Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

Viete, prečo piť kokosovú vodu? Tu je TOP 7 jej osvedčených účinkov!

V dnešnom článku sa bližšie pozrieme na účinky kokosovej vody. S tou sa neraz stretávame práve na dovolenkách na nejakých exotických miestach, kde tento produkt z lahodných kokosov je bežnou súčasťou pitného režimu tamojšieho obyvateľstva. Ku kokosovej vode sa však dá poľahky dostať i u nás. V mnohých väčších obchodoch sa dajú zohnať napríklad mladé kokosy, z ktorých možno vypiť i túto cennú a na živiny bohatú tekutinu a rovnako zužitkovať dužinu. Kokosová voda sa však predáva aj balená vo fľaškách. V tomto prípade je potrebné dbať na kvalitu produktu. V zložení sa uistite, či ide o 100 % čistú vodu z kokosových orechov. Teraz sa však už poďme bližšie pozrieť na jej vplyv na ľudské zdravie.

1. Pomáha hydratovať telo

Kokosová voda je vítanou súčasťou nášho pitného režimu. V prvom rade v dostatočnej miere napomáha hydratovať organizmus a pomáha v prevencii dehydratácie. Medzi typické príznaky nedostatku tekutín môžeme zaradiť sucho v ústach, bolesti hlavy a závraty, únavu a tmavý moč. Tiež sa niekedy objavuje klamlivý hlad. Tieto prejavy neradno ignorovať. Svojmu telu by sme vždy mali dopriať dostatok potrebných tekutín, či je leto alebo zima. Kokosová voda má tiež chladivé účinky, čiže pri pití príjemne ochladí a osvieži telo.

Odporúčame: TOP 5 dôvodov, prečo jesť mak: Viete, ako vplýva na naše telo?

zloženie kokosovej vody

Zdroj: Shutterstock®

2. Je zdrojom dôležitých živín

Kokosová voda nie je len takou hocijakou vodou, ale hlavne tekutinou bohatou na rozličné živiny. Môžeme ju zaradiť medzi jeden z najlepších prírodných zdrojov elektrolytov. Má hlavne vysoký obsah draslíka, taktiež obsahuje sodík, horčík, vápnik a fosfor. Všetky spomenuté minerály sú nevyhnutné pre správnu funkciu ľudského tela a ich nedostatok môže spôsobiť rozličné zdravotné ťažkosti. V kokosovej vode nájdeme aj vitamín C a viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín a riboflavín. 

3. Je vhodná pri diétach aj cvičení

Voda z kokosových orechov obsahuje len veľmi malé množstvo kalórií a prakticky žiaden tuk. Je vítaná v jedálničku a ako súčasť pitného režimu pri akejkoľvek diéte. Má priaznivý vplyv na trávenie aj metabolizmus. Obsahuje rôzne bioaktívne enzýmy a podporuje tráviace procesy. Môže pomôcť predchádzať zažívacím ťažkostiam. Možno ju podávať pri zápche či črevnej chrípke. Kokosová voda rovnako predstavuje perfektný nápoj pre športovcov, a to hlavne vďaka vysokému obsahu spomínaných elektrolytov. Po fyzickom výkone doplní potrebnú výživu.

vysoký krvný tlak

Zdroj: Shutterstock®

4. Má priaznivý vplyv na krvný tlak

Pitím kokosovej vody možno podporiť i kardiovaskulárne zdravie. Tento nápoj pomáha napríklad udržiavať normálnu hladinu krvného tlaku a prispieva k prevencii problémov s jeho vysokými hodnotami. K hypertenzii často dochádza okrem iného aj v dôsledku nerovnováhy spomínaných elektrolytov. Draslík, ktorý sa v kokosovej vode nachádza vo veľkom množstve, má priaznivý vplyv na cievy a napomáha znižovať tlak. Tento nápoj tak napomáha i podporovať zdravie srdca. Okrem toho vyrovnáva pH vnútorného prostredia nášho tela.

5. Prospieva močovým cestám

Kokosová voda má priaznivý vplyv aj na zdravie močových ciest. Pôsobí ako prírodné diuretikum, čiže má močopudné účinky. Podporuje vylučovanie moču, prečisťuje obličky aj močový mechúr a môže byť veľmi osožná pri problémoch s močovými a obličkovými kameňmi. Rovnako vďaka svojmu pôsobeniu a účinkom prispieva k prevencii týchto ťažkostí. Do pitného režimu je vhodné kokosovú vodu zaradiť aj pri infekcii a zápale močových ciest. Pri pravidelnom pití má tiež priaznivý vplyv na imunitný systém. 

zdravá pleť

Zdroj: Shutterstock®

6. Blahodarne pôsobí na pleť

Za pitie kokosovej vody sa nám poďakuje aj naša pleť a pokožka celého tela. Koža potrebuje hydratáciu nielen prostredníctvom vhodnej kozmetiky, ale aj zvnútra. Dehydrovaná pleť na seba rýchlo upozorní. Prejaví sa nadmernou suchosťou, začervením i stratou prirodzeného lesku a mdlou farbou. Kokosová voda vďaka svojmu zloženiu pokožku aj vyživí. Použiť sa však dá i zvonka. Stačí ju naniesť v malom množstve na vatový tampón a aplikovať na pleť, čo sa oplatí vyskúšať napríklad pri vyrážkach a akné. Kokosová voda pôsobí na pleť prečisťujúci aj omladzujúco.

7. Osviežuje myseľ

Kokosová voda má blahodarný vplyv nielen na telo, ale aj myseľ. Organizmus povzbudzuje a omladzuje po fyzickej a tiež psychickej stránke. Podporuje vitalitu a napomáha znižovať účinky stresu, a to napríklad i vďaka obsahu dôležitého horčíka. Obsahuje mnoho látok, a to spomínaných vitamínov a minerálov, z ktorých viaceré sú nevyhnutné pre správnu funkciu nervového systému. Na záver môžeme ešte spomenúť, že kokosová voda môže byť nápomocná pri bolestiach hlavy a je tiež užitočným pomocníkom po prepitej noci. 

Odporúčame: Príznaky psychického vyčerpania: Identifikujte ich včas a spomaľte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní