Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

Terapia vôňou: Zistite všetko potrebné o aromaterapii!

Veríte tomu, že by vaše zdravotné problémy dokázala vyliečiť celkom obyčajná vôňa? Terapia vôňou, známa skôr ako aromaterapia, je v súčasnosti pomerne veľký fenomén. Aj keď používanie esenciálnych olejov na účely liečiteľstva je veľmi moderné, o novodobý vynález rozhodne nejde. Kam až siaha história aromaterapie, pri akých zdravotných problémoch dokáže pomôcť a aké riziká predstavuje?

Niečo ako tisícročná včela

Ak sa pýtate, ako vznikla aromaterapia, môžeme najprv konštatovať, že má niekoľko tisíc rokov dlhú históriu. Už v starovekej Číne, Indii či Egypte sa extrakty z rastlín využívali na medicínske účely, zatiaľ čo destilácia esenciálnych olejov sa pripisuje Peržanom, ktorí ju podľa historikov praktizovali už v 10. storočí. Pojem aromaterapia však prichádza o dlhé roky neskôr, presnejšie v 20. storočí, kedy jej dal meno francúzsky parfumér a chemik zaoberajúci sa primárne liečiteľskou silou extraktov z levandule. Na súčasnej podobe aromaterapie ako takej sa teda podieľali mnohé a najmä dávne národy z rôznych kútov sveta. 

Inšpiruj sa: TOP jesenné bylinky: Ktoré sa dajú zbierať v našom okolí a aké majú účinky?

použitie esenciálnych olejov

Zdroj: Shutterstock®

Lieči telo aj dušu

Aromaterapia sa charakterizuje ako celostná liečebná metóda, ktorá lieči telo, myseľ aj dušu prostredníctvom aromatických éterických olejov. Vo všeobecnosti sa éterické oleje vyrábajú z čisto prírodných ingrediencií a za úlohu majú takpovediac všeobecné povzbudenie ľudského zdravia. Telo vône absorbuje pomocou čuchu alebo cez pokožku, a tu sa dostávame k produktom, ktoré sa na aromaterapiu používajú na dennom poriadku. Sú to veľmi dobre známe difúzery, vonné tyčinky, inhalátory, pleťové naparovače či masky, ale aj soli určené do kúpeľa, rôzne oleje, krémy a mlieka. 

Najznámejšie esenciálne oleje

Všetky aromaterapické produkty vymenované vyššie obsahujú jeden alebo kombináciu esenciálnych olejov, pričom na svete ich existuje až približne sto druhov. Každý produkt však má celkom unikátne zloženie a tiež účinok, preto je potrebné dôkladne študovať a hľadať taký éterický olej, ktorý vyhovuje vašim konkrétnym potrebám. A ak neviete, aké éterické oleje si vybrať, skúste tie najpopulárnejšie, medzi ktoré patrí esenciálny levanduľový olej, ďalej šalviový, eukalyptový, feniklový, zázvorový, citrónový, mätový, čajovníkový esenciálny olej či esenciálny olej z pačuli, ruže, mandarínky, vetiveru alebo z harmančeka. 

najznámejšie oleje

Zdroj: Shutterstock®

(Ne)Výhody aromaterapie

Aromaterapia sa radí medzi kontroverzné liečiteľské metódy. Chýbajú totiž vedecké podklady, ktoré by potvrdili jej skutočné liečivé účinky, a preto ju mnohí spochybňujú. Napriek tomu je veľmi populárna a mnohí na ňu nedajú dopustiť, napríklad pri problémoch so spánkom, pri nevoľnostiach, menštruačných symptómoch či pri symptómoch spojených s menopauzou. Aromaterapia má však potenciálne liečivé účinky aj v súvislosti s vážnymi ochoreniami, akými sú astma, artritída, chronický zápal, alopécia, depresia, erektilná dysfunkcia či dokonca rakovina. 

Aj keď je väčšina esenciálnych olejov bezpečná na používanie takmer pre všetkých, nemali by sa používať priamo na kožu v plnej koncentrácii. Esenciálne oleje by mali byť vždy rozpustené v podkladovom oleji či inej látke, pričom sa väčšinou pridáva len zopár kvapiek. S lekárom by sa mali poradiť tehotné ženy, deti alebo dojčiace matky a tiež pacienti s astmou, žihľavkou, epilepsiou, psoriázou a vysokým krvným tlakom. A aké sú potenciálne nežiaduce účinky aromaterapie? Zaraďujeme sem kožné reakcie ako sú vyrážky či podráždenia, bolesť hlavy, šťažené dýchanie až astmatický záchvat či nevoľnosť.

Pozri aj: Tieto liečivé rastliny sa oplatí mať doma! Čím vynikajú?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní