Zdravý životný štýl: 10 spôsobov ako sa cítiť lepšie!

Zdravý životný štýl: 10 spôsobov ako sa cítiť lepšie!
  • 07.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Metódy, postoje a techniky, ktoré človek používa na dosiahnutie optimálneho zdravia, sú skutočnou definíciou zdravého života. Robiť múdre zdravotné rozhodnutia pre súčasnosť a budúcnosť je dôležitou súčasťou zdravého životného štýlu. Nižšie sa dozviete, aké kroky môžete podniknúť na udržanie zdravého životného štýlu.

K základom správnej životosprávy patrí vyvážená strava, pravidelný pohyb a dostatok spánku. Udržiavanie zdravého životného štýlu znižuje riziko ochorenia a udržuje vás aktívny a fit. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) definuje zdravý životný štýl ako prístup k životu, ktorý vám umožňuje využívať výhody viacerých prvkov vášho života.

Zdravý životný štýl - čo je to pojem zdravý životný štýl?

Zdravý životný štýl znižuje pravdepodobnosť vzniku život ohrozujúcich chorôb alebo predčasného úmrtia. Nie všetkým chorobám sa dá predísť, ale môžete sa vyhnúť mnohým úmrtiam, najmä tým, ktoré sú spôsobené koronárnou chorobou srdca a rakovinou pľúc.

Ako si udržať zdravý životný štýl?

Zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa správne stravovanie, cvičenie a vyhýbanie sa nezdravému jedlu, vám nielen predĺži život a obnoví vašu pokožku a vlasy, ale tiež zlepší vašu celkovú pohodu. Budete sa cítiť lepšie fyzicky aj psychicky. Formovanie pozitívneho správania je však náročné a vyžaduje zmenu mentality. Pevná vôľa a jasný cieľ vám uľahčia zdravý životný štýl.

Väčšina ľudí sa potýka s rôznymi zdravotnými problémami. Najčastejšími zdravotnými problémami sú obezita, podráždenosť, choroby a únava. Všetky tieto problémy sa dajú vo veľkej miere vyriešiť zdravým životným štýlom. Pre každého, kto sa chce cítiť čo najlepšie a zachovať si zdravie aj s pribúdajúcim vekom, je vedenie zdravého životného štýlu nevyhnutné.

Udržiavanie hydratácie a konzumácia vyvážených jedál každý deň udrží vaše telo zdravé a zlepší ďalšie oblasti vrátane vášho duševného zdravia, sústredenia a produktivity. Svoje duševné zdravie si môžete udržať zapojením sa do množstva jednoduchých činností. Jednoduché opatrenia starostlivosti o seba, ako je relaxácia a praktizovanie určitého druhu pozornosti, môžu byť prospešné.

Neprehliadnite: 9 dôvodov, prečo si dáte popcorn k filmu bez výčitiek

Zásady zdravej výživy a zásady zdravého životného štýlu

Ak sa snažíte udržiavať zdravý životný štýl, malé zmeny sú najlepší spôsob, ako začať. Zdieľame s vami desať jednoduchých spôsobov, ako si udržať dobré zdravie. V časoch stresu a neistoty je ľahké upadnúť do zlých návykov a zanedbávať zdravé rutiny, ktoré sme si zaviedli. Aké sú teda tie správne návyky zdravého životného štýlu?

1. Zdravé stravovanie - zdravý životný štýl a výživa

Jedzte kombináciu rôznych potravín, vrátane ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a celozrnných výrobkov. Dospelí by mali zjesť aspoň päť porcií (400 g) ovocia a zeleniny denne. Príjem ovocia a zeleniny môžete zlepšiť tým, že do jedla vždy zahrniete zeleninu.

Zdravým stravovaním znížite riziko podvýživy a neprenosných chorôb, ako je cukrovka, srdcové choroby, mŕtvica a rakovina.

Ak vo svojej strave prevyšujete konzumáciu odporúčaného množstva sodíka, vystavujete sa riziku vysokého krvného tlaku, čo následne zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Väčšina ľudí získava sodík prostredníctvom soli. Znížte príjem soli na 5 g denne, čo zodpovedá približne jednej čajovej lyžičke.

Je to jednoduchšie, ak pri príprave jedál obmedzíte:

  • množstvo soli,
  • sójovej omáčky, rybacej omáčky a iných korenín s vysokým obsahom sodíka,
  • odstránenie soli, korenín a korenín z vášho stola,
  • vyhýbanie sa slaným pochutinám,
  • a výber produktov s vysokým obsahom sodíka.

Na druhej strane konzumácia nadmerného množstva cukrov zvyšuje riziko vzniku zubného kazu a nezdravého priberania. U dospelých aj detí treba príjem voľných cukrov znížiť na menej ako 10 % celkového energetického príjmu. To zodpovedá 50 g alebo približne 12 čajovým lyžičkám pre dospelého. Príjem cukru môžete znížiť obmedzením konzumácie sladkých pochutín, cukríkov a nápojov sladených cukrom.

2. Zdravé snacky

Konzumované tuky by mali tvoriť menej ako 30 % celkového energetického príjmu. Pomôže to zabrániť nezdravému prírastku hmotnosti a neprenosných chorôb. Existujú rôzne typy tukov, ale nenasýtené tuky sú vhodnejšie ako nasýtené tuky a trans-tuky.

  • Výhodné nenasýtené tuky sa nachádzajú v rybách, avokáde a orechoch a v slnečnicovom, sójovom, repkovom a olivovom oleji.
  • Nasýtené tuky sa nachádzajú v tučnom mäse, masle, palmovom a kokosovom oleji, smotane, syre, ghee a bravčovej masti.
  • Trans-tuky sa nachádzajú v pečených a vyprážaných potravinách a balených pochutinách a potravinách, ako je mrazená pizza, sušienky, sušienky a oleje na varenie a nátierky.

3. Zdravá výživa a šport - zdravý životný štýl a pohyb

V období stresu a neistoty mnohí z nás prepadnú zlým návykom, čo sa týka jedla. Ale udržiavaním zdravej výživy sa v skutočnosti môžete cítiť lepšie na tele aj na duchu. Dobré stravovanie prospieva vášmu zdraviu mnohými spôsobmi, od ochrany vášho duševného zdravia, cez zlepšenie kognície až po posilnenie vášho imunitného systému. A zabezpečiť vyváženú a výživnú stravu nemusí byť zložité. Napriek tomu, čo sa nám zdá bláznivý výstrelok z diét, najlepšie spôsoby, ako sa uistiť, že jete správne, sú aj tie najjednoduchšie.

Fyzická aktivita je definovaná ako akýkoľvek telesný pohyb produkovaný kostrovými svalmi, ktorý vyžaduje výdaj energie. To zahŕňa cvičenie a činnosti vykonávané pri práci, hraní, vykonávaní domácich prác, cestovaní a rekreačných aktivitách.

  • Množstvo fyzickej aktivity, ktorú potrebujete, závisí od vašej vekovej skupiny, ale dospelí vo veku 18-64 rokov by mali počas týždňa vykonávať aspoň 150 minút miernej fyzickej aktivity.
  • Zvýšte fyzickú aktivitu strednej intenzity na 300 minút týždenne, aby ste získali ďalšie zdravotné výhody.

Odporúčame aj: Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom.

4. Zdravý životný štýl a alkohol

Obmedzte alkohol, nakoľko neexistuje žiadna bezpečná hladina pre pitie alkoholu.

Konzumácia alkoholu môže viesť k zdravotným problémom, ako sú duševné poruchy a poruchy správania, vrátane závislosti od alkoholu, závažné neprenosné choroby, ako je cirhóza pečene, niektoré druhy rakoviny a srdcové choroby, ako aj zranenia v dôsledku násilia a dopravných nehôd a kolízií.

5. Zdravý životný štýl a fajčenie

Fajčenie tabaku spôsobuje neprenosné choroby, ako je ochorenie pľúc, srdcové ochorenie a mŕtvica. Ak momentálne fajčíte, ešte nie je neskoro prestať. Akonáhle to urobíte, zažijete okamžité a dlhodobé zdravotné výhody. Ak nie ste fajčiar, je to skvelé! Nezačínajte fajčiť a bojujte za svoje právo dýchať vzduch bez tabakového dymu.

6. Zdravý životný štýl a stres

Udržujte si duševné zdravie - psychické zdravie - mentálne zdravie. Prečo? Depresia je celosvetovo bežné ochorenie, ktoré postihuje viac ako 260 miliónov ľudí. Depresia sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi, ale môže spôsobiť, že sa budete cítiť beznádejne alebo bezcenne, alebo budete často premýšľať o negatívnych a znepokojujúcich myšlienkach alebo budete mať ohromujúci pocit bolesti.

  • Ak tým prechádzate, nezabudnite, že nie ste sami.
  • Porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete, ako je člen rodiny, priateľ, kolega alebo odborník na duševné zdravie, o tom, ako sa cítite.

7. Zdravý životný štýl a pitný režim

Pitie dostatočného množstva vody je kľúčovou súčasťou zdravého života. Štúdie ukazujú, že pitie dostatočného množstva vody vám okrem mnohých iných výhod môže pomôcť schudnúť, jasnejšie myslieť a vyhnúť sa stresu. Hoci ľudia často hovoria o vode, väčšina nealkoholických nápojov sa počíta do pitného režimu.

  • Takže, ak nie ste fanúšikom vody, zostaňte hydratovaní čajom, kávou a inými nápojmi s nízkym obsahom cukru.
  • Je dôležité si uvedomiť, že ovocné a zeleninové šťavy a smoothies, hoci obsahujú živiny, majú tiež vysoký obsah cukru.
  • Denne by ste ich mali vypiť len okolo 150 ml.

8. Zdravý životný štýl a spánok

Zdravý životný štýl je aj o kvalite spánku! Spánok je často jednou z prvých vecí, ktoré sa menia, keď sa naše rutiny zmenia. Snažte sa čo najlepšie dodržiavať pravidelné hodiny spánku a zabezpečiť, aby ste stále mali 7-9 hodín za noc.

  • Dostatok spánku zlepšuje vaše celkové zdravie a chráni vašu duševnú pohodu.
  • Štúdie ukázali, že dobrý spánok vás môže urobiť šťastnejšími, zlepšiť vašu pamäť, zlepšiť fyzickú kondíciu a pomôcť vám udržať si zdravú váhu.
  • Dobrý nočný spánok môže tiež posilniť váš imunitný systém.

Zaujme vás: Nevhodné stravovacie návyky vo večerných hodinách – môžu narušiť náš spánok?

9. Zdravý životný štýl počas dňa - nebuďte na seba príliš prísni!

Niekedy budete mať zlé dni, budete sa cítiť nedobre alebo budete robiť zlé rozhodnutia. ALE - nie je to koniec sveta. Nikto nie je dokonalý a zmena nenastane zo dňa na deň. Neexistuje správny spôsob, ako na to reagovať, a ostatní ľudia sa nepochybne občas cítia rovnako ako vy. Ak však skutočne máte problémy, mali by ste sa s niekým porozprávať.

  • Ak v tomto období nemáte blízkych priateľov alebo rodinných príslušníkov, s ktorými by ste sa mohli spojiť, nájdite ľudí, s ktorými sa môžete porozprávať, vo fórach, skupinách pomoci online alebo iných, ktorí sa chcú spojiť.
  • Ak si myslíte, že potrebujete odbornú pomoc, nedovoľte, aby vám situácia zabránila, aby ste sa na ňu obrátili.
  • Mnoho odborníkov na duševné zdravie sa prispôsobilo poskytovaniu poradenstva aj na diaľku.

10. Zdravý životný štýl - jednoduché rady

Pevné vzťahy pomáhajú ľuďom mať silné srdcia a pozitívne myslenie. Osvojte si postoj prijatia, lásky a spoločnosti. Buďte ku všetkým láskaví a zdieľajte svoju pozitívnosť.

Zdravý životný štýl a zdravie - kľúčové veci

  • Zdravý životný štýl sa opiera o pravidelné cvičenie a vyváženú stravu.
  • Aj keď môže byť náročné začleniť tieto návyky do každodenného života, silná vôľa dokáže dosiahnuť úžasné veci.
  • Budete žiť dlhšie, budete mať mladšie vyzerajúcu, zdravšiu pleť, vyživené vlasy a celkovú pohodu, ak do svojej každodennej rutiny zaradíte zdravý životný štýl.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní