Príznaky psychického vyčerpania: Identifikujte ich včas a spomaľte!

Príznaky psychického vyčerpania: Identifikujte ich včas a spomaľte!

Postihuje fyzickú schránku aj myseľ a môže pôsobiť doslova až ochromujúco. Zdanlivo neprekonateľná únava, neschopnosť vykonávať úplne bežné činnosti či emocionálna vyprahnutosť a takto by sme mohli so symptómami pokračovať ďalej.

Príznaky psychického vyčerpania by sa rozhodne nemali brať na ľahkú váhu, no my ľudia ich často dobrovoľne prehliadame. Ako ich identifikovať a kedy je podľa odborníkov najvyšší čas spomaliť?

Psychické a fyzické vyčerpanie - ako sa prejavuje syndróm vyhorenia?

Ak ste sa už stretli s pojmom syndróm vyhorenia mali by ste vedieť, že ide práve o neodborné synonymum psychického vyčerpania.

Človeka, ktorý ním trpí, postihujú psychické aj fyzické symptómy, ktoré sa samozrejme líšia v závislosti od daného jedinca. Medzi emocionálne prejavy psychického vyčerpania patrí depresia a úzkosť, cynické či pesimistické zmýšľanie a tiež apatia, teda pocity nezáujmu. 

Celkom bežné sú aj pocity hnevu, beznádeje či strachu. V kariérnom živote zasa prichádza k strate motivácie a produktivity a úplne normálna je aj strata sústredenosti.

Aké sú možné príčiny psychického vyčerpania?

Syndróm vyhorenia sa prejavuje rôznymi znakmi a príznakmi, ktoré ovplyvňujú fyzické, emocionálne a duševné zdravie jednotlivca.

Nie všetky príznaky vyčerpania sa musia vyskytovať u každého človeka s vyhorením, a preto je dôležité konzultovať s odborníkom, ak si myslíte, že trpíte týmto syndrómom - a to najmä v prípade, ak si myslíte, že vás postihuje chronické vyčerpanie.

Je dôležité si uvedomovať, že každý z nás môže prežívať syndróm vyhorenia inak a s rôznou intenzitou.

Psychické vyčerpanie sa môže vyvinúť z viacerých dôvodov. Príznaky syndrómu vyhorenia a jeho príčiny sú napríklad aj:

  • Pracovný stres: Pracovné nasadenie, dlhé pracovné hodiny a nedostatok rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom môžu vyvolávať psychickú únavu, ale objaviť sa môže aj znížená produktivita a koncentrácia v práci či nedostatok motivácie.
  • Emocionálny stres, emocionálna citlivosť a pesimizmus: Problémy v osobnom živote ako straty blízkych, rozchody, finančné problémy, rodinné konflikty a zdravotné problémy môžu mať negatívny vplyv na psychickú pohodu.
  • Dĺžka spánku: Chronický nedostatok spánku môže spôsobovať vyčerpanie a znížiť schopnosť zvládnuť každodenné nároky. Mimoriadne dôležitý je preto zdravý spánok a oddych a relaxácia. Opak môže mať negatívny vplyv na fyzické bolesti, pričom vás môže potrápiť aj zhoršená imunita.
  • Sociálna izolácia: Vyčerpanie môže byť spôsobené aj sociálnymi a kultúrnymi faktormi, ako je tlak na dosiahnutie vysokých výkonov, nedostatok podpory zo strany rodiny či kolegov, nedostatok voľného času alebo nedostatok zručností v riadení stresu.
  • Psychické zdravie človeka: Niektoré psychické poruchy, ako napríklad úzkostné poruchy a depresia, môžu tiež viesť k psychickému vyčerpaniu.

Je však dôležité zdôrazniť, že existuje množstvo individuálnych faktorov, ktoré sú rôzne pre každého človeka. Príčiny psychického vyčerpania môžu byť kombináciou týchto faktorov a nie je jednoznačné určiť konkrétne príčiny bez individuálnej ohľaduplnosti na konkrétne životné okolnosti a situácie.

Neprehliadnite: Si posadnutý kontrolou svojho života? Poradíme ako to prekonať a ako získať kontrolu nad svojím životom

syndróm vyhorenia

Zdroj: Shutterstock®

Riešenia a prevencia psychického vyčerpania

Riešenia, prevencia vyčerpania, ako aj prevencia vyhorenia zahŕňajú viacero aspektov.

Liečiť syndróm vyhorenia možno aj nasledovne:

  • Vybudujte si zdravý životný štýl: Dostatok spánku, vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita majú priaznivý vplyv na psychiku a pomáhajú predchádzať vyčerpaniu.
  • Naučte sa stresovému manažmentu: Identifikujte svoje stresové faktory a naučte sa techniky relaxácie, ako napríklad hlboké dýchanie, meditácia alebo jóga. Naučte sa asertívne komunikovať a zvládať svoje emócie.
  • Vyvážte pracovný a osobný život: Nájdite si čas na oddych a zábavu mimo pracovného prostredia. Vytvorte si zdravé pracovné návyky, ako napríklad stanovenie hraníc medzi pracovným a súkromným časom, pravidelné prestávky a dovolenky.
  • Budujte podpornú sociálnu sieť: Zdieľajte svoje starosti a problémy s blízkymi a priateľmi. Podpora a porozumenie od iných môžu pomôcť zmierniť psychické zaťaženie.
  • Hľadajte profesionálnu pomoc: Ak sa cítite príliš vyčerpane alebo nezvládate svoje emócie, vyhľadajte pomoc od psychológa alebo iného odborníka na duševné zdravie. Terapia a lieky môžu pomôcť liečiť a zvládať psychické vyčerpanie.

Je dôležité mať na pamäti, že každý človek je jedinečný a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého. Experimentujte, nájdite svoj spôsob liečby a starajte sa o svoje duševné zdravie.

Bolesti hlavy a zmeny v správaní - prvé znaky psychického vyčerpania

Psychické vyčerpanie sa logicky prejaví aj na telesnej schránke, človeka s touto diagnózou teda zasiahnu určité fyzické ťažkosti. Bežná je pritom bolesť hlavy a celého tela, problémy so žalúdkom a s trávením či chronická únava súvisiaca s ďalším symptómom, ktorým je nespavosť. Psychicky vyčerpaný človek je náchylnejší na bežné vírusové ochorenia, môže náhle pribrať alebo stratiť hmotnosť a dochádza uňho aj k abnormálnym zmenám chutí. Z behaviorálneho hľadiska môžme u takéhoto pacienta sledovať postupnú izoláciu od spoločnosti, zvýšenú neprítomnosť v práci či v škole a neschopnosť vykonávať pracovné alebo iné povinnosti, čo súvisí aj so zhoršeným pracovným výkonom.

Odporúčame aj: Zdravý životný štýl: 10 spôsobov ako sa cítiť lepšie!

ako nevyhorieť

Zdroj: Shutterstock®

Liečba psychického vyčerpania - ako prekonať syndróm vyhorenia?

Podobne ako s inými psychickými ochoreniami aj s mentálnym vyčerpaním vieme bojovať na domácom fronte jednoduchými zmenami v tom, ako žijeme. V prvom rade by sme mali identifikovať, čo nám spôsobuje dlhodobý stres vedúci až do stavu psychického vyčerpania. Tento spúšťač by sme sa mali v každom prípade snažiť eliminovať. Psychicky vyčerpaný človek by si mal, samozrejme, aj oddýchnuť, čo môže znamenať, že bude potrebovať dovolenku na pár dní, možno i týždňov.

Na prácu by mal v tomto voľnom čase pritom úplne zabudnúť a dopriať by si mal čo najviac odpočinku v podobe spánku a iných relaxačných aktivít. K tým patrí meditácia, joga, tai chi, masáž či aromaterapia. Odborníci ďalej odporúčajú psychicky vyčerpaným pacientom pravidelne cvičiť, nakoľko ide o veľký odbúravač stresu a na zahodenie, podľa štúdií, nie je ani viesť si denník vďaky, ktorý dokázateľne napomáha k tomu, ako byť pozitívnym človekom. Mentálne vyčerpaný človek by mal aj neodkladne navštíviť lekára, ktorý zváži či nie sú na liečbu nutné liečivá, najčastejšie antidepresíva, lieky na úzkosť či lieky pre lepší spánok.

Zaujme ťa: Ako si doplniť selén? Pred nedostatkom nás ochránia tieto potraviny!

Aktualizované na 16.02.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní