účinky.

Telové sviečky možno využívať napríklad ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych ochorení, a to najmä na miernenie ich prejavov. Aplikácia sviečok zabezpečuje tlmenie bolesti, opuchov i zápalov. Vo všeobecnosti pripisuje tradičná medicína telovým sviečkam nasledujúce účinky:

  • zmiernenie bolesti kĺbov (napríklad pri reume),
  • podpora imunity,
  • očista organizmu,
  • uvoľnenie kŕčov,
  • upokojujúce účinky – proti stresu, depresiám, nervozite,
  • zmiernenie tráviacich ťažkostí,
  • prečistenie krvi,
  • podpora vykašliavania a prečistenie dýchacích ciest,
  • pomoc pri nadmernej únave.

Existujú riziká pri použití ušných alebo telových sviečok?

Pred použitím ušných a telových sviečok je v prvom rade potrebné myslieť na to, že nejde o žiadne lieky ani zázračné metódy na vyliečenie všetkých zdravotných problémov. Tieto sviečky sú súčasťou tradičnej medicíny a formou prírodnej terapie a štúdií dokazujúcich ich účinky je nedostatok. Niektorí odborníci ich aplikáciu neodporúčajú a hovoria o rizikách spojených s ich použitím, ako sú popáleniny, upchatie ucha voskom či prederavenie bubienka. Na druhej strane mnohí pacienti na ne zase nedajú dopustiť. Ich použitie teda dobre zvážte a keď sa ich rozhodnete vyskúšať, dodržujte všetky nariadenia. Ideálne je sa priamo o použití poradiť s lekárom.

Pri niektorých ochoreniach totižto nie sú ušné sviečky vôbec vhodné. Nemožno ich používať napríklad pri hnisavom zápale v uchu, plesňových ušných infekciách, poranenom alebo operovanom bubienku ani akútnej bolesti ucha. Spravidla sa neodporúčajú ani osobám s vysokým krvným tlakom. Zdravotné problémy je potrebné v prvom rade konzultovať s lekárom alebo odborníkom a prípadné prírodné podporné prostriedky liečby je nevyhnutné vždy používať bezpečným a vhodným spôsobom. 

Odporúčame: Hlísta detská: Ako rozpoznať prítomnosť parazita v tele?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní